Млади таланти изумяват от сцената на фестивала "Лачени обувки" в Берковица

27.04.2024 20:14 Камелия Александрова
Млади таланти тържествуват на сцената на Лачени обувки в Берковица

28-ият Международен детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки" бе открит днес в Берковица от кмета на града Радослав Найденов. На атрактивната церемония присъстваха областният управител на Монтана Ивайло Антонов и гости от партньорския град Бъйлещ в Румъния. Включиха се деца от различни възрастови групи от различни краища на България, Румъния и Сърбия.

Знамената на страните участнички бяха изнесени тържествено, а деца изпълниха любими песни.

Децата бяха поздравени от кмета на Берковица Радослав Найденов, от кмета на Бъйлещ Амалиа Настасе и от композитора Хайгашод Агасян, председател на журито в раздел „Музика" на фестивала.

Децата от читалище "Иван Вазов -1872" от града-домакин се предстваиха с постановка на театрална студия „Николай Фол" - „Котаракът в чизми". Изпълненията бяха в раздел "Музика" и "Модерни танци", има и "Детска рисунка".

Фестивалът има състезателен характер и жури от известни музиканти, хореографи и художници ще определи победителите в отделните възрастови групи, които ще получат награди.

Детският фестивал на изкуствата „Лачени обувки" се възстановява след прекъсване от пет години заради пандемията след последното му издание през 2019 г.

От 1990 до 2019 г. са проведени 27 издания на фестивала. От него към голямата сцена са тръгнали много от известните днес певци, музиканти, танцьори и художници.

Други от От страната и света

Джанет Йелън ще призове САЩ и Европа да използват заедно замразените руски активи

Американският министър на финансите Джанет Йелън се очаква да призове Европа и САЩ да застанат заедно срещу руската агресия и иранската "подкрепа за тероризма"

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни заеми

Задължи всички банки да дават заем при спазване на 6 задължителни критерия и да се отчитат на всеки три месеца На поне 6 критерия трябва да отговаря всеки, който иска да получи ипотечен заем

Амал Клуни, съпруга на холивудския актьор, събирала доказателства срещу Нетаняху

Амал Клуни, съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни, е събирала доказателства срещу премиера на Израел Бенямин Нетаняху.  В понеделник Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за

200 лева глоба за камиона, който се вряза в къща в село Баница

200 лв. глоба е санкцията за шофьора на тира, който вчера едва не събори къща във врачанското с. Баница, съобщиха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни

Социалната комисия отхвърли решението на НОИ за вдигане на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за задължаване на представителите на Министерски

>