Вие сте жената, която най-много слушам, пишат на Гергана Стоянова - тя казва след колко метра да завием

27.04.2024 14:30 Виктория Костова
Гергана Стоянова

Гласът на актрисата озвучава GPS навигацията, съобщенията на "Виваком", на касите в магазините и програмата SpeechLab
за незрящи

Г-жо Стоянова, жената, която най-много слушам в живота си, сте вие. И първата, и втората ми съпруга ви завиждат; Г-жо Стоянова, с вас лягам и с вас ставам; Аз си говоря повече с вас, отколкото с жена си.

Такива съобщения получава актрисата Гергана Стоянова, чийто глас може да бъде чут в редица филми, сериали, реклами, в GPS навигацията, на съобщенията на “Виваком”, на касите в магазина или в програмата SpeechLab за незрящи.

“Преди повече от 18 години станах глас на програмата SpeechLab. С нея незрящите хора в България боравят с телефоните и компютрите си. Инсталира се на техните устройва и всичко, което се случва на екрана, се изговаря с моя глас. От две години добавихме още два гласа на актьорите Христина Ибришимова и Александър Воронов”, разказва Гергана Стоянова.

Тя е озвучаваща актриса повече от 20 години. В началото обаче гласът ѝ не бил такъв. “Имах да преодолявам бургаски диалект, работих много за това с помощта на моята преподавателка във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ). проф. Диана Борисова. След като завърших, отне още 5-6 години, в които аз продължих да работя”, казва актрисата. Оформянето на гласа изисква доста време, трябва да се работи и по артикулацията.

“В един момент започнах да озвучавам филми и рекламни клипове и гласът ми тръгна да прави собствена кариера. Никой не знаеше коя е Гергана Стоянова. Аз обикалях по студиата, за да го обслужвам. В един момент, когато се снимах в “Откраднат живот”, хората започнаха да ме разпознават. В крайна сметка,

когато лицето застигна гласа,

се събра цялостният образ

на Гергана Стоянова

Вече сме едно цяло. В момента градим съвместна кариера”, обяснява актрисата.

Преди около 7 години я канят на кастинг в едно студио извън София за GPS навигацията на Гугъл. Пробата е не повече от половин страница, като Стоянова е трябвало да каже няколко изречения: “След еди-колко метра завийте надясно и след еди-колко метра завийте наляво, както и няколко изречения за кръговото. И, разбира се, неизменното: “Поемете на северозапад, поемете на североизток” - нещо, което “съществува в навигацията само за да дразни всички, които почват да я ползват”, шегува се актрисата.

След две години приятелка на Гергана Стоянова ѝ казва, че е обиколила Европа с нейния глас. Не е възможно, няма как, отговаря актрисата, но си пуска навигацията и разбира, че наистина нейният глас упътва пътуващите. “Свързахме се с другото студио в чужбина и се оказа, че нямаме договор, нито ни е платено, а са започнали да го ползват”, спомня си актрисата.

Заради “пътуващия” ѝ глас дори я канят да бъде кума. Един ден получила писмо в социалните мрежи от влюбени, които искат да я видят на живо. “Много е важно и съдбоносно”, пишело в съобщението, затова Стоянова се съгласила. Още на следващия ден двойката пристигнала в София с бъклица, украсена със здравец. “Ние ви каним за кума”, казали бъдещите младоженци и разказали каква е историята им. Бъдещата булка тръгнала да пътува нанякъде, навигацията я упътила, но в един момент стигнала до място, в което няма обхват. Загубила се, но в този момент друга кола пристигнала на същото място. Шофьорът също я питал как да излезе от пътя. И двамата решили да тръгнат заедно, но се загубили. Така се запознали. “Вие сте човекът, който ни събра, и няма друга по-подходяща, която да ни стане кума”, казали на актрисата, която обаче отказала на предложението. Казала: “Нали си представяте колко много хора ще забия на това място и няма как на всички да стана кума”.

Постоянно ѝ се случва да се

обажда по телефона и

собственият ѝ глас да ѝ каже:

“В момента няма връзка

с този номер”

“Непрекъснато ми се случва, когато си пусна навигацията и тя каже: “Завийте остро наляво”, аз да я питам: “Колко остро предлагаш да завия”. Непрекъснато споря с нея”.

Нейният глас се чува и в магазините, когато се отваря или затваря каса. Случва се понякога да я разпознаят на касите на някоя голяма верига и касиерите да ѝ предложат карта за отстъпка, защото по цял ден я чуват.

В момента Гергана Стоянова организира срещи с възрастни из цялата страна. Подготвя и моноспектакъл, който се нарича “Гласът на лицето и лицето на гласа”.

“Правя семинари с деца - “Аз уча, вярвам, мога, знам”. Децата много се впечатляват. Никое от тях не ми разпознава лицето, не са предполагали, че ще срещнат някого, който чуват от радиото”, споделя Стоянова.

Гласът на актрисата озвучава GPS навигацията, съобщенията на “Виваком”, на касите в магазините и програмата SpeechLab

за незрящи

Други от Възход и падение

Весела Лечева на 60: Извън сините очи и точния мерник. 6 неизвестни истории

В понеделник Весела Лечева става на 60, които съвсем не личат. През 1980 г. аз също започнах да тренирам спортна стрелба - пушка, като нея. Тогава вървеше един шведски криминален сериал по "Студио Х"

На 20 май рожден ден имат

Мария Габриел, вицепрезидент на Европейската народна партия, бивш вицепремиер и министър на външните работи, бивш еврокомисар  Весела Лечева, двукратен олимпийски медалист

Мария Габриел има и друго име: достойно и видимо поведение на жените в политиката

Тя не успя да стане министър-председател, но начинът, по който влезе и излезе от изпълнителната власт, е повече от поучителен за мъжете. Вероятно бившият ни еврокомисар ще получи шанс да завърши един

Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!

Изпратете в "24 часа" снимки от най-прекрасната нощ: ваши, на мама, татко, баба или дядо, разкажете с малко думи личната си история и тя ще стане част от националната Извадете незабравимите снимки от

Моника Белучи и Венсан Касел пак са заедно – в римска изложба

Снимки на култовия моден фотограф Винсент Питерс, обезсмъртил с камерата си най-красивите звезди от киното и шоубизнеса, са наредени в изложба в Рим от 16 май

>