Промените в Закона за хазарта обслужват тъмния сектор. И мрежите, които не плащат данъци в България

26.04.2024 19:17

Позицията е на групата на „24 часа”, член на и собственик на

сайтовете  24chasa.bg168chasa.bghiclub.bgbgfermer.bgbgdnes.bg

dotbg.bgmila.bg24zdrave.bgmama24.bgmgb.bgmentrend.bg24plovdiv.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта, с които се забранява реклама на хазартни игри в медиите. С промените, внесени от ГЕРБ и ДПС,  се забранява рекламата на хазартни игри в радио- и телевизионни програми, в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове.

Предвижда се промените да бъдат гласувани окончателно още във вторник. Цялото това бързане, както и фактът, че аналогичен  закон, но внесен от друга политическа сила, бе отхвърлен категорично само преди няколко месеца, води до два основни извода:

  1. Предлаганите сега промени са недомислени, още по-малко обществено обсъждани.
  2. Те очевидно са свързани с изборите и по-точно – с идеята да се окаже натиск върху легалните медии в тази напрегната ситуация.

Защо промените са недомислени

Ако идеята им е да се намали хазартната зависимост сред българското население,  каузата е безвъзвратно изгубена. В момента легално регистрирани хазартни оператори рекламират в легално регистрирани български медии. Там рекламите са обозначени, в тях изрично се предупреждава за опасностите, които хазартът носи. В същите медии се провеждат и кампании за помощ срещу хазартната зависимост. Всичко това ще изчезне в момента, в който промените бъдат окончателно приети.

Медийната реклама на хазарта няма да изчезне, тя ще се пренасочи.  Основната част от нея ще влезе в международните социални платформи, които и към момента отнемат огромната част от онлайн рекламата на българския пазар.  Просто защото тези платформи не са медии, по смисъл на Закона за хазарта. Както и инфлуенсърите, които ги ползват, не се водят журналисти. А някои от тях са далеч по-влиятелни от по-малките български медии.

Друга част от рекламата ще се насочи към огромния брой сайтове, които не са регистрирали нито своя собственик, нито адрес, където данъчните да ги намерят. Те и сега публикуват безметежно реклами на хазарт, но след промените обемът им ще се увеличи в пъти. От това, естествено, нито стотинка няма да влезе в бюджета. А вредата върху хазартно пристрастените потребители ще бъде двойно по-голяма, защото тези сайтове никога не предупреждават за нея.

Ще спечели и Путин. Защото много от нелегалните псевдо новинарски сайтове са регистрирани в Русия. Те не подлежат на контрол от България, а за съжаление твърде много нашенци ги ползват. След като информацията за хазартни игри се прехвърли основно в тях, потребителите им ще се увеличат. Тоест някой прави прекрасна услуга на руската пропаганда.

Защо поправките не бива да се приемат в този вид

Последната цел на един закон би трябвало да бъде пълната забрана на нещо, което очевидно е масово разпространено. Закон няма как да спре разпространението на информация за нещо, от което се интересуват хиляди. Те ще намерят начин да стигнат до тази информация където и да е. Важно е обаче какво печелят хората и държавата в единия случай, и какво в другия. В единия освен информацията получават предупреждение, че хазартът може да бъде и опасен. Отчисляват се и приходи за хазната. В другия случай – нищо от това не се случва. А крайният резултат е легалните медии да бъдат лишени от законен източник на средства и притиснати още повече.  

Защо още промените са недомислени

Много по-лесно и ефикасно е вместо да се забранява, рекламата за хазарта да се регулира. Модерните медии и технологии дават отлични възможности за това. Например излъчването на телевизионна реклама за хазарт да бъде ограничена в определени часови пояси, за да не влияе на непълнолетните.

Аналогично в сайтовете при поискване на хазартна реклама може да се изисква потвърждение, че потребителят е 18+ - това масово се прави и сега при различни ситуации.

Вместо  подобни лесни за прилагане регулации, в промените са включени безумни идеи като това реклама на хазарт да се допуска в спортни зали, стадиони и басейни. Що за глупост - именно там всеки ден се събират хиляди малолетни и непълнолетни!

В гласуваните на първо четене промени има още много безумия, които налагат един извод – те не трябва да се подлагат на второ гласуване, а на широко обществено обсъждане. Иначе ни чака поредният ремонт на ремонта.

Други от От страната и света

Круизен кораб се блъсна в моторна лодка в Дунав, има загинали и ранени

Двама души загинаха, а петима са в неизвестност след сблъсък на малка моторна лодка с круизен кораб в река Дунав северно от унгарската столица Будапеща

Заради проливен дъжд река преля край Сандански

Временно се затваря за движение пътят от Сандански до курортната местност "Попина лъка", съобщиха от общинската администрация. Във връзка с интензивните дъждове и придошлите води на река Санданска

50-годишните юбиляри в Момчиловци подариха на селото кът за отдих

Кът за отдих в Спортния център на Момчиловци подариха юбилярите на селото си. По местна традиция от 2002 г. насам всяка година наборите от селото, закръглили 50 години

Словенският премиер призова ЕС да признае Палестина

Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че е изпратил писмо до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в което ги призовава да се присъединят към процеса на признаване на

Над 2000 са вече участниците в похода по стъпките на Ботевата чета тази година

Повече от 2000 поклонници от цялата страна ще тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година, съобщиха от областната управа във Враца, която е организатор на 76-ия национален туристически поход

>