4-о име за Външно обявяват Радев и Главчев днес?

19.04.2024 07:00
Румен Радев и Димитър Главчев при съставянето на кабинета. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
ДАНИЕЛ МИТОВ
Делян Пеевски

За земеделието май няма обструкции

Ще бъде ли сменен служебният външен министър Стефан Димитров и дали Даниел Митов - както пожела премиерът, или друг ще поеме важния пост? За това трябва да се разберат днес президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев.

Тъй като основната задача на един служебен кабинет е организацията на изборите, неяснотите около фигурата на външния министър определено ще я блокират - той отговаря за вота зад граница. И разбира се, трябва да ръководи оперативно външната ни политика в условията на две войни по света.

Затова преди ден "24 часа" също си позволи да предложи няколко безспорни професионалисти, макар мнозина от тях в момента да имат своите сериозни международни ангажименти. Нещо като кратък списък на вниманието на премиера и президента, ако щете - и като намигване към тях и най-вече към холистичните спорове между политиците кой кандидат чий е и има ли по-безспорен.

Сред тях бяха посланикът на ЕС в Израел Димитър Цанчев и шефът на мисията на ООН в Йерусалим Мирослав Зафиров. Както и бившият зам.-министър на външните работи Гергана Паси, но и дипломатът Меглена Плугчиева, която сега съветва премиера по външнополитическите въпроси.

Най-вероятно днес премиер (служебен) и президент ще се договорят за четвърто име след тези на консула от Виена Ивайло Ценов, който финално изпадна от папката на Главчев, Стефан Димитров, към когото той загуби доверие, и Даниел Митов, който пък явно не печели доверието на Румен Радев.

Консултациите на "Дондуков" 2 са по настоятелната покана на държавния глава

Той изчака завръщането на Главчев от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, подължило до вчера. Впрочем участието на служебен премиер на срещата на лидерите там е прецедент - досега Радев представляваше страната, когато в МС влизаха назначени от него служебни кабинети.

Сега обаче ролята му е орязана от конституционните промени и именно затова партии и президент са в спор - дали не е длъжен просто да подпише указа за Даниел Митов без никакви обструкции. (За втвърдения тон към президента - виж долу)

"Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова", настоя от Брюксел Главчев. "Досега в мой служебен кабинет не съм назначавал зам.- председател на политическа партия. Имаме множество прекрасни дипломати с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър", отвърна от София Радев и обяви, че го чака с предложения.

На този фон като че ли няма проблем по другата поискана от Главчев рокада - Кирил Вътев да бъде заменен като министър от настоящия шеф на фонд "Земеделие" Георги Тахов.

Така очакването е днес освен кандидатурата на Даниел Митов президент и премиер да обсъдят още поне три възможни имена, казват от дипломатическите и политическите среди. При всички случаи новият министър ще е с опит на различни позиции в МВнР, убедени са те. А най-вероятно и от мисии в страни-членки на ЕС.

Предвид задачата да се подсигурят изборите зад граница, някои очакват, че ще се заложи на човек

и с правни познания освен тези в дипломацията

Или поне със солиден административен опит.

С позиция в подкрепа на Стефан Димитров пък излезе Българското дипломатическо дружество. Сред неговите съоснователи е дипломатът и брат на Димитров - Георги. Оттам настояват, че мотивите за отстраняването му са неоснователни и че подобни скандали уронват авторитета на страната ни в чужбина. 

Ако няма министри, премиер, шеф на парламента, а утре и президент няма, какво става с държавата (по Пеевски)

Рязко изостряне на тона и втвърдяване на всички страни - президент, партийни лидери и служебен премиер, предизвика забавянето на решението на Румен Радев дали да подпише за двете министерски рокади.

В сряда стана ясно, че Радев не одобрява избора за Външно и няма да пусне указ, докато не се срещне с Димитър Главчев и той не го убеди с друга номинация. Така не може, скастриха го обаче лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски.

Първи срещу Радев вчера възропта Борисов, ядосан на коментара му, че Даниел Митов не може да е служебен министър, понеже е зам.-председател на ГЕРБ. От Тутракан бившият премиер извади два арумента. Първо припомни за множеството кадри на БСП, минали през служебните кабинети на Радев през последните години - Весела Лечева, Янаки Стоилов, Крум Зарков, Явор Гечев, а после попита защо президентът е допуснал Георги Гвоздейков в кабинета, щом е член на ПП. Цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство и той казва, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство - на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме, каза Борисов. Той потвърди, че е подкрепил Даниел Митов за външен министър.

Главчев лично се обадил на Митов да го покани, а той се обърнал първо към лидера си, който му дал пълна подкрепа. Заради протакането и явното неодобрение на Радев обаче Борисов последно обяви, че вече не иска смяната на министър Стефан Димитров, за да може отговорността да си е изцяло на президента.

Мълчанието си по темата наруши и ДПС. Съгласно конституцията президентът е длъжен да подпише, настоя Делян Пеевски. А ако Радев не назначи Георги Тахов вместо Кирил Вътев в земеделието и Даниел Митов в МВнР, това ще означава, че е с двама свои в служебния кабинет, заяви лидерът на ДПС.

“Като откаже да подпише, той вече си има външен министър и земеделски министър и трябва да почне да ги управлява. Те са негови министри вече, на Радев. В мига, в който откаже”, поясни той. За Митов бил убеден, че с него “България ще има ясната насоченост, която трябва да има - проатлантическа".

Покрай президента обаче Пеевски се обърна и към ПП-ДБ, които се чудят да искат ли оставката на председателя на парламента Росен Желязков, и към всички лидери:

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички. “Няма да подпиша за министрите”, другите: “Ще махнем шефа на парламента”. Ами добре, няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата?

Председателят на ДПС констатира, че на практика всички вече са в предизборна кампания, но трябва да спрат и да се съобразят с конституцията - и президентът, и Министерският съвет, и депутатите. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това вече е една игра, която ще я платят хората. Призовавам всички отговорни държавни мъже да спрат, апелира той.

Тъй като новият служебен премиер е политически отговорно лице, беше отговорно той да сформира своя кабинет с известно съгласие от политическите сили. Нас от ПП никой за нищо в този служебен кабинет не ни е питал и хора от ПП там няма. Така че драмата трябва изцяло да бъде обърната към ГЕРБ и президента, коментира пък зам.-шефът на “Промяната” Даниел Лорер. Не коментира номинацията на Митов, само призова партиите да не си говорят през брифинги.

Други от От страната и света

Майката на Митко от Цалапица: Близнаците и Рангел имаха 7 дни да стиковат версиите

Рангел Бизюрев и близнаците имаха 7 дни да стиковат версиите си. Това заяви в предаването „Здравей, България" по Нова тв майката на убития Димитър от Цалапица Атанаска Бакалова

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

По-топло, но отново дъжд и облаци, до 26° в почивните дни

Бури за 24 май в Дунавската равнина и за кратко захлаждане Ще продължи да е дъждовно, но ще се затопля. Така ще е и през следващите седмици. На 24 май са възможни и гръмотевични бури

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

>