Проблем: Без външен министър (насред две войни) няма кой да организира вота в чужбина

17.04.2024 21:30
Служебният премиер Димитър Главчев представя министрите пред Румен Радев.

И третият вариант за външен министър - Даниел Митов, май отпадна. Президентът остро възрази, тъй като той е зам.-шеф на ГЕРБ, а досега не е назначавал висши партийци за служебни министри.

Така остава въпросът кой ще организира изборите 2 в 1 зад граница (а организацията на вота все пак е основната функция на служебния кабинет) и кой оперативно ще води външната ни политика в условията на две войни.

Първият предложен за служебен външен министър - консулът от Виена Ивайло Ценов, остана само на хартия и не се закле. Стефан Димитров пък на 7-ия ден след клетвата загуби доверие, след като не си вдигна телефона при ракетната атака на Иран срещу Израел и смекчи тона към Москва.

За да се направи смяната обаче, президентът трябва да издаде нов указ. Във вторник той запази мълчание както по поисканата смяна във Външно, така и по тази в земеделието. В новите текстове на конституцията не е разписан срок за указ. Формално президентът не е длъжен да изпълни искането.

Когато аз отговарях за служебния кабинет, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства. За външния министър стана ясно откъде идва заръката. С тези думи в сряда Радев реагира, припомняйки апела на лидера на ГЕРБ отпреди 3 дни Главчев да смени външния министър.

По същото време в кулоарите на парламента Бойко Борисов настоя, че е “абсолютно съвпадение” критиката му към министър Стефан Димитров. ГЕРБ носеше цялата отговорност за външната политика на държавата, когато Мария Габриел оглавяваше МВнР, а аз - външната комисия, напомни Борисов.

Борисов искал “доктрината, идеологията, това, за което сме се борили с колегите от другите партии през тези 9-10 месеца, да бъде продължено”. Затова и казал онзи ден, че за отбраната ГЕРБ носи отговорност чрез ген. Запрянов, който е техен водещ експерт, но “за нищо останало не искам да нося отговорност”. Все пак, ако Даниел Митов бъде назначен, ГЕРБ ще поеме отговорност и за него.

Според президента обаче “в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства”. И продължи: “От партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят? Надявам се, Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие към изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник.” И понеже било странно премиер да си сменя мнението и министрите през ден, Радев ще го покани в петък да обсъдят предложенията му измежду други подготвени дипломати с евро-атлантическа ориентация. Дотогава служебният премиер е на заседание на ЕС.

Дал съм си предложенията, призовавам президентът да си изпълни задълженията по конституция, отвърна Главчев от Брюксел. Двамата министри за смяна не можели да работят на нужните обороти.

“Предложенията са мои. Просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания”, заяви той. “България не може да бъде в режим на изчакване, когато изборите са на вратата, а външното министерство има много сериозна роля при организирането им”, допълни Главчев.

Други от От страната и света

Кой президент, кой премиер, кой вице? Лични истории, чути от политици, иначе ковали закони заедно (Обзор)

Какво не знаеха българите: 1. ПП и ДБ сериозно обмисляли къде да пратят Борисов в пенсия 2. Лидерът на ГЕРБ искал да слезе от сцената като държавен глава 3

Елисавета Белобрадова открила, че има тумор в гърлото, призова "Ходете на лекар!"

Елисавета Белобрадова имала тумор в гърлото. Това сподели самата тя в своя фейсбук профил и призова всичките си последователи да ходят често на лекар. "Изгубих си гласа преди няколко седмици

ДАНС пак призована да провери кой записал ПП как търси пари за избори (Обзор)

Основното действащо лице във фонограмите на “Афера” е Кирил Петков, макар и с накъсани реплики За Бойко Борисов той е честен човек - единствен не знаел

Камион с боеприпаси катастрофира на магистрала "Струма", шофьорът е пострадал

Камион с боеприпаси се е обърнал на магистрала "Струма". При Перник отбиват движението от магистралата към Драгичево. Има огромно задръстване, съобщи читател на "24 часа"

Заловиха трима бракониери на риба на брега на язовир „Огоста“ край село Боровци

Трима бракониери, които ловели риба по време на размножителния й период, са заловени при нощна акция в плитчини на язовир „Огоста“ край село Боровци в община Берковица

>