Повече култура в кварталите е новият акцент на община Бургас

16.04.2024 19:57
Община Бургас ще прави все повече културни мероприятия в покрайнините.
Диана Саватева, зам.-кмет по култура и вероизповедания

Предложения по програма "Достъпна култура" се приемат от 22 април до края на месеца

Община Бургас ще прави все повече културни мероприятия в покрайнините. От 22 април до края на месеца ще се приемат предложения по новата програма на кметството  – "Достъпна култура".

Тя разширява възможностите за изява на творците, а също така качествено и разнообразно съдържание да стига до повече хора. Програмата е в синхрон с демографската политика на община Бургас с фокус към младите хора, към периферните селища и квартали.

Идеята е младите творци, които се занимават с култура,  да имат възможност да са част от публиката на стойностни събития. За целта отделните школи, клубове и други творчески структури ще могат да кандидатстват пред  комисия от експерти, в която ще има и представител на новата дирекция "Демографски политики, мониторинг и координация".  

Получените средства ще покриват напълно или частично цената на билетите за избраното събитие.
Програмата ще е особено полезна за  културни структури, които имат желание да представят своя продукт в квартали или съставни селища. Те ще могат да получат допълнителна помощ за това.

"Стремим се и хората от периферията да имат достъп до разнообразната ни културна програма", обясни зам.-кметът по култура Диана Саватева.

Програмата съдържа и направление, по което творчески клубове и школи могат да кандидатстват за подпомагане на подготовката им за участие в национални и международни форуми и състезания.

В края на април е първата сесия, следващите ще бъдат оповестявани своевременно, като подпомагането по отделните направления се извършва до изчерпването на финансовия ресурс, предвиден за съответната година в бюджета на общината.

Заявления по образец за финансиране по програмата може да се подават всеки работен ден в Центъра за административно обслужване на граждани - ул. "Александровска" 26, Бургас 8000, до зам.-кмета "Култура и вероизповедания", за програма "Достъпна култура", като в тях се посочват данни на кандидатстващата организация или индивидуален артист, адрес за кореспонденция, телефон, електронна поща (e-mail).

В заявлението се отбелязва времето на провеждане (дата, място и час) на съответното събитие или на мероприятието, което ще бъде посетено, като до неговото реализиране е необходимо да има минимум 45 календарни дни.

Образецът за заявление ще бъде публикуван следващата седмица.

Други от От страната и света

След удара със загинал PR-ът на Кирил Петков - Найо Тицин, открито описва и показва ужаса (Обзор)

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО, с който съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е пътувал към среща от предизборната кампания на партията във Варна

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена

>