"Кориере дела сера" отиде в София по стъпките на трафика на мигранти

13.04.2024 14:18 Виолина Христова, Рим
Факсимиле от репортажа Снимка: Авторът

Парите за нелегалното преминаване на границата се оставяли в офиси на ул."Симеон"

Две страници с репортаж от София в най-тиражния италиански всекидневник „Кориере дела сера" превеждат читателите на съботния брой по стъпките на трафика на мигранти. Той започва с разходка из „агенциите", предлагащи пакети за отчаяни, които искат да преминат границата. Разследването е под рубриката „Тази Европа" и е част от проекта на медията за предстоящите избори за европарламент.

Репортажът е придружен и от коментар на писателя Роберто Савиано, който пита защо разследванията в Европа за мафията, контролираща този трафик, се ограничават само до главата на змията.

Пратеничката на вестника в София Алесандра Мулия разказва как може да се стигне до трафикантите в България – те се откриват лесно чрез Тик Ток. В социален профил там, наподобяващ този на туроператор, „под лидерството на Ибрахим" се предлагат на арабски пътувания от Турция за България, а после и до Сърбия, с включен шофьор и водач.Има дори видео, илюстриращо „бягството" през пробитите ограждения на границата.

"Това са нелегални пътувания, рекламирани онлайн въпреки затягането на контрола на българското правителство по границите, особено с Турция", пише вестникът.

"Стената" по границата изглежда все по-надзиравана от хора, камери и дронове, предлагани от ЕС. "Фронтекс" утроява броя на агентите за надзор, за да се обезсърчат опитите за заобикаляне на забраните, но пътуванията продължават.

Пратениците на вестника се преструват на бежанци от Турция, които искат да минат границата. От номера с британски код ги препращат към такъв с български, на който отговаря някой си Абу Маджд. Той уточнява, че кола ще ги придружи до зона на 3 км от сръбската граница, след това тя се минава пеша, а след още 3 км друга кола ще ги вземе и отведе до Белград. Всичко това струва 1250 долара. Всеки ден тръгва по една група.

Как се плаща? По време на прехода не се носят пари. Затова те първо се депозират в един „офис". Като такъв служи един от многото бръснарски салони на улица „Симеон" в София. Там кандидатите оставят парите, срещу което получават един код. Само когато „клиентът" стигне до крайната дестинация и съобщи паролата, парите се дават на трафикантите.

Пратениците на „Кориере дела сера" не отиват на срещата с извинението, че чакат приятел от Турция, но „агенцията" им предлага и възможност да го преведат през границата с най-интензивния трафик в Европа срещу сумата от 4200 долара.

Вестникът цитира шефа на "Гранична полиция" Антон Златанов, според когото "тази граница е подложена на най-много изпитания от всички останали, но че ситуацията се подобрява... Миналото лято имаше увеличение от 50 на сто в опитите за пресичане, но последните 6 месеца бяха по-спокойни", уверява Златанов.

Според вестника, и след като били арестувани, допреди няколко месеца трафикантите се възползвали от един вид безнаказаност. "Повечето получаваха условнo отлагане на наказанието", обяснява пред вестника Евгени Узунов, началник на Районен съд - Бургас. През август обаче е влязъл в сила по-строг закон, който затяга санкциите. Според Узунов, за жалост зад решетките отиват най-ниските нива от трафика – шофьори и водачи. Сега над половината от обвиняемите са непълнолетни. По-голяма част от организаторите се намират в Турция и е необходимо повече сътрудничество.

Според вестника, с тази цел през септември в София било поставено началото на съвместен екип, координиран от Европол. Според Калин Литов, зам.-директор на ГДБОП, са били идентифицирани три големи престъпни мрежи, опериращи между Гърция, България и Румъния.

"Кориере дела сера" разказва и какво точно се случвало по време на преходите. "Докато бяхме до границата, ни биеха с камшик, за да ни карат да вървим по-бързо, и който не успяваше да следва темпото, биваше изоставян в гората", свидетелства Дженед Ал Мури, 25-годишен сириец, пристигнал преди 4 месеца от Ракка. Журналистите се срещат с него в лагера в кв."Овча купел". 19-годишният Карим пък разказва как го уверили, че ще вървят само 5 км след границата, а се оказало, че изминали 50 км за 8 дни и че на половината път останали без храна и вода. За да не умрат от умора, им дали хапчета „Каптагон".

Адвокатът от Бургас Драгомир Ошавков твърди пред вестника, че между юли и август бил открити 20 трупа до границата, встрани от маршрутите, и че според полицията мигрантите издъхнали от дехидратиране и умора.

"Малката и нестабилна България с 6,5 млн.жители и с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС се задъхва да осигури достъп до убежище дори за имащите право на него като сирийците", завършва вестникът.

Други от От страната и света

Узбекистански турагенти, блогър и снимачен екип участваха в обиколка на България по програма на Министерството на туризма

Като част от мащабната рекламна кампания на Министерството на туризма да популяризира туристическия продукт на България на чужди пазари, група от узбекистански турагенти

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

На 19 май 2024 г. бяха извършени нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите

Рекорд - 5 млрд. лв. насочени към бизнеса чрез Фонда на фондовете

"Перфектната буря" за предприемаческата екосистема в България е постигната в Министерството на иновациите и растежа - рекордните 5 млрд. лв. са тръгнали към бизнеса през миналия програмен период чрез

12 избрани търговски аташета няма да заминат - подборът обявен без законово основание

Назначенията са анулирани и заради редица сигнали за нарушения при избора им Дванадесет нови търговски аташета в различни държави няма да бъдат назначени

Световните борси отчитат растеж в днешната търговия

Световните борси регистрираха растеж в днешната търговия, след като индексите на Уолстрийт се доближиха до рекордни стойности, като Дау Джоунс за първи път почти достигна 40 000 пункта

>