Който се е потопил в целебните води на Баните, е оздравял

12.04.2024 16:33 Валентин Хаджиев
Минералната вода в Баните е 43 градуса и е много лековита.
Балнеосанаториумът в Баните е част от националния комплекс за специализирани болници и рехабилитация.

Минералните извори в родопския курорт са известни от римско време

Минералните извори при смолянското село Баните са известни още от древността. Доказателство за това са останките от стари римски каптажи и обилната монетна циркулация в района.

Който се е потопил в целебните води, е оздравял, казват хора, които са се лекували там. "За първи път бяхме с приятели миналата година на санаториум и пак ще ходим, защото водата ни се отразява благотворно", казва Елена Костадинова от пловдивското село Чалъкови.

Общината планира да бъде направен основен ремонт на Римската баня, която повече от 20 години не работи. Идеята е банята от II-IV век да се превърне в музей, а освен това и отново да привлича посетители като действаща баня.

Трите извора на минералната вода изтичат от напукани гранитизирани гнайси

и са привързани към разломна зона.

Тя е с температура от 43 градуса, с дебит 6-7 л/сек, леко алкална е, с обща минерализация 0,94 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони и метасилициева киселина в колоидално състояние.

Подходяща е за профилактика и балнеолечение при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат. Разнообразното минерално съдържание я прави подходяща за профилактика и лечение на широк спектър заболявания на стомашно-чревния тракт,

периферната нервна система и при интоксикации - отравяне със соли на тежки метали; остеопороза, намален калций в костите и др.

В Баните има балнеосанаторна база с курортна поликлиника с над 150 легла. Лечебницата има басейни, тангенторни вани, водопийна зала, модернизирани кабинети за ултразвукова диагностика и ЕКГ апаратура.

Санаториумът работи по програмите на НОИ, по клинични пътеки и на свободен прием. В него има съоръжения за подводна гимнастика, 52 вани, 2 рехабилитационни отделения, физиотерапевтичен сектор и рехабилитационни кабинети.

Има също фитнес зала, сауна, солариум, тангентори, джакузи и др. Те се обслужват от лекари, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, както и от ревматолог, кардиолог.

Комплексът е емблематичен за общината и всяка година привлича все повече нуждаещи се от рехабилитация хора, както и туристи от страната и чужбина, предимно Турция и Гърция. Минералната вода влияе благотворно на организма дори за лечение от радиация.

Освен санаториума, който е част от националния комплекс "Специализирани болници за рехабилитация", в селото

четири хотела и три къщи за гости имат минерална вода чрез концесии

В Баните и около него има близо 700 легла в малки хотели и квартири за туристи.

Курортът Баните е изходен пункт за излети до красивите околности връх Свобода, връх Вешката, Рожен, Хайдушки поляни, Дяволския мост южно от селото, където бе сниман филмът "Време разделно", рибарника и микроязовира в село Давидково, ловното стопанство "Кормисош".

Сега в Баните се правят две крупни инвестиции, свързани с туризма. Те са на холандец, който е закупил парцел около старата водна пързалка и басейна в центъра на Баните. Намеренията му са да бъде изграден хотел с аквапарк и модерен спа център.

Друг инвеститор е закупил стария хотел в центъра на Баните, който е бил собственост на местната кооперация. Идеята му е да построи четиризвезден хотел със спа център.

Други от Сила за живот

Отпуск от 3 седмици удължава живота, от 4 дни - топи стреса

Ако сте използвали неработните дни около Великден за отдих, ще сте по-устойчиви на напрежение за месец напред Не си мислете, че иначе здравословният ви начин на живот ще компенсира твърде многото

Криза с детския сън, дори на бебета дават приспивателни

Стресът и прекаленото заседяване пред светещи екрани водят до все по-големи проблеми с безсънието Всеки родител мечтае за усмихнато и спокойно дете, но много често нещата не се случват точно така

Шест сондажа откриват в Шипково единственото у нас находище на сулфатно-калциева вода

Минералният извор е подобен на тези във Видел и Контролсвил, Франция, Кианчано, Италия, и Лостфорд, Швейцария В центъра на курорта е изградена чешма, от която текат 4 вида вода - трапезна и

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

>