Като Родопските минерални води има само на още три места в света

12.04.2024 15:56 Валентин Хаджиев
Минералната вода в част от хотелите в Девин е от извора Беденски минерални бани, която е гореща 76 градуса.
Девин е 3-и по население в областта след Смолян и Златоград. Има 6 сондажа за минерална вода на дълбочина от 500 до 1200 метра.
Ягодинската пещера е на десния бряг на Буйновска река, която е оформила и най-дългото ждрело у нас - Буйновското, което е с дължина 7 км.
“Орлово око” е платформа за наблюдение в Западните Родопи.

Един от най-добрите начини да превърнем минералните води в нещо повече от балнеолечение и спа е да се възползваме от тях като уелнес преживяване - място, където освен физически се презареждаме и емоционално и психически.

Къде са лековитите извори? За какво помагат? Какви забележителности и красиви природни феномени можем да видим в близост?  

На всичко това ще отговорим в поредица за минералните води и бани в България.

Особената ценност на българските минерални води са тяхната чистота и разнообразен състав. Изучени са повече от 500 водоизточника. Температурата при изворите е от 20 до над 100 градуса (минералният гейзер в Сапарева баня изхвърля на 20-ина метра височина вода с температура 103 градуса ) и предоставя възможности за различни видове лечебни процедури.

За преобладаващата част от българските минерални води са характерни ниската минерализация и солево съдържание, по-малко от 1 грам на литър.

Природните условия, в които се формират, допринасят за изключително разнообразния им състав и лековитост. Може да се използват както за външно приложение (чрез бани, вани, душове), така и за инхалации или промивки при различни заболявания.

Районът около Девин е богат на топли минерални извори. Температурата на водата от 16 до 76 градуса в находищата в Девин, Беденските бани, Михалково и в кв. "Настан". Една част от водата се използва за лечение, друга се бутилира. За разлика от находищата в други части на страната

в града има достатъчно чешми, от които човек може да си налее вода за вкъщи

Експертите определят местните води като подходящи за лечение на много болести в сферата на сърдечносъдовата система и нарушенията на нервната система. Лекуват и опорно-двигателния апарат, заболявания на нервната система, кожни проблеми, заболявания на половата система, стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни пътища, както и диабет, подагра, затлъстяване.  

В самия Девин сондажите са общо 6, които са прокарани в периода 1972-1982 г. и разкриват неочаквано големи количества термоминерални води, формирани в палеогенски конгломерати.

Най-големи са водопритоците на дълбочина от 550 до 700 метра, а най-дълбокият сондаж е на 1201 метра. Топлите минерални извори са в основата на местната икономика - бутилиране и лечение чрез нея.
Лечебните качества на девинските минерални извори се дължат на средната им минерализация, слабата киселинност и високата температура.

Преди 60 г. Девин е захранен с вода и от находището Беденски бани близо до село Брезе. Идеята е с тази вода да се правят лечебни процедури.

Заради водата в градчето тогава има бум на туристи

Носят се и легенди за хора - за някои от тях според лекарите нищо повече не можело да се направи, но след 2-седмични процедури в девинските бани оздравявали. 

Заради ценната вода и природата в района през последните години само в хотели в Девин са инвестирани над 100 млн. лв. Заради амортизация на стария водопровод в началото на XXI век името на Девин като балнеоложки център бе позападнало, но преди 6 години целият водопровод от 12 км бе изцяло подменен.

Девинските спа центрове черпят вода от Беденските минерални бани. Минералната вода е гореща 76 градуса. Слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатнонатриева - силициева, флуорна, с леко кисела реакция поради съдържание на въглероден двуокис в нея.

Водата от Беден помага за лечение на заболявания на храносмилателната система, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

До 2012 г. Беденските минерални бани са под юрисдикцията на МОСВ. Министерството е давало концесии, но след това те били прехвърлени на общината. В града има три открити басейна с топла минерална вода.

Почти във всеки хотел има и по-малки басейни. От няколко години функционира и единственият у нас планински термален аквапарк с шест басейна с минерална вода, пързалки и водни атракциони. В него има и спа зона за релакс и водолечение.  

Девин има 5 модерни спа центъра, които предлагат всички процедури за водолечение, козметика и масаж,

познати в България.

Три от центровете се хвалят, че имат по над 40 процедури, които или се извършват, или са под контрола на лекари специалисти.

Освен класическите 10 хотела в Девин има още 48 малки семейни хотелчета и квартири за настаняване. Общата леглова база на града и околните села е над 2000.

"Категоризираните обекти за настаняване в община Девин са 131. Според Единната система за туристическа информация реализираните нощувки в общината за изминалата година са 127 728. Около 17 хил. от тях са на чужденци.

С всяка изминала година се увеличават. Приходите на общината от туристически данък са 60 525 лева. Той обаче е много нисък - от 0,30 до 0,50 лв. в зависимост от категорията на обекта", казва кметът на общината Здравко Иванов.

Според него нощувките са повече, тъй като не всички се декларират, а оттам и приходите от туристически данък биха били по-големи.
Край града са трите големи язовира "Кричим", "Въча" и "Цанков камък".

Мечтите на хората в Девин са на опашката на последния от язовирите да има водно огледало с лодки и пристанище. За това има готов ландшафтен и идеен проект.

Идеята е да има и контрастена, която да осигурява постоянно ниво на водата в опашката на язовира, където да се направи туристическо ядро с ваканционни селища и атракции.

Близо до Девин са пещерите Дяволското гърло и Ягодинската,

ждрелата до тях, както и атрактивните площадки за наблюдение "Орлово око" и "Вълчи камък".

В община Девин са и минералните извори на естествено газираната вода в село Михалково. Изворът за минерална вода в Михалково е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода. Михалковци пълнят в барака първите бутилки и я предлагат на Пловдивския панаир.

Впоследствие започват да се използват еднокранки и немска миялна машина. Михалковският извор лекува венците, стомашни язви, помага при бъбречни заболявания, предизвиква ускорена стомашна секреция.

Вода с такива свойства има само на три места в света - Виши във Франция, Фахинген в Германия и грузинската Боржоми. В селото има построена обществена чешма с естествено газирана вода - тя е от извора, от който се бутилира единствената у нас напитка, газирана в недрата на земята, и всеки има достъп безплатно да си напълни вода от нея.

Други от Сила за живот

Отпуск от 3 седмици удължава живота, от 4 дни - топи стреса

Ако сте използвали неработните дни около Великден за отдих, ще сте по-устойчиви на напрежение за месец напред Не си мислете, че иначе здравословният ви начин на живот ще компенсира твърде многото

Криза с детския сън, дори на бебета дават приспивателни

Стресът и прекаленото заседяване пред светещи екрани водят до все по-големи проблеми с безсънието Всеки родител мечтае за усмихнато и спокойно дете, но много често нещата не се случват точно така

Шест сондажа откриват в Шипково единственото у нас находище на сулфатно-калциева вода

Минералният извор е подобен на тези във Видел и Контролсвил, Франция, Кианчано, Италия, и Лостфорд, Швейцария В центъра на курорта е изградена чешма, от която текат 4 вида вода - трапезна и

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

>