Още 631 нови общински проекта ще получат пари от бюджета (Обзор)

05.04.2024 21:30 Виктория Бочевска
С пълно мнозинство в петък парламентът разшири списъка с приоритетните проекти.

Да не опитват предизборни промени в бюджета - предупреждение за депутати

Още 631 проекта на общини ще бъдат финансирани от държавния бюджет, с което общият им брой ще се увеличи от 1627 на 2258.

С пълно мнозинство днес парламентът разшири списъка с приоритетните проекти в инвестиционната програма за тази година. Промяната се прави като актуализация на държавния бюджет и мина на първо четене в пленарната зала днес.

Измененията са въз основа на предложения на кметове, които имат възможност да подават нови заявления на всеки три месеца - до 31 март, 30 юни и 30 септември 2024 г.

По депутатски изчисления стойността на всички проектни предложения за тази година с актуализацията се увеличава с 428 млн. лева и става 3,752 млрд. лева. Общата стойност до 2026 се увеличава с 904 млн. лева до 5,098 млрд.

Заради предизборната обстановка шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев предупреди депутатите да не се опитват преди окончателното приемане да вкарват предложения за промяна на бюджета, които не са свързани с финансирането на общините.

Сегашните изменения се предлагат от Министерския съвет въз основа на предложения от кметовете, внесени до 31 март във финансовото министерство.

Там са получени писма от 167 общини, като за замяна на вече одобрени проекти са 54 искания, за отпадане са 42, за допълване с нови такива са 673. Предложенията за промяна на параметрите на вече предвидени проекти пък са 293.

Цонев посочи, че готовността на кметовете за изпълнение на проекти била на добро ниво - имало готовност за над 2000 на обща стойност над 2 млрд. лева.

Между двете четения, ако все още има нови обекти или промени, кметовете трябва да ги внесат, а депутатите да ги припознаят и предложат, обясни Цонев.

От ПП-ДБ поискаха редовни месечни отчети вместо годишни за напредъка по проектите, финансирани от държавата. Венко Сабрутев отбеляза, че имало цялостна реформа в начина, по който се отпускат средства към общините.

Той цитира и данни на финансовото министерство, според които са постъпили общо 1062 проекта, от които 348 за улици и тротоари, 120 за общински пътища, 242 за ВиК съоръжения, 124 за публични сгради, 45 за спортна инфраструктура.

Темата за общинските пари беше отворена извънредно в петък в парламента заради отлагане на блицконтрола на премиера в оставка Николай Денков.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Имаше заплаха за живота ми и затова ми назначиха охрана

Кирил Петков разкри, че заплаха за живота му е причината, поради която той има охрана. Съпредседателят на ПП-ДБ публикува пост в своя фейсбук профил, в който споделя подробности относно катастрофата

Бащин съвет: Синът да гледа порно като нормалните деца вместо "Евровизия"

Сложните въпроси на половата идентичност, обяснени от родители, психолози и самите различни субекти - Тате, може ли със съучениците да гледаме “Евровизия”

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене, община Монтана

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За хората от село Крапчене в община Монтана днес е голям празник. Отсега те ще се молят заедно на Бога в свой храм. Досега такъв те не са имали

Васил Терзиев: София не заслужава да прилича на гето с надраскани фасади

На гето с надраскани фасади определи София Васил Терзиев. В пост в своя фейсбук профил кметът на столицата споделя, че столичани не заслужават да живеят в такъв град

През нощта асфалтират улиците в Благоевград по нов начин

В Благоевград вече асфалтират улици по нов начин, като работниците са на терен и през нощта. Преди дни общината започна ударно изкърпването на уличната мрежа, а идеята след фрезоването през деня

>