Няма как да сбъркате “вълците” от Overhook – бандата миксира рок, метъл, рап, фолклор и поп

05.04.2024 03:00 Калина Костова
Ния Иванова, Виктор Найденов, Никола Стоянов и Диан Илиев от Overhook в репетиционната си зала (от ляво на дясно). СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Бандата спечели наградата на радио Z Rock и ще запише своя песен в професионално студио. СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Групата Overhook
Жаклин Таракчи пя при създаването на фондацията в памет на Денислав Тодоров (на снимката).

Спортист, учителка по пеене, адвокат, електротехник, IT специалист, математик и студент по тонрежисура. Това са Никола Стоянов, Ния Иванова, Диан Илиев, Никола Динолов, Олександр Черненков, Виктор Найденов, Симеон Василев, а заедно - необикновената българска банда Overhook. Лесноразпознаваема е, защото това е първата група у нас, която съчетава няколко музикални стила в едно - алтернативен рок, метъл, рап, фолклор, поп, миксирайки ги.

Създател на групата и мъжки вокал е Никола Стоянов с творчески псевдоним Nick St. (Свети Никола от англ. - б.а.). Казва, че винаги е искал банда, в която да има и женски вокал. Открива го в нежната половина на групата Ния (Nia Carnage). Помежду си добавят и любовта. Диан (Dean Morana) и Николай (Nuku Din) се вихрят с китарите, а Виктор (Viktor Kruhl) е басист. С барабаните се захваща Олександр, известен още като Саша, а пианото поверяват на Симеон Василев, или Zimi X.

Особена популярност бандата набра след участието на Никола Стоянов в 9-ия сезон на “Гласът на България”, в който той беше финалист. След музикалния формат Overhook получава не само повече предложения за изяви, но и подкрепа.

“Колкото и да е голямо едно такова предаване, ако не знаеш каква музика искаш да правиш - няма да се получи”, убеден е Никола. Но бандата няма този проблем, защото има ясно послание - искат хората да правят добро, да откриват себе си в песните им и да лекуват раните си, слушайки ги. Така на бял свят се появява и едно от хитовите парчета на Overhook - Broken (“Счупен”). Стоянов пише текста преди 8 г. след раздяла с приятелката си. Години по-късно тракът се върти не само в интернет, но и е

номиниран в класацията за

бъгарска песен на БГ Радио

Групата се бори за първите три места в категориите “БГ Група” и “БГ Видеоклип”.

Бандата бе отличена и от радио Z Rock - сред 215 парчета в конкурса “Рейнарс Рок Трамплин” за 2023-а именно с Broken Overhook печели възможността да запише своя песен в професионално студио.

Талантливите музиканти са категорични, че музиката не само е утеха на човешката душа, но и действително помага. Затова често организират и участват в благотворителни каузи - събират средства за лечение, даряват ги на Българския червен кръст, призовават феновете си да помагат на животни в беда. Никола Стоянов още не се е отказал от детската си мечта да има ферма, в която да спасява животни. Последното благотворително събитие групата посвещава на пострадалите семейства, избягали у нас от войната в Украйна. В същата ситуация са и близките на барабаниста Саша.

Освен че им предстои да пуснат нов клип, музикантите от Overhook

работят по албум и

подготвят лятно турне

А на 6 април ще открият мотосезона, където ще свирят в ремарке.

Предстои им да пуснат и песен изцяло на български език. За нея Никола се вдъхновява, когато дядо му си отива от този свят, а той е в “Гласът на България”. 

Двамата с китариста Диан се познават от времето преди Overhook. Признават, че понякога организацията им на сцената е сложна, защото групата е от 7 души. “Точно като глутница - със 7 вълка. Добре е, за да си пазим гърбовете и на сцената, и извън нея”, казва Никола. Понякога разбирателството помежду им е “тегаво”, но именно предпочитанието на всеки към различен стил музика прави писането на песните по-лесно. “Всеки дава идея, която е уникална и не може да излезе от друг”, дава рецептата Ния.

Конфликти как да превърнат едно изоставено помещение в дом на групата обаче нямат. Всички заедно обзавеждат репетиционната си, а по стените висят сертификати и спечелени награди. За бара помага глутницата - така групата нарича феновете си, а пианото им го подаряват.

Музикантите признават, че в началото не получават особена подкрепа от семействата си. Сега обаче е обратното. Последователните им усилия и появилите се възможности преобръщат мнението на родителите, които вече стоят без резерви до тях. По-различно е само при Ния - нейните родители също са музиканти и са по-критични. Младата вокалистка отскоро е и учителка по пеене на деца от 6 до 12 г.

Бащата на Диан пък, който е инженер, си направил китара с подръчни материали и се учи да свири. И често пита сина си кое как се прави. Диан се смее, че на екрана на телефона си баща му е сложил не негова снимка, а на Ния и Никола. Освен че е отдаден страстно на музиката, Диан Илиев завърши с отличие право в Софийския университет и работи като адвокат. Не крие, че съчетанието между двете не е никак лесно, но е за предпочитане. Защото, ако гониш само една мечта, а зарежеш другата, животът ти не е пълноценен. А Ovеrhook свири на коледното парти на кантората, в която работи.

Виктор е басист, но и IT специалист, пианистът им - Симеон Василев, живее в Германия и е отличен математик.

Имал толкова добър слух, че

можел да каже кой тон е

звукът на светофара

Наред с барабаните Саша се занимава с електроинсталации и често сменя лампите на етажа, когато изгорят, а другият китарист на бандата - Николай Динолов, е майстор на тонрежисурата.

Създателят на Overhook Никола Стоянов е от семейство на спортисти, завършва и спортно училище. В продължение на 3 г. е първи на троен и дълъг скок. Рано разбира, че музиката е неговото призвание, и ѝ се отдава изцяло. Но да тренира, си остава неизменна част от ежедневието му.

И без значение кога ще дойдат големите награди, 7-те “вълка” ще продължат да създават своята музика с послание. С надежда, че животът няма да раздели пъстрото им “семейство”. А отличията гарантирано са зад ъгъла. 

 Учредиха фондация за млади таланти

През януари заедно с родителите на близък приятел на Диан - Денислав Тодоров, групата учреди фондацияна негово име. Тя ще подкрепя млади таланти в областта на науката, изкуството и спорта.

Преди 9 г. 14-годишният ученик в Американския колеж губи живота си в час по физическо. Самият Дени е талантлив музикант и двамата с Диан още като ученици имат група. След смъртта му Overhook всяка година почитат с изява рождения му ден заедно с близки, приятели и съученици на Дени. С благотворителен концерт на 20 януари бе учредена и фондация “Денислав Тодоров”, а сред гост-изпълнителите бе и победителката в 9-ия сезон на “Гласът на България” Жаклин Таракчи. 

Други от Възход и падение

Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!

Изпратете в "24 часа" снимки от най-прекрасната нощ: ваши, на мама, татко, баба или дядо, разкажете с малко думи личната си история и тя ще стане част от националната Извадете незабравимите снимки от

Моника Белучи и Венсан Касел пак са заедно – в римска изложба

Снимки на култовия моден фотограф Винсент Питерс, обезсмъртил с камерата си най-красивите звезди от киното и шоубизнеса, са наредени в изложба в Рим от 16 май

Защо Вежди Рашидов е без костюм на бала?

"Аз нямах пари и не можех да си купя костюм. Тогава реших да не ходя на абитуриентския си бал." Така Вежди Рашидов си спомня далечната 1978 г., когато завършва гимназия

След много труден период Меги Димчева от “Търси се” по нов път – събра йогата с любими български песни

Тв водещата създаде спектакъла преживяване "Чудесата в нас", синът ѝ Константин също ще участва в него Новият ми проект “Чудесата в нас” е път. Път, по който вървя от няколко години

Милиардер пуска по вода "Титаник 2" - било по-забавно от това да си брои парите

Австралиецът Клайв Палмър обещава и достъпни билети за репликата на легендарния кораб - първото му плаване може да е през юни 2027 г. Съдбата на най-известния кораб в историята повече от век вълнува

>