Зеленият ток у нас толкова много, че има и цени под нулата

02.04.2024 07:00 Марияна Бойкова
Бумът на фотоволтаици с 2000 мегавата в последните 2 години, както и присъединяването към европейската система за търговия водят до голямо предлагане на електроенергия и до срив на цените.

През деня производството от ВЕИ почти се изравнява с това на АЕЦ “Козлодуй”

Вълна от отрицателни цени на тока се появи и в България на платформата “Ден напред” на борсата. В понеделник между 14 и 15 часа 1 мегаватчас струваше минус 2 стотинки. Тоест производители са плащали, за да им бъдат купени 3462 мегаватчаса. В слънчевите часове през деня имаше нулеви цени и такава от 6 ст.

Средната за денонощието на 1 април беше 62,72 лв. за мегаватчас. Това е десетократно по-малко от нивата от 800 лв. преди две години.

У нас най-сериозното поевтиняване - до минус 3,52 лв. за мегаватчас, беше в неделя между 12 и 13 часа. А цени под нулата в този ден имаше между 11 и 16 ч.

В цяла Европа, с изключение на Полша и Италия, цените в понеделник бяха ниски, между 20 и 35 евро, а в Испания и Португалия - 3 евро.

Бумът на фотоволтаици с 2000 мегавата в последните 2 години, както и присъединяването към европейската система за търговия водят до голямо предлагане на електроенергия и до срив на цените.

Причината за това е и липсата на съоръжения за съхранение. Най-голямата батерия - ПАВЕЦ “Чаира”, все още не е възстановена. Това наложи на 29 март диспечерите на Електроенергийния системен оператор да ограничат с 20% производството на ток от ВЕИ между 11 и 16 ч. За подобна практика още през февруари предупреди изпълнителният директор на системния оператор Ангелин Цачев. Той обаче свързва излишъците на електроенергия в последната седмица с католическия Великден и намалялото потребление в Европа.

Справката на Електроенергийния системен оператор към 14 часа на 1 април показва, че делът на слънчевата енергия в България беше 36,20%, на атомната - 43,12 на сто. Тецовете бяха натоварени на 7,46%, всъщност работеха само някои блокове в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, дори американската “Ей И Ес Марица-изток 1” е спряна, въпреки че има дългосрочен договор с НЕК. Не работеха и големите вецове.

Товарът на системата беше 3445,72 мегавата, като в този час около 1000 мегавата бяха за износ за всички съседи.

За вторник няма отрицателни цени, защото с приключването на празника в Западна Европа се повишава и потреблението.

Цачев очаква по-сериозно нормализиране на ситуацията с тока от следващия месец след последните промени в енергийния закон. В момента производители не спазват заявените си графици, според които трябва да вкарват в системата толкова ток, който клиентите им потребяват. Премахването на тавана на цените за балансиране, както предвиждат промените, ще действа дисциплиниращо, смята шефът на ЕСО.

Други от От страната и света

Румен Радев за катастрофата с Кирил Петков: Инциденти има, откакто го има НСО

Инциденти е имало и го има, откакто го има НСО. Така държавният глава Румен Радев коментира катастрофата с Кирил

Съдебният инспектор, който се държа непристойно в хотел във Враца, подаде оставка

Съдебният инспектор Александър Мумджиев, който се държа непристойно в хотел във Враца, подаде оставка, съобщиха от Инспектората на ВСС.  На основание подадените документи главният инспектор на ИВСС

Свидетелят Камен Бойчев: Кирил Петков беше в шок след сблъсъка

Кирил Петков беше в шок, много притеснен, разказа за "24 часа" Камен Бойчев, който живее в непосредствена близост до мястото на трагичния сблъсък между кола на НСО

Военноокръжната прокуратура в Сливен води разследването за катастрофата с Кирил Петков

Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за катастрофата с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр

По сигнал за контрабанда на горива се проверяват бензиностанции край Бургас

По сигнал за контрабанда на горива Областна дирекция на МВР - Бургас, служители на Националната агенция по приходите (НАП) и агенция "Митници" извършват проверка на бензиностанции в област Бургас

>