Ще има ли нови избори и в София? Май съдът ще каже около предсрочните за НС (Обзор)

29.03.2024 22:45 Ана Михова
Васил Терзиев
Ваня Григорова

Задължиха ЦИК да намери изчезналите 17 флашки по делото, което Ваня Григорова води, иначе глоба

Съдебното решение дали да се касират, или не изборите в София, може да съвпадне с дните около предсрочния парламентарен вот, който се очертава да е в първата половина на юни.

Делото, заведено от останалата втора в кметската надпревара Ваня Григорова, за пореден път беше отложено. То ще продължи на 26 април в Софийския административен съд. Ако тогава е последното заседание, съдът може и да обяви решението си в началото на юни. То няма да е окончателно - подлежи на обжалване.

Причината процесът да се пренасрочи се оказа обемната техническа експертиза от 122 страници. Тя била предоставена на прокуратурата и на адвокатите на Григорова и на кмета Васил Терзиев в четвъртък в 16,55 ч и до петък нямало как да се запознаят.

Експертизата трябваше да установи

има ли

разминаване

между

записаното

на 3154 флашки

от машините

в 1577 секции

И ако да, ощетило ли е някого от кандидатите.

От лаконичните коментари на експертите стана ясно, че има некоректни данни както за Григорова, така и за Терзиев. “Те обаче не са в състояние да обърнат крайния резултат”, обясниха вещите лица Полина Кавръкова и Даниела Събева.

Оказа се обаче, че все още не всички флашки са предоставени на експертите. Все така липсват 17 от 13 секции, които били със значителен брой избиратели. Затова съдът задължи в 7-дневен срок ЦИК да ги намери. Ако не, шефът на комисията ще бъде глобен.

Освен тези флашки липсвали още общо 372.

За 108 секции

имало само

бели, а за 196 -

само черни

флашки

“Всяка една машина трябва да има две флашки в края на изборния ден. За улеснение едната била бяла, а другата черна”, обясниха експертите. Секретарят на ОИК в София Борислав Тасев увери, че под брой те били предадени на ЦИК с протокол.

Той обясни, че

за Терзиев били

отчетени 832

гласа по-малко от флашпаметта на машините спрямо данните, нанесени в протоколите. Разликата за Ваня Григорова била под 300.

Иначе разписките от машините се броят от комисиите, данните от флашките не се отварят на вота, а само в случаи като този - за справка.

“Този резултат не променя нищо. Целта е да се докаже, че машините не са сигурен начин за гласуване”, смята Тасев.

Но адвокатката на Григорова - Милка Христова, настоя, че не искат да компрометират машинния вот, “а да видим кои са слабостите”.

Други от От страната и света

Мария Павлова участва в заседание на Управителния съвет на Държавно предприятие „Фонд затворно дело"

„Поздравявам ви с добрия резултат, благодаря ви за старанието." С тези думи министърът на правосъдието Мария Павлова се обърна към началниците на всички затвори в страната по врене на разширено

Спаси света, яж пържола от питон

Месото е с качества като пилешкото, но развъждането на змиите няма толкова вредни последици за околната среда “Питоните са по-ефективни за масово производство на животински протеин в сравнение с

Найден Тодоров: Проблем е, че стрийминг платформи у нас работят без български език

Имаме проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България, но без превод на български език. Това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров пред български

Задържаха двама пияни шофьори при проверки за ден в Добричко

Двама почерпени шофьори задържа полицията при проверки за ден, съобщават Областната дирекция на МВР Добрич. На 13 май, около 16:15 часа в село Овчарово е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген"

Делото срещу в обвинения в педофилия британски пастор Даниел Хъл в Сливен пак не тръгна

Този път отложиха разпоредителното заседание за 11 юни Районният съд в Сливен днес отново отложи разпоредителното заседание на делото срещу британския пастор Даниел Хъл

>