Денков: Кремъл води агресивна хибридна война срещу България (Обзор)

29.03.2024 22:15
Николай Денков говори на конференцията, вдясно от премиера са президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев. СНИМКА: ПЛАМЕН КОДРОВ
Кенет Мертен и бившият президент Росен Плевнелиев по време на събитието на АТК. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кенет Мертен разочарован, че правителството ни се разпадна

“Днес Кремъл води агресивна хибридна война срещу България. Това е пряко доказателство, че в страната ни е победила демокрацията и основна роля за това има присъединяването на България към НАТО и ЕС.” Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на конференция по повод 20-годишнината от членството ни в НАТО. Той напомни думите на Владимир Путин, че разширението на алианса е заплаха за Русия. Но и че натовски войски по границата със страната не е имало, докато Москва не е нападнала Крим през 2014 г.

“Врагът на Путин не е алиансът

Най-голямата заплаха за режима там е утвърждаването на демокрацията по границите на Русия”, категоричен е Денков. И настоя, че НАТО е съюзът, който гарантира сигурност.

“Членството на НАТО в днешни дни е преди всичко отговорност към нашата собствена сигурност и на съюзниците ни, а това означава изграждане на адекватни и съвременни отбранителни способности”, заяви президентът Румен Радев. Той повтори тезата си, че войната, която водят Русия и Украйна, трябва да се реши по пътя на дипломацията.

“Аз не приемам изказвания на някои лидери, че е време да изпратим войски в Украйна, макар и на двустранна основа. Длъжни сме да помагаме на Украйна, но сме длъжни и да не допускаме опасна ескалация и въвличането на всички нас в конфликта, което означава глобален сблъсък с непредвидими последствия за човечеството”, предупреди Радев.

Идеята войски от алианса да се пратят в Украйна

бе лансирана от френския президент Еманюел Макрон. Категорично “против” това обаче се обявиха както страните в Европа, така и САЩ.

“Изказвам своята благодарност и признателност към поколенията държавници преди нас, направили геостратегическия избор България да стане част от Северноатлантическия пакт. Избрахме да се присъединим към съюз на държави, които заедно защитават сигурността, свободата и икономическия си напредък. Само с обединени усилия, споделяйки добри практики и откроявайки приноса на България в НАТО, можем да сме по-силни”, каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Темата за годишнината от членството ни в алианса бе коментирана и от посланика на САЩ Кенет Мертен и бившия президент Росен Плевнелиев на събитие на Американската търговска камара (АТК) в България днес.

НАТО е “чадър за сигурността” на България, заяви Кенет Мертен. Разказа, че ако през 80-те години, когато е бил млад дипломат и СССР още е съществувал, някой му бил казал, че България, Румъния и Полша ще са част от НАТО, вероятно е щял да се разсмее.

Посланикът не скри недоволството от политическата ситуация у нас в момента: “Разочаровани сме, че усилията за съставяне на правителство бяха неуспешни”, но похвали резултатите на властта през последните 9 месеца.

В тази връзка Мертен допълни, че през последните 30 години България е постигнала невероятен напредък. “Къде беше България през 80-те - икономиката беше в застой,

хората не можеха да пътуват”,

отбеляза посланикът и вметна, че дори някои българи да си тръгват от страната, “много от тях се връщат обратно с нови умения.

“Китай, Русия - това са страни, които не вярват в демокрацията, не я практикуват”, заяви пък Росен Плевнелиев. Бившият президент посочи, че се надява световните лидери да се обединят в посока към мир, за да може всяка страна, “независимо малка или голяма”, да се чувства сигурна и защитена.

Същевременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поздрави България по повод 20-годишнината от приемането в алианса: “Когато станахте съюзници, ние бяхме вдъхновени от извървения от вас път, от понасянето на жестока тирания и окупация до извоюването на вашата свобода със смелост и постоянство”.

Други от От страната и света

Спаси света, яж пържола от питон

Месото е с качества като пилешкото, но развъждането на змиите няма толкова вредни последици за околната среда “Питоните са по-ефективни за масово производство на животински протеин в сравнение с

Найден Тодоров: Проблем е, че стрийминг платформи у нас работят без български език

Имаме проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България, но без превод на български език. Това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров пред български

Задържаха двама пияни шофьори при проверки за ден в Добричко

Двама почерпени шофьори задържа полицията при проверки за ден, съобщават Областната дирекция на МВР Добрич. На 13 май, около 16:15 часа в село Овчарово е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген"

Делото срещу в обвинения в педофилия британски пастор Даниел Хъл в Сливен пак не тръгна

Този път отложиха разпоредителното заседание за 11 юни Районният съд в Сливен днес отново отложи разпоредителното заседание на делото срещу британския пастор Даниел Хъл

Стефан Василев, АИКБ: Пенсиите трябва да се вдигат по швейцарското правило

Асоциацията на индустриалния опитал в България (АИКБ) винаги е била последователна и принципна по отношение на пенсионната система. Ние винаги сме защитавали тезата

>