Спор: Може ли да се приемат закони на един дъх

29.03.2024 16:26 Весела Бачева
Момент от работата на парламента

Може ли закони да се приемат на един дъх, заспориха депутатите в парламента и си пуснаха почивка, за да се изяснят може ли, или пак ще се обръщат към Конституционния съд.

Причината - по обяд ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложения за поправки в Закона за Българската народна банка, с които уреждат, че управителят на БНБ и заместниците му могат за стават служебни премиери. Записаха още, че тогава ще излизат в неплатен отпуск, а през преходните и заключителните разпоредби прокараха същото и в законите за Сметната палата и омбудсмана.

Малко преди 14,00 часа в обедната почивка правната комисия се събра и за 10 минути прие промените. Веднага след това точката влезе и мина на първо четене в пленарната зала.

Страстите се нажежиха допълнително, когато шефката на правната комисия - Анна Александрова от ГЕРБ, предложи законопроектът да мине и на второ четене в същото заседание и това бе прието. Това обаче разгневи "Възраждане", които заплашиха, че заедно с "Има такъв народ" ще сезират Конституционния съд, тъй като това противоречи на правилника на парламента, който пък е с ранг на закон.

В правилника, който се пише и приема от депутатите в началото на всяко ново Народно събрание, е разписано, че комисиите разглеждат законите не по-рано от 72 часа от получаването на материалите от членовете ѝ, както и че двете четения в пленарната зала трябва да са в различни заседания освен ако парламентът не реши друго. Изрично е записано още, че законът не може да бъде приет на първо и второ четене от залата, ако депутат е заявил, че ще направи предложения за промени между двете четения. Точно това направи по време на дебата Петър Петров от "Възраждане", като дори посочи кои параграфи иска да промени. Освен това помоли да не се прибягва до второ четене.

Все пак залата прие да пристъпи към второ четене, което ядоса Петров, и той заплаши, че заедно с групата на "Има такъв народ" групи ще се обърнат към КС. Председателят на парламента Росен Желязков пусна 15 минути почивка, за да се реши въпроса, след което Анна Александрова оттегли предложението си за второ четене. Все пак парламентът прие скъсяване на срока за предложения между двете четения от 7 на 3 дни.

Други от От страната и света

Няма устройствени проблеми с терена, определен за национална детска болница

Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална детска болница в кв. „Горна баня" в София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави това уточнение

"Блумбърг": Арабска компания иска да купи собственика на "Виваком" и "Нова тв"

Известната като Etisalat телекомуникационна компания от Обединените арабски емирства обмисля дали да придобие United Group, компанията - собственик на "Виваком" и "Нова тв" в България и на много

Няма светлина в тунел "Дупница", шофьорите да се движат внимателно

Шофьорите да се движат с повишено внимание по път І-1 София - Благоевград в двете тръби на тунел "Дупница", предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура"

Заляха с червена боя паметника на подводничаря в Камчия

Паметникът на подводничаря в комплекс Камчия край Варна осъмна залят с червена боя, а надписът "Вечная паметь" - изпочупен. Монументът е издигнат в памет на загиналите в района руски и български

Кметът на Дупница окачи руското знаме пред общината, кандидат-депутат го свали и хвърли в кофа

Кметът на Дупница Първан Дангов окачи на пилона пред общината днес руското знаме, редом до българското и това на Европейския съюз. Информацията потвърди и самият Дангов като допълни

>