“Ранобудна”- брошка срещу насилието над жени, блесна на ревера на Мария Габриел

29.03.2024 01:00 Калина Костова
Мария Габриел със сребърната брошка, изработена от Надежда Розева. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА НАДЕЖДА РОЗЕВА
Сребърната брошка, изработена от Надежда Розева за фондация Emprove и каузата им за превенция на насилието над жени.
Н.Пр. посланик Роб Диксън и Надежда Розева

Надежда Розева, автор на статуетката за кинофестивала “Златна роза”, прави сребърното бижу по покана на фондация Emprove

Нежна брошка, изработена от сребро и със силно послание срещу домашното насилие, блесна на ревера на сакото на вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел.

Автор на красивото бижу, което напомня жена с рокля, е медалиерът, бижутер и художник Надежда Розева, която изработи и статуетката за кинофестивала “Златна роза” във Варна.

Двете с Габриел не се познават лично. А че тя носи нейна брошка, Розева научава случайно. Бдителен фотограф на “24 часа” пък засне аксесоара на ревера на бившия еврокомисар.

Авторката изработва сребърното бижу по молба на фондация Emprove, чийто фокус е превенцията от насилие над жени. Макар Надежда да не слага име на брошката, от организацията решават тя да носи посланието “Ранобудна”.

След месец в усилена работа и десетина скици се появява тази нежна сребърна фигура на жена. Събраните средства от продадените брошки се използват само за каузата на фондацията. 

“Важно е политици, от които зависи тези теми да бъдат решени, да дават повече гласност”. Така Надежда коментира факта, че Мария Габриел е сложила на ревера си “Ранобудна”. Самата художничка подкрепя каузата, след като близък на семейството ѝ човек става жертва на насилие.

Официалното представяне на “Ранобудна” - символ на борбата с домашно насилие, е в началото на март в Британското посолство в България. Със знака “Ранобудна” бе отличен и Н.Пр. посланик Роб Диксън.  

В момента Розева подготвя самостоятелна изложба в Скопие. Това е първата по рода си експозиция в С. Македония, която ще покаже медална скулптура. Официалното откриване е на 11 април в турската баня "Чифте Хамам" и е по покана на Националната галерия в Скопие.

Надежда Розева е родена в София, завършва маркетинг в университета Rutgers в САЩ, учи книгоиздаване в Нюйоркския университет, a през 2005 г. става магистър по "Художествен метал" в НХА. Основният ѝ фокус е медалната скулптура. От пандемията насам се занимава с бижутерия и продуктов дизайн на нишови предмети за интериора, които изработва ръчно от месинг.

Други от Възход и падение

Холивудската звезда Джерард Бътлър поздрави "Левски" от стадиона на "Челси"

Беше невероятно да преживея радостта на отбора заедно с всички играчи и треньори, казва той Холивудската звезда Джерард Бътлър изпрати специални поздрави на “Левски”

Лили Иванова прави концерт с оркестъра на Софийската опера и балет в зала “Арена София” на 14 декември

67 музиканти ще акомпанират на Лили Иванова в най-мащабния ѝ концерт като брой участници на сцената, който тя прави за последните 30 години. На 14 декември тя ще излезе пред публиката в зала

Барабанистът Николай Тошев зае мястото на Венелин Венков в “Ку-ку бенд”

Младият Николай Тошев вече свири вместо барабаниста Венелин Венков в “Ку-ку бенд”, за да може групата да изпълнява всекидневните си задължения и участия

Испанската прокуратура поиска прекратяване на делото срещу Шакира

Испанските прокурори поискаха прекратяване на делото за данъчни измами за 2018г. срещу колумбийската суперзвезда Шакира.  Прокурорите заявиха, че искат да приключат делото заради недостатъчни

Принц Хари отбеляза годишнина от началото на игрите "Инвиктус" в Лондон, без да се срещне с баща си

Принц Хари пристигна в Лондон, за да отбележи 10 години от началото на игрите „Инвиктус", но няма да се срещне с баща си крал Чарлз III, предаде БТА по информация на Асошиейтед прес

>