Бойко Рашков: ГЕРБ и ДПС ги е страх от резултата от комисията за Нотариуса

27.03.2024 13:17 Весела Бачева
Бойко Рашков СНИМКА: Велислав Николов

Петър Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса са имали връзки в изпълнителната власт, твърди депутатът

ГЕРБ и ДПС се страхуват от крайния резултат от комисията в парламента и затова се опитват да саботират заседанията - това обясни в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

"В последната седмица виждаме опит на ДПС и ГЕРБ да саботират дейността на временната комисия за изследване на случая с Нотариуса, който е публично известен. Причините за това са вече доста изкристализирани, ясни са и те се дължат на обстоятелството, че се събраха доста факти, изясниха се достатъчно много обстоятелства, които обективно и логично доведоха до разширяване на предмета на изследването", каза Рашков.

Вчера депутатите спориха има ли кворум комисията, като някои от тях напуснаха още в началото на заседанието. Хамид Хамид от ДПС дори предупреди, че ще иска смяната на шефа на комисията Никола Минчев.

"Фактите насочват към по-високи нива от това, което са заемали Божанов и един негов съратник, ако мога по-общо да се изразя, Петър Велков Петров, известен като Еврото, т.е връзката между тях двамата, която не личеше в началото, все по-ярко се проявява и от там ние ще стигнем най-вероятно, ако имаме това време, и до доста по-високи нива на влияние включително и в политическите среди. Ето защо и отсъствието на ГЕРБ във вчерашното заседание, както и на ДПС, явяването само за няколко минути на двама техни представители с обструкции има или няма кворум и може или не може да заседава комисията водят до този извод, който е логичен и разбираем за всеки - те се страхуват от крайния резултат, до който може да стигне комисията в изслушването на хората", посочи той.

Рашков разказа, че хора са се свързали с комисията с искането да бъдат изслушани също.

"Имаме доста заявки за включване на различни граждани, включително юристи и адвокати, за изслушване в комисията, които ще дадат много по-широка светлина във връзка с дейността за влияние в съдебната и политическата власт, включително и в изпълнителната власт на тези две лица", каза Рашков.

"Има основания да приема, че такива връзки между тези две лица - Мартин Божанов - Нотариуса и Петър Велков Петров - Еврото, че са били във връзка на високи политически нива с представители на високи постове в изпълнителната власт, което им е позволявало да получават директна информация срещу кои лица се водят досъдебни производства, проверки в данъчна или друга сфера и по такъв начин те са били ориентирани и са се насочвали към граждани, засегнати от тези държавни органи", обясни депутатът.

"Има изказване на г-н Пеевски, което е характеризирал в една много особена светлина какви са възможностите на Петър Велков Петров, което подсказва познанство, включително бих казал и взаимодействие", каза още той.

На въпрос дали връзките им са били в кабинета на Бойко Борисов той отговори: "Не само на Борисов".

Други от От страната и света

Извършени са 4467 проверки за Великден и Гергьовден от БАБХ

Във връзка с официалните празници – Великден и Гергьовден, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4467 проверки, извън текущия официален контрол

КНСБ: Заради рецесията в Германия, има сътресения на пазара на труда у нас

Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас, каза днес във Варна лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров

От украинския "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ "Белене”

Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ "Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК)

За 5 г. вносът на розови продукти от България само към провинция Нинбо е нараснал 14 пъти

Български стоки на стойност от 447 млн. юана са пристигнали на пристанището е източнокитайската провинция миналата година, към страната ни са поели стоки за малко повече от милиард юана През 2023 г

Главчев: Пенсиите ще се увеличат с 11% от 1 юли, а останалото са спекулации (Видео)

От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а не с 10% както дава швейцарското правило. Искаме да внесем успокоение сред пенсионерите. Никога не сме се колебали какво трябва да направим и не знам откъде

>