Над $ 700 млн. за български фирми от скъпата мед

25.03.2024 13:55 Марияна Бойкова
Рудникът на "Елаците-Мед".
В Черопеч добиват злато и мед под земята.

Цената на метала се покачи, но преди
три години стигна и 11 000 долара, което е най-високата стойност досега

Впечатляващите 9000 долара на тон стигна медта в началото на март. После цената се върна, но в последните две-три седмици на борсите котировките са към 8500 долара.

Пазарът е доста динамичен, ако се следваха прогнозите и анализите, през миналата година цената трябваше да бъде 14 000 долара, а тя падна под 8000, коментира председателят на Българската минно-геоложка камара Драгомир Драганов, който е и изпълнителен директор на “Елаците-Мед”.

Не очаквам някакъв рязък скок,

ще бъдем доволни, ако цената се

задържи в рамките на 9000 долара на тон,

плюс-минус 100 - 200 долара, смята той.

Ако се следи какво се случва на борсите и наличностите в света, не виждам причини, които да доведат до дефицит, а оттам и до резки скокове в цената на медта, заявява Драганов.

Според някои прогнози на банки и инвестиционни институции котировките за тази година ще са около 8750 долара, други смятат, че ще са около 9000. Преди три години стигнаха и 11 000 долара, което е най-високата стойност досега.

Но пък в началото на 2024 г. цената беше 7800 долара, казва Иван Митев - изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. Вдигането на цената не е нещо, което да ни изненадва. Това е логично, като се има предвид, че

90% от всички технологии и техника, които се

използват във всекидневието, са на база

продукти от мед

Неслучайно е сред стратегическите и критичните суровини в Европа, казва Митев.

Този метал обаче за България не е от критичните. Страната ни е на трето място по производство на медни концентрати в Европа и на четвърто по производство на електролитна мед.

Средно производството на меден концентрат от двете най-големи находища - на “Елаците-Мед” и “Асарел-Медет”, е към 340 000 тона. Заедно с добива на златно-меден концентрат на “Дънди Прешъс металс” от находищата в Челопеч и Ада тепе стават между 450 000 и 500 000 тона. Златно-медният концентрат на “Дънди” обаче се изнася за преработка в Намибия, а медният на “Елаците-Мед” и “Асарел-Медет” - в “Аурубис”. От медния концентрат се извличат около 80 000 - 85 000 т мед, прави сметки Драганов.

При задържане на цената около 8500 долара предприятията от медната добивна и преработвателна индустрия у нас ще имат приходи от 722 млн. долара. При цена 9000 долара сумата стига 765 млн.

Драганов прогнозира, че тази година ще е по-добра за добивната индустрия и това е време за нови инвестиции и иновации в сектора.

Друг е въпросът с проучването, което се поставя като основна задача от ЕК. Не само у нас, но и в Европа голямата вълна на търсенето и проучването е през 70-те и 80-те години, казва Митев. Затова сега задачата е да се направят проучвания и карти на находищата.

Според Драганов у нас не се проучва, тъй като регулаторната рамка е абсурдна. За да стартира една компания търсене и проучване на полезни изкопаеми, трябва да закупи площите, на които ще извърши тези дейности - сондажните площадки, пътищата и т.н.,

без да знае дали ще има

положителен резултат

Ако открие находища, се сблъсква с неправителствени организации. Той дава пример с “Асарел”, които от години не могат да започнат експлоатацията на находище. Така е и с всички останали предприятия, посочва председателят на камарата. Според него в другите държави няма такива рестриктивни режими.

За последното находище, което се разработва - златното на Ада тепе при Крумовград, процедурата е отнела между 15 и 20 години заедно с несъгласието на хората. Той като то ще се изчерпа след 2-3 години, крумовградчани питат как ще се задържат повишеният стандарт и качество на живот.

Заради тежките и бавни процедури инвеститорите поглеждат към проекти в чужбина. Драганов споменава “Минстрой” с рудниците в Северна Македония, казва, че от “Дънди” оглеждат Сърбия, проекти извън страната има и “Асарел-Медет”.

.

Европа потребява 30% от критичните

суровини на света, а произвежда 3%

Европа потребява 30% от световния добив на критичните и стратегическите суровини, а добива само 3 на сто от тях. Това е основният проблем, върху който се фокусира регламентът за въпросните суровини, посочва Иван Митев. Към момента 34 елемента са определени от Европейския съюз като критични суровини със стратегическо значение и с висок риск на доставките.

Критични са антимон, арсен, алуминий/боксит, барит, берилий, бисмут, бор, мед, фелдшпат, флуорит, галий, германий, хафний, хелий, литий, магнезий, манган, графит, никел, ниобий, фосфати, скандий, силиций, стронций, тантал, титан, волфрам, ванадий, платина, паладий, родий, рутений и осмий. За стратегически са определени бисмут, бор, кобалт, мед, галий, германий, литий, магнезий, манган, графит, никел, платинова група елементи, редкоземните елементи, включително и неодим, празеодим, тербий, диспрозий, гадолиний, самарий и церий, силиций, титан и волфрам.

Според дългосрочните сценарии търсенето на суровини в Европа се очаква да се увеличи до 6 пъти през 2030 г. и до 15 пъти през 2050 г. в допълнение към настоящото потребление в ЕС. Поради това Митев е предложил да се събира информация на европейска ниво за наличните ресурси и находища и да се разработят програми за проучване. Защото сега се работело с данни от 70-те и 80-те години.

Други от От страната и света

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

По-топло, но отново дъжд и облаци, до 26° в почивните дни

Бури за 24 май в Дунавската равнина и за кратко захлаждане Ще продължи да е дъждовно, но ще се затопля. Така ще е и през следващите седмици. На 24 май са възможни и гръмотевични бури

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

Умните трупат не пари, а свои хора за успех в кариерата

Идеята да разчитате само на себе си не води към професионални върхове "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

>