След атентата в “Крокус” започва най-голямото надлъгване на века

25.03.2024 07:30 Валери Найденов
Служител от руските спасителни служби издирва тела в разрушената част на концертната зала "Крокус сити хол" край Москва. Снимка: Руско министерство на извънредните ситуации чрез АП.

Кое е най-вероятно и кое е най-подходящо за употреба

След масовия разстрел в театър “Крокус” край Москва, започва вероятно най-голямото надлъгване на годината.

Путин: “Украйна е подготвила прозорец за бягство на стрелците от “Крокус”. Зеленски: “Това нищожество Путин мълча денонощие – мислеше как да прехвърли вината за терора на Украйна”. Знаменитият тв моралист Соловьов: “ЦРУ е знаело и е дало зелен светофар!”.

Ей богу, надува се най-големият балон с пържен въздух на века. Надлъгването ще ескалира поне до края на годината, а после има да затихва поне до 2050. И докато накрая не лъсне голата истина, моят съвет към уважаемия читател е да задържи в главата си поне 2 -3 възможни версии едновременно. За клиентите на някои сайтове това е невъзможно, но читателят на “24 часа” е роден с най-мощния процесор на Балканите.

И така – всичко е възможно, но кое е най-вероятно? Според мен най-вероятно са виновни тези, които сами се похвалиха – терористи от “Ислямска държава - Хорасан”. Почти изключено е да са украинци.

Украинските диверсанти са прагматици - те с удоволствие биха взривили я Кримския мост, я поредната рафинерия, а защо не и паркиран на удобно място бомбардировач. Ако убият човек, то е, защото смятат, че той самият за нещо е виновен пред тях. Но да влязат в една концертна зала с над 6000 млади хора и да разстрелват наред – това според мен не им е в стила. Само ще мотивира руснаците да се бият по-храбро.

За да се реши на такава изява, човек трябва да е религиозно мотивиран. Такива хора се намират сред мюсюлманите в руските републики и автономни области.

Събитието в “Крокус” е само поредното звено от дълга терористична броеница.

Например през септември 1999 г. в няколко руски града бяха взривени жилищни блокове и загинаха около 300 невинни хора. Извършителите се оказаха фанатизирани уахабити от Карачай и Дагестан, тоест от Северен Кавказ. През 2002 г. в московския театър “Дубровка” чеченски терористи нахлуха по време на представлението “Норд-Ост” и взеха за заложници общо 916 души. Руските специални служби приспаха залата със специален газ, но 170 невинни граждани се отровиха и предадоха богу дух.

През 2010 г. две дами, свързани с Кавказкия емират и “Ал Кайда”, взривиха бомби в две станции на московското метро, убиха 38 души и раниха около 60. През 2011 г. ислямист от Северен Кавказ взриви московското летище “Домодедово” – 37 убити, 173 ранени. През октомври и ноември 2013 във Волгоград две ислямистки взривиха два автобуса заедно със себе си и убиха общо над 80 човека.

И така нататък. През 2014 имаше подобни взривове в чеченската столица Грозни, през 2015 бе взривен чартърен полет с руски туристи от Египет, през 2017 гръмнаха бомби в петербургското метро и в един супермаркет в същия град, през 2019 ислямисти нападнаха офисите на ФСБ (бившето КГБ) в Ставропол, през април 2023 г. бомба гръмна в едно петербургско кафене.

Логично е да приемем, че извършителите са наистина от “Ислямска държава - Хорасан” и едва ли са пратени от Зеленски. Наистина, “Ислямска държава” има навика да си присвоява чуждите заслуги, за да не потъне в забвение, но по-конкретно нейните кавказко – афганистански подразделения, за разлика от сирийско-иракските, нямат нужда от чужда слава. Щом двама братя чеченци взривиха Бостънския маратон, как да оставят на мира Москва?

Една от причините за активизацията на “Ислямска държава - Хорасан” са събитията в Газа За по-радикалните ислямисти в целия свят това е достатъчен повод за кървав джихад. Виждаме например изявите на хусите (или хутите) в Йемен. Целият ислямски свят е настръхнал, а хорасанският клон на “Ислямска държава” е най-настръхналият. В сравнение с него талибаните са божи кравички.

В мартенското издание на списанието “Гласът на Хорасан” пише: “Територията на исляма не се ограничава в Афганистан, но е много по-широка… Земята на исляма е извоювана от мюсюлманите с техните саможертви. Тя обхваща Африка, започва от Източен Туркестан, Таджикистан, Азербайджан, простира се към Чечня и Дагестан и от Турция чак до Андалусия и близкоизточните държави, Пакистан, Афганистан, Индия и още много...”.

В същото издание хорасанците поставят мишена на гърба на турския президент Ердоган, който според тях не е достатъчно правоверен. В други броеве има заплахи към Доналд Тръмп, Джо Байдън, Си Дзинпин,Путин. Заплахи се отправят дори към лидерите на “Хамас” и на талибаните, те също се отклонили от Корана и съветите на Пророка.

Нас това какво ни интересува?

Интересува ни, защото повечето от мигрантите, които преминават през нашата малка територия, идват от Афганистан. И ако направят лошо впечатление в Западна Европа, връщат ни ги тук да ги приобщим и да ги социализираме. Но ако сред тях има хорасанци, ние тук също сме угнетители!

Но да се върнем в Русия, все пак за лютите хорасанци тя е потисник №1. Самоубийственият атентат силно се улеснява от вярата, че на онзи свят ще те чака голям отбор хурии (красиви и страстни девственици), които не уринират, не дефектират и не менструират, а освен това нямат никакво окосмяване, освен веждите и прекрасната коса. Това също го има в хилядите религиозни текстове на исляма, а който търси - намира.

Самият Путин чудесно разбира кои са авторите на атентата и какво ги мотивира. Затова не обвинява пряко украинците, а само посочва, че терористите имали подготвен проход през украинската граница. Останалото ще го свършат пропагандистите - Киев може да не е пряк извършител, но е информиран съучастник. А ЦРУ вероятно е знаело конкретните подробности, но ги е премълчало. Вярно, има някакво предупреждение две седмици преди атентата, но то е само за измиване на ръцете след това – нали ви предупредихме, защо го проспахте?

Атентатът дава чудесна възможност за мобилизация на патриотичния дух в стила на знаменитата песен: “Пусть ярость благородная

Вскипает, как волна

Идет война народная

Священная война!”

Но аз пак съветвам уважаемия читател – опитайте се да задържите в главата си поне 2-3 възможни версии и да не вярвате на нито една докрай. Голата истина ще излезе наяве най-рано след 50 години.

Други от Анализи

Ако днес беше 10 юни...

Ще има ли сглобка? Кой ще получи първия мандат от Радев?  Петото за последните дни социологическо проучване преди началото на официалната предизборна кампания затвърждава двете противоположни тези

Изборите в Скопие: Европа на дузпата

Един предизборен клип на СДСМ казва много, включително за “Б комплекса” Футболистът с цветовете на Северна Македония прави чудеса с топката. Докато жонглира

Едни отчаяно чакат апокалипсис, други работят да са безсмъртни, демокрацията гасне

Разликите между страха от ядрена война и тревогата от климатична катастрофа* Днес живеем сред утайката на времето. Усещането за обреченост се споделя от всички страни на политическия спектър

Защо словенчето вече има шанс да живее 10 г. повече от българчето (Графики)

Апокалиптични изказвания изкривяват истинската картина. Да, демографията ни е трагична! Могат ли политиците да увеличат "двойно и тройно" раждаемостта у нас

Проф. Христо Матанов: Христовите ученици са минавали по нашите земи

Копието на римският войник Лонгин, с което пробожда разпънатия Иисус Христос още не е открито, каза историкът Великден се празнува, откакто има християнство

>