Коментар на седмицата №1: Как Бербо ще смени Гонзо

24.03.2024 18:00 Валери Найденов
Димитър Бербатов СНИМКА: Румяна Тонева

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 1 с над 307 900 прочитания.

И как футболните таланти ще обърнат гръб на манекенките, плеймейтките и фолкпевиците

След като щурмът на реформаторите в Българския футболен съюз (БФС) временно утихна, ред е да даде акъл и човек, който нищо не разбира от футбол - моя милост. Вярно, на младини и аз бях голям футболен капацитет, но с пубертета това отшумя.

Може ли рибата, която плува вътре в реката, да види накъде се вие нейното русло?

Няма как, трябва да видиш пейзажа отвън. Затова тъкмо неекспертният поглед към битката за БФС най-добре осъзнава, че Бербатов не си беше написал домашното. Както се казва в зимните спортове, той изпревари ските си.

Той атакува футболната крепост с вярна, но малка футболна дружинка, която няма как да привлече на своя страна мнозинството.

Преди две десетилетия беше друго – тогава се завърна голяма група преуспели в чужбина футболни ветерани и тя някак си естествено пое властта. Сега големият футболист от чужбина е само той. Всички останали активисти на БФС по един или друг начин са част от системата, а тя е в ръцете на малък кръг силно консервативни олигарси. Следователно евроатлантическата промяна във футбола не е възможна без включването на гражданското общество с неговите организации.

Не е нужно те да са пряко ангажирани с футбола, тъкмо обратното. Важното е да погледнат към футбола от ракурса на своите привични хуманитарни каузи.

Защо например още нямаме институт срещу расизма по стадионите?

Аз лично не виждам къде другаде човек може да се бори с расизма. Къде у нас може да се види чернокож, освен на терена? И не става дума само за обидните възгласи от трибуните, а за сбърканите идеи. Както едно време Хитлер обвинявал евреите за загубата на Първата световна война, така днес някои обвиняват цветнокожите наемници от Африка и Латинска Америка за упадъка на националния ни отбор.

Заради тях в отборите нямало място за нашите момчета, те не успявали да се развият, да натрупат опит и самочувствие.

Така ли е наистина? А не е ли обратното – националният ни отбор е пълна скръб, защото в него няма цветнокожи? Вижте отборите на Франция, Англия, Испания, дори Германия напоследък – все едно, че гледаш Камерун, Нигерия и малко Алжир. Разумният извод е, че българският национален отбор ще се възроди от пепелта едва когато е оцветен като отбора на клуб “Лудогорец”.

Ако запалянковците се стараеха да приласкаят цветнокожите футболисти, те щяха да се задомят тук, да си вземат български паспорти и да заиграят за националния. Вместо това единият сектор реве “маймуна!”, другият “орангутан!” , а третият имитира звуците на джунглата. Толерантни са само официалните ложи, защото ги е страх от гнева на гражданското общество.

Ксенофобията на запалянковците прави много добра услуга на олигарсите, които притежават футболните клубове.

Те не са купили тези играчи за да ги осиновяват, а за да ги препродават. За тях не е изгодно на някой Дембеле да му допадне тук и да отседне. Колкото по-ужасни му се струват българите, толкова повече ще се старае в международните мачове, та дано го хареса някой западен селекционер.

А какво да кажем за женския футбол? Няма го никакъв, но това не прави впечатление на родните феминистки.

Една дама може да намери достоен поминък във вдигането на щанги

и в борбата, но не и в най-демократичния спорт. Това нормално ли е? Домашно насилие, та домашно насилие. Не е ли време българският феминизъм да се пребори за дамска футболна лига, която да е равноправна с мъжката? В събота – мъжкото дерби, в неделя – женското, а публиката да нощува на стадионите, за да не се разбяга. Заплатите трябва да са еднакви при мъжете и при жените. Щом е така в тениса, защо не и във футбола?

Джендърната справедливост изисква поне 50 на сто от треньорите, селекционерите и реферите да са жени. Тогава ще видим кого предпочитат дамите – “Левски” или ЦСКА. Бербо или Гонзо. Шегувам се, разбира се, но с развитието на дамския футбол, смесените приятелски срещи и ходенето по тренировъчни лагери

ще възникнат и здрави футболни семейства,

които ще се базират на споделени интереси и ценности.

Сега родният ритнитопковец не намира адекватна партньорка в своята социална среда, а това го тласка в лапите на манекенки, плеймейтки, фолкпевици и други временни пристанища.

Когато гражданските мозъчни тръстове се фокусират към футбола, те ще наложат и своите медийни звезди. Сега за всеки мач в телевизионните студия коментират я спортни журналисти, я бивши футболисти. Те са като коне с капаци, освен финтове и пасове друго не виждат.

Вместо тях в студиото ще говори например координаторът на движението за женските права във футбола – не е задължително да е жена. Или директорът на “Връзки с обществеността” в института за пазарни футболни отношения. И така нататък. Това е най-гледаното време, трябва да се използва пълноценно.

У нас все още няма нито дружество на футболистите с увреждания, нито мозъчен тръст на разведените футболни съпруги, но най-силно се усеща липсата на институт за борба с футболната корупция, който да е филиал на ЕС, ООН и “Отворено общество”. Не съм видял дори една световна класация на купените мачове по държави. Представете си колко грантове за лов на корумпирани рефери се изпускат?

Скептиците ще запитат – нека приемем, че цялата тази гражданска общност вече се е активизирала. Как обаче тя ще наложи своите политики на БФС? Все пак това си е отделна и самостоятелна организация!

Отговорът е, че БФС е организация на клубовете, а клубовете са собственост най-вече на олигарсите. Сред олигарсите пък напоследък вилнее призракът на Магнитски. Видяхме как той ги притиска и обръща в политиката и в икономиката. Защо не и във футбола?

Съвсем леко магнитно поле е достатъчно, за да прехвърли БФС

във властта на гражданските дружества, а те ще я предоставят на Бербатов, стига следващия път да е подготвил почвата сред гражданската общност.

В политиката вече имаме чудесен пример – Министерството на правосъдието е сътворило проектозакон за хроничната реформа на съдебната система, който предвижда членовете на Прокурорския съвет да се предлагат от неправителствените организации, след което да се утвърждават от парламента.

А там грешки не може да има, тъй като обстановката вече е достатъчно намагнитизирана.

Щом го може в правосъдието, защо не и в професионалното ритане на топка?

Други от Анализи

Ако днес беше 10 юни...

Ще има ли сглобка? Кой ще получи първия мандат от Радев?  Петото за последните дни социологическо проучване преди началото на официалната предизборна кампания затвърждава двете противоположни тези

Изборите в Скопие: Европа на дузпата

Един предизборен клип на СДСМ казва много, включително за “Б комплекса” Футболистът с цветовете на Северна Македония прави чудеса с топката. Докато жонглира

Едни отчаяно чакат апокалипсис, други работят да са безсмъртни, демокрацията гасне

Разликите между страха от ядрена война и тревогата от климатична катастрофа* Днес живеем сред утайката на времето. Усещането за обреченост се споделя от всички страни на политическия спектър

Защо словенчето вече има шанс да живее 10 г. повече от българчето (Графики)

Апокалиптични изказвания изкривяват истинската картина. Да, демографията ни е трагична! Могат ли политиците да увеличат "двойно и тройно" раждаемостта у нас

Проф. Христо Матанов: Христовите ученици са минавали по нашите земи

Копието на римският войник Лонгин, с което пробожда разпънатия Иисус Христос още не е открито, каза историкът Великден се празнува, откакто има християнство

>