Д-р Валентин Симеонов: Дори ако купуваш много дрехи, помагаш за гибелното затопляне на Земята

24.03.2024 11:04 Константина Костова

Най-богатите хора, сред тях певци, спортисти, тв звезди, отделят най-много парникови газове

- Д-р Симеонов, може ли Земята да бъде охладена? 

- Охлаждането на Земята става чрез намаляване на слънчевото излъчване, достигащо до нея, или чрез увеличено отделяне на топлина от Земята към космоса. Основната причина за затоплянето е увеличеното вследствие на човешката дейност съдържание на парникови газове в атмосферата. Тези газове препятстват отделянето на топлина в Космоса. Най-прекият метод за охлаждане следователно е намаляване количеството на парниковите газове до нивата от началото на миналия век. Засега обаче няма видим прогрес в тази посока, защото икономиката до голяма степен е основана на използването на изкопаеми горива, а те са основният източник на парникови газове.

Има много алтернативни идеи как да забавим или спрем затоплянето, но всички изискват огромно финансиране, а и са свързани със сериозни рискове. Една от най-популярните идеи е на нобеловия лауреат по химия от 1995 г. Паул Крутцен. Тя имитира естественото охлаждане след голямо вулканично изригване, при което в стратосферата (областта на височина между около 12 и 60 км) се изхвърлят големи количества вулканична пепел и серен диоксид. Те образуват облаци от фини частици, които отразяват част от слънчевото излъчване обратно в Космоса и то не достига Земята. Тези облаци могат да останат дълго време, от порядъка на месеци и години в стратосферата.

Идеята на Крутцен е изкуствено да се създадат фини частици в стратосферата чрез инжектиране на серен диоксид в огромни количества, които да отразят част от слънчевото излъчване обратно. Тази идея има много недостатъци. Първо, ще намали слънцегреенето, което ще доведе до намалено производство на храни. След изригването на вулканите Томбора и Кракатау през ХIХ век е имало години без слънце и е настанал голям глад. Други трудно предвидими последствия са опасността от разрушаване на озоновия слой, който ни предпазва от смъртоносното ултравиолетово излъчване на Слънцето, и киселинни дъждове, които са вредни за природата и човека. Има и други подобни идеи за охлаждане. Едната е “избелването” на облаците над океаните, като се разпръсква морска вода на фини капчици високо във въздуха. Избелване в този случай означава, че облаците отразяват обратно повече слънчева светлина.

- А как ще се разпръсква морската вода?

- Може да стане със самолети например. Когато морска вода се разпръсква, след изпарението ѝ остават фини кристалчета сол. Тази сол, както и многото фини капчици, които се образуват около нея, отразяват повече слънчева светлина обратно към Космоса и по този начин намаляват затоплянето.

Има и други фантастични идеи, като тази да се разположат огледала в Космоса, които да отразяват слънчевото излъчване. Ако са близо до Земята, те ще засенчват определени части от нея, което може да доведе до междудържавни конфликти. Сега не може да се постигне споразумение между държавите поне да се намаляват емисиите на парниковите газове, а когато трябва да се прави нещо, което ще има по-сериозни последствия, договорките ще са още по-сложни. Всичко това ще е и много скъпо. 

Има идеи за огледала и в т.нар. точки на Лангранж. Това са точки, в които привличането на Земята и Слънцето се неутрализира, така че поставен там обект може да стои дълго. Всичко това обаче са фантастични идеи.

- Коя според вас е най-възможна?

- Не виждам реализируема в близко време. Тези идеи изискват много сериозна организация, огромни средства и съгласуване между всички държави - нещо, което не успяваме да постигнем. Всички подобни идеи са нереалистични. Ние не успяваме да намалим консумацията, а какво остава за друго.

- Какво предстои в такъв случай?

- Лоши времена. Може би тогава ще се задействаме. Чакам със страх и надежда тази година, която ще бъде по-гореща и с повече бедствия от 2023-а. Това може би ще ни накара да осъзнаем сериозността на проблема.

Въпросът е дали не е твърде късно, дали не настъпват необратими промени, от които няма връщане.  Пример за такива промени е изчезването на някои от кораловите рифове, което е безвъзвратно. Ако продължава експлоатацията и климатичните промени, до 50 години Амазонските гори може да изчезнат, а това ще промени изцяло климата на Земята. Топенето на планинските ледници и на ледовете в Исландия също напредва много бързо и дори след намаляване на парниковите газове може да продължи с хилядолетия. Това са много малка част от възможните необратими, поне в човешки мащаб, промени.

- Какво може да направим като отделни хора, за да променим нещо?

- Ние сме почти 9 млрд. и ако всеки от нас направи нещо малко, можем да постигнем значителни промени. Най-основното е да ограничим консумацията си. Ако се огледате, купуваме много неща, които не ни трябват, а и такива, които са вредни за нас. Такъв пример са продуктите от палмово масло, за добиването му се изсичат тропически гори, които имат важна регулираща климата роля.

Една от индустриите, която е сериозен източник на отделени парникови газове, е текстилната. Купуването на много дрехи и поръчването им по интернет също допринася. Друго нещо, което почти всеки може да направи, е да посади по едно или повече дървета. Това няма да спре или обърне процесите, но ще помогне за забавянето им. Ненужното ползване на автомобил вместо обществен транспорт също влияе неблагоприятно. Всички неща, които водят до отделяне на парникови газове и не са жизненоважни, може да бъдат намалени. 

Когато хората осъзнаят, че от тях зависи много, макар и с малко, може да допринесат. Има изследване, според което богатите нации и хора отделят най-много парникови газове, а бедните - най-малко. Различните знаменитости - телевизионни, спортни, музикални звезди, например имат непропорционален принос в отделяне на парникови газове. Някои от тях използват самолет вместо автомобил или влак за кратки пътувания. Тук идва ред на влиянието на последователите им - те могат да изразяват неодобрение. Известните личности зависят от последователите си и неодобрението им би им повлияло. 

- Да бъдем критични към известните личности, за да променят навиците, които вредят на планетата?

- Според едно изследване около 10% от населението допринася за 50-80% от емисиите. А по-бедните народи, които нямат електричество, автомобили и почти не допринасят, страдат най-много.

- Преди дни представихте анализ за водните ресурси в България. Какво е състоянието им?

- Официалните данни за водните ресурси са много раздути. Около 25% от ресурсите са реалните, но и те зависят от равновесието между валежи и изпарение. Със затоплящия се климат това равновесие ще се променя. Очаква се климатът у нас да става по-топъл и сух. Затоплянето ще промени режима на валежите, защото от океаните и земната повърхност ще се изпарява повече вода, а пък по-топлият въздух може да поеме значително по-голямо количество влага.  Това увеличено количество влага във въздуха ще води до неравномерни, често екстремни валежи. От друга страна, повишеното изпарение от почвата и растенията ще предизвиква засушавания през топлите сезони.

Горите имат основна роля във водния баланс на България. Валежите са предимно в планинските райони и поради това и основните ни реки извират там. Горите също така намаляват последиците от екстремни валежи и запасяват голямо количество вода в почвите под тях.

Сериозна опасност за горите са горските пожари, които в условията на променящия се климат стават все по-неконтролируеми и мащабни, а нашата държава не е подготвена за такива пожари. И тук кратко можем да кажем - останем ли без гори, оставаме без вода.

Други от Интервюта

Йоси Леви-Сфари: Вече сме изправени пред пълномащабна война в Близкия изток

Иран е заплаха не само за Израел, но и за света - атаките срещу морските пътища застрашават световната търговия, удрят по икономиките на страни като Египет и Йордания

Проф. Пламен Павлов: Въстанието на Петър и Асен е избухнало през пролетта на 1186 г., а не на Димитровден

Незаслужено Петър е в сянката на Асен, а Борил - обруган, казва историкът Краят на държавността ни не е през 1396 г. , а в средата на XV век - Проф. Павлов

18-годишните, на които им пука: Умни сме и искаме да сме новите политици – възпитани, модерни, чуващи и обединяващи

Виктория Танева, Дорина Иванчева, Пламен Младенов и Емануил Караиванов са 12-класници в 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София - дългогодишен участник в програмата "Училище

Красимир Вълчев: На 100 инженери в пенсия идват само 45 млади - да направим тяхното висше безплатно

Със 150-те милиона може да се освободят и студентите в природо-математическите специалности. Стипендиите обаче са по-добрият инструмент за проблема с достъпа до образование

Никола Минчев: С тези все по-грозни нападки между ГЕРБ и ПП-ДБ, става все по-трудно връщането на масата на преговорите

Възобновяването на предходната управленска формула, подчертавам – без активното участие на ДПС по всякакви въпроси, изглежда сложна задача към този момент, казва зам

>