ГЕРБ и ДПС зачеркнаха Асен Василев - погнаха го и за онази “дупка” в енергетиката (Обзор)

21.03.2024 22:30
Министърът на финансите Асен Василев.
БОЙКО БОРИСОВ
Николай Денков СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

Денков от Брюксел: И аз понесох обиди, да ги отминем. Чакам да ми се обадят. Още 24 часа даде Борисов, спор чий да е първият ход

Нова отсрочка от 24 часа получиха “Продължаваме промяната” и “Демократична България” от ГЕРБ, за да решат ще се договорят ли за кабинет начело с Мария Габриел.

Но и нов, категоричен знак, че Асен Василев не може да е финансов министър в общ кабинет.

Именно у Василев ден по-рано беше ключът за сглобката - Бойко Борисов ясно обясни, че пътят обратно към масата за преговори минава през извинение от него към Мария Габриел за думите му, че тя се превръща в “най-новото и най-красиво лице на мафията в България”. Съпредседателят на ПП обаче категорично отказа да ѝ се извини в качеството ѝ на кандидат-премиер, защото безпрецедентно дала папка с недоговорени имена. Извинявал се само на жената Мария Габриел, ако се е обидила, но повече тя не може да е министър-председател. Нито е възможен кабинет с мандата на ГЕРБ.

Отговорът от дамите в преговорния екип на Габриел бе светкавичен - и Василев не може да е повече финансов министър.

И двете му основни послания - отказът да се изпълни условието на ГЕРБ за извинение и настояването да се говори само за кабинет с втория мандат, завариха неподготвени много от депутатите на ПП-ДБ, които останаха смутени какво всъщност става.

Борисов даде отговора в четвъртък сутринта в кулоарите на парламента. Обяви, че има още ден двете формации все пак да опитат да се договорят, но разбира се - само с мандата на ГЕРБ.

А после заедно с председателя на ДПС Делян Пеевски внесе извънредна точка в дневния ред на парламента.

Това бе знакова фронтална атака срещу Василев - след 4 часа дебати всички останали групи без ПП-ДБ

задължиха министъра в оставка да покрие 1 млрд. дефицит в енергетиката

само за 10 дни - до 31 март.

Темата за ликвидните проблеми на фонд “Сигурност на електроенергийната система” депутатът от ГЕРБ Делян Добрев повдига от седмици, но за първи път тя влиза в пленарната зала - като извънредна точка, и с подписите на лидерите на ГЕРБ и ДПС. И поставя натясно съпредседателя на ПП.

Обвиненията към него на вчерашния дебат бяха, че той е опразнил фонда, за да поддържа привидно нисък бюджетния дефицит. Това е част от аргументацията на знакови лица от ГЕРБ, че Василев не е добър министър на финансите. А ако във фонда няма пари за буфер, има риск от скок на цената на тока, когато и домакинствата минат на свободния пазар от 1 юли.

Отделен дебат между политическите партии избухна на тема да се отложи ли либерализацията за домакинствата.

Фондът не зависи от бюджета, а от ценовите решения на КЕВР, бе тезата на ПП-ДБ в защита на Василев. Но ГЕРБ и ДПС постигнаха плаващо мнозинство - всички срещу него.

Всъщност атаката срещу Василев започна още от сутринта с интервюто по Нова тв на Деница Сачева. Зам.-шефката на групата, част от преговорния екип на ГЕРБ, пусна запис, на който Василев казва: “По мое лично мнение последният ден, в който тази Мария Габриел иска да е премиер, ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно”. Оказа се част от онзи запис от партийното събрание на “Промяната” преди сглобката, което бе разпространено от Радостин Василев.

Това значи, че от самото начало се работи по саботаж на Мария Габриел, саботаж на тази ротация и саботаж на това правителство да продължи, настоя Сачева. И резюмира: общо правителство с ПП-ДБ може само в първия мандат с премиер Габриел и без Асен Василев в него.

Сериозно ли ми говорите?!,

избухна пък Борисов на репортерски въпрос възможно ли е ГЕРБ да смени премиера в името на кабинета.

И защо трябва да се отказваме от Мария Габриел? Защото един човек я е обидил? Човек, който благодарение на нас е финансов министър, благодарение на нашата подкрепа и ние го защитавахме 9 месеца от всички вас, които го нападахте. Моето обяснение е, че Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира. И то по начин, по който да обедини всичките, които не ни обичат. Затова изговори всичко. Много, много време съм прекарал с него и е изключително умен, коментира Борисов. И изведе новата си теза: Той просто

иска да стане водач на тези, които не ни обичат

Самият Василев не дойде в парламента за дебата, а след тв изявата му в сряда той и всички лидери на ПП-ДБ запазиха мълчание. Оттам избраха да направят следващия си ход не на лидерска среща, преговори или през медиите, а с позиция до медиите. Без извинение, нито намек за отстъпки, а топката бе изцяло прехвърлена към ГЕРБ: Ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход.

Не, ходът трябва да е ваш, отвърнаха от ГЕРБ също с писмена позиция.

Отсрещната страна замълча, но вечерта прати Лена Бориславова по bTV. Тя се яви там изненадващо вместо обявения по-рано събеседник Стефан Янев. Тя разтълкува, че Василев всъщност е дал поисканото извинение - лично на г-жа Габриел. Но “не можем да очакваме, че той ще се извини на ГЕРБ за това, че те внесоха несъгласуван политически кабинет”.

През цялото това време акад. Николай Денков, който ден по-рано ясно каза, че иска пак да си говори с Мария Габриел, бе в Брюксел за Европейския съвет. Оттам той настоя да се загърби темата за обиди и извинения: Аз съм бил персонално обиждан от различни политици - от Делян Пеевски, от Делян Добрев, включително и г-н Борисов. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички, не сме в детската градина,

не сме в режим “ти уважаваш ли ме”

Денков призова ГЕРБ да му се обадят, защото “трябва да намерим решения”. Двамата с Габриел не са се чували от вторник, когато върна изпълнения мандат на президента. Асен Василев е най-добрият финансов министър, който познавам, и искам да работя с него, заяви още Денков.

Други от От страната и света

Съдът касира избора за кмет на Община Омуртаг

Съдът касира избора за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е от 17 май т.г. и с него изборът за кмет на Община Омуртаг е обявен за недействителен

Лек автомобил уби жена на 86 г. на пешеходна зона в Сливен

На 18 май, в 15,03 часа, в дежурната част на РУ-Сливен е получено съобщение от телефон 112, за настъпило пътно произшествие на бул."Стефан Стамболов" в град Сливен, в района на кв

19-годишна шофьорка обърна автомобила си в дере край Ловеч

19-годишна шофьорка от Ловеч хвърли колата си в крайпътно дере и спътничката й пострада тежко. Инцидентът станал около с. Орляне в събота около 15.30 часа

Мъж на 28 години бе прегазен смъртоносно на пътя между Нова Загора и Стара Загора

На 18.05.2024 г., около 01:53 часа, в ОДМВР - Стара Загора е получено съобщение за тяло на мъж, намиращо се на платното за движение на път II-66, в района на км

Мъж на 78 г. почина от измръзване - загубил се в гора край село Българин

Мъж на 78 години е открит премръзнал в гориста местност близо до дома му след издирване от полицаи и жители на село Българин община Харманли, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково

>