Асен Василев не взе завоя, смут и в ПП - преговори или избори е посоката

20.03.2024 23:00
Премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев на заседанието вчера. На него не дойде Мария Габриел.
Борисов и Габриел направиха коментар, от който се разбра, че извинение може да възстанови преговорите.

“Промяната” не взе завоя обратно към преговорите за правителство начело с Мария Габриел - посоката, която сутринта в сряда зададоха съпредседателят ѝ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Петков, както и премиерът в оставка акад. Николай Денков настоятелно призоваха Борисов и Габриел да опитат пак. И отново взеха да говорят, че винаги са вярвали и работили добре с Мария Габриел.

Разбира се, че има път назад. Но минава през едно голямо “Извинявай”, отвърна им лидерът на първата политическа сила и настоящ мандатоносител.

Искаме правителство, но въпросът е как двете страни да вземат такъв завой,

обяви още Борисов.

А вземането на завоя минаваше през извинение от Асен Василев към Мария Габриел, след като предната вечер той заяви по неин адрес: “Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема, може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България”. Предозираното с емоция негово изказване бе заключение към това, че “такова чудо няма” - да внесеш списък с министри, които не са информирани и не са дали съгласие за номинация в такъв състав на правителството. Мафията пък намеси в контекста на изказаните от ПП-ДБ подозрения как заради зависимости ГЕРБ нарочно взривили преговорите, за да няма съдебна реформа.

И когато стана ясно, че финансовият министър в оставка ще гостува в късния следобед по bTV, свои и чужди зачакаха извинението му - изричното условие на Борисов да се отложи гласуването на кабинета “Габриел”, за да пробват

до петък да се разберат

Ако Мария Габриел се е почувствала засегната в лично качество, може и да ѝ се извиня, но в качеството ѝ на кандидат за министър-председател - не. Това, което тя направи, е абсолютно недопустимо и показва липса на лидерски качества, липса на възможност да не се поддаваш на натиск. Най-честното щеше да каже, че не е съгласувала този състав на кабинета, а тя го обяви с идеята, че е съгласуван и приет. На кандидата за министър председател Мария Габриел не се извинявам, а на жената, ако се е почуствала засегната, се извинявам.

Това заяви Асен Василев и така внесе смут дори в редиците на своите, които не разбраха какъв е сигналът - завоят към преговори ли е все пак, или към избори.

Той не само не оттегли нито едно от политическите си обвинения към Габриел, а добави и нови. Че няма хладнокръвие, лидерски качества и възможността да устои на евентуален натиск.

Редови депутати от “Промяната” неофициално споделяха недоволство от това, че съпредседателят им е бил повече от рязък, след като сутринта все пак другият лидер - Кирил Пепков, и акад. Николай Денков са задали по-мекия тон. И че са държани в неведение. Вчера

не е била свикана нито парламентарната група,

нито някакъв по-широк партиен формат, за да знаят депутатите каква е посоката, която поемат - избори или кабинет все пак.

Със сигурност срещу какъвто и да е състав на кабинет с мандата на ГЕРБ ще гласуват “Зелено движение” - една от трите партии в ДБ. Такова решение било взето на заседание на Националния им съвет. В момента те имат едва 3-ма депутати - бившият и настоящият лидер Владислав Панев и Даниела Божинова, както и Васил Тодев. В сряда стана ясно, че четвъртият им човек в парламента - Илина Мутафчиева,

е напуснала партията,

но не и групата, и не е ясно как би постъпила при гласуването.

Дали и цялата коалиция ДБ върви към това да не се подкрепи мандатът на ГЕРБ, засега не е ясно. Лидерите ѝ Христо Иванов и Атанас Атанасов не отговаряха на мобилните си телефони.

Асен Василев от тв екрана обаче бе категоричен: “Шанс за преговори с първия мандат няма. Трябва да гледаме напред към втория.”

За преговори по втория мандат - на ПП-ДБ, говори рано сутринта пред същата телевизия и Кирил Петков. Само половин час по-късно Борисов бе категоричен на брифинга си в парламента, че в това ГЕРБ няма да участва. С втория мандат няма да се получи нищо, отсече по-късно и зам.-председателката Теменужка Петкова, част от дамското каре на Борисов за преговорите.

ПП-ДБ да си признаят, че искат избори,

призова още тя.

И Асен Василев повече не може да бъде финансов министър, отвърна и друга водеща фигура от преговорния екип - Деница Сачева.

“Шегувате ли се?!”, възкликна тя на въпрос дали ГЕРБ биха пожертвали Мария Габриел срещу Асен Василев. Изобщо не са съпоставими, отсече още зам.-председателката на парламентарната група - не могат да се мерят нито като политика, нито като авторитет, нито като отговорности. И бе категорична, че в парламентарната група на ГЕРБ всички ще последват примера на Делян Добрев и за министър Асен Василев няма да гласуват.

Неофициално откъм екипа на премиера в оставка дават да се разбере, че акад. Денков още разчита с Мария Габриел да подновят разговорите си. Тя обаче

не се яви с него на заседанието на Министерския съвет

в сряда. В четвъртък и петък пък Денков ще ходи в Брюксел за заседание на Европейския съвет, което означава, че ако има някакво развитие, то трябва да стане ясно преди отпътуването му.

Петък е крайният срок, поставен от Борисов евентуално да се договорят по състава на кабинета “Габриел” и споразумението.

Казахме, че трябва да направят правителство. Не мога да разбера всички тези думи и обяснения,

които дават Отдавна им казах - и на двамата съм приятел, но най-вече на България. И затова се е случвало всичко и съм работил с тях, коментира лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Той отново посочи Христо Иванов като човека, бутащ държавата към избори - по думите му това като теза му го е развил лично самият Иванов.

Не му се случват нещата с промените - главен прокурор, шеф на ВАС, шеф на КОНПИ, защото той има само една цел - овладяването на тези позиции в полза на олигархията, разказа Пеевски.

Как кабинет "Габриел" се оказа възможен... поне за една сутрин

За втори път "Промяната" молиха Борисов да се върнат към преговори, но и той лично да седне на масата

След всичко, които си казаха, ГЕРБ и ПП-ДБ все пак ще преговарят отново. Или поне това научихме в утрото, което наистина се оказа по-мъдро от вечерта, в която министри безпрецедентно се отказаха от участие във връчен на президента изпълнен проучвателен мандат и посланието на лидерите бе нови избори. А надиграването помежду им - кой ще е виновен за тях.

След като Мария Габриел даде на президента състав на МС, който не е бил договорен с "Промяната" и ДБ, съпредседателят на ПП Асен Василев я нарече новото най-красиво лице на мафията, Кирил Петков обяви, че му е жал за нея, а за Бойко Борисов го е срам. От формацията обвиниха ГЕРБ и в зависимост от ДПС, заради която взривили преговорите. Тях пък само симулирали, че водят.

Още в 8 ч сутринта в сряда обаче Петков взе да уверява, че още не говорим за избори, а миролюбиво призова Борисов да седне лично да преговарят. В подобен дух се изказа и премиерът в оставка Николай Денков, който иначе пръв денонсира участието в ротационния кабинет на Габриел.

Има път назад, но минава през огромно "Извинявай", обяви Бойко Борисов. Той застана пред медиите в парламента с Мария Габриел, карето дами от преговорния екип и цялата парламентарна група на ГЕРБ. И проговори за първи път от последните инфрактни дни на ултиматуми.

С тези хора имаме договорка, че са министри за 18 месеца, как да не са съгласни, отговори Борисов на обвиненията, че никой от хората на ПП-ДБ не е давал съгласие за участие в такъв състав на кабинета.

Разказа, че още преди месец обсъдили с Кирил Петков кои ще са министрите за следващите 9 месеца съвместно управление.

Спорове до края имало само за военния Тодор Тагарев и този на енергетиката Румен Радев. 9 месеца ротация между Тагарев и Христо Гаджев поискали ПП, разкри Борисов. А Радев, ако ще отстъпи креслото на депутата от ГЕРБ Жеко Станков, да оглави БЕХ. От ГЕРБ се съгласили.

Няма да се гласува сега този състав на кабинет, обявиха Габриел и Борисов. Може и 100% да се сменят, обясни лидерът на ГЕРБ процедурата, след като указът на президента за премиера е пратен в НС.

Кирил Петков обаче призова Борисов да седне лично на масата, обвинявайки го, че досега се крил зад 4 жени.

ГЕРБ има един лидер, за какво ми е да сядам с 5-6 да ме награчват, отвърна Борисов. Петков чупи шишета и стъкла на масата - искате ли да ходите на такива лидерски срещи, попита той.

Освен към Мария Габриел, Борисов изиска извинение и към преговорния ѝ екип - Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян. Нарочно подбрал "най-добрия екип", за да се получат преговорите, иначе щял да им прати хора като Делян Добрев (най-големия противник в партията на управление с ПП-ДБ).

Ден-два, за да се приключат преговорите по мандата, който е у Габриел, включително с подписване на споразумението, даде Борисов. Т.е. изготвено от преговорните екипи, ако през следващите 48 часа се извинят, преглътнат обидите и се разберат за кабинета.

Реално спорове по министрите няма, изключение ще стане ли досегашният енергиен шеф на БЕХ и ще се запише ли ротация и в отбраната. Големият спор бил за дата за реформи в службите. ПП-ДБ фиксират 31 юли. Няма нужда да се фиксира, защото в момента те са напълно интегрирани - това знам от партньорите ни, обясни Борисов. Но декларира, че ако това е препъникамъкът, ще се съгласи, макар и последен.

Но и на следващата вечер мъдростта явно напусна политическата сцена - Асен Василев отново атакува Мария Габриел и изгори нишката за връщане назад.

Други от От страната и света

Продължават протестите заради новата организация на движението в София

Протестите за новата организация на движението в центъра на София продължават и днес. Вече няколко седмици недоволни граждани протестират, след като по време на великденските празници бяха извършени

46 000 зрелостници на матура днес, най-много - по английски

Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат днес втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 да се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест

Недоволството на бранша на шофьорите на таксита в София започва още днес. То започна миналата седмица с автошествие, но от днес протестът им става безсрочен и ще обхване всички 131-а таксиметрови

Трафикът в участък от "Тракия" - само в едната лента заради ремонти

От 9 ч днес до 9 ч.на 22 май водачите трябва се движат с повишено внимание между 55-и и 54-и км на автомагистрала (АМ) „Тракия" в посока София поради частични ремонтни дейности на настилката в

Само в "24 часа" на 20 май - За 17 години в ЕС – платихме 9 млрд. евро вноски, а получихме от Брюксел 30 млрд.

В "24 часа"  днес четете още: За 17 години в ЕС – платихме 9 млрд. евро вноски, а получихме от Брюксел 30 млрд. Кабинетът ни е с кратък хоризонт, но хората не отлагат живота си до избора на редовен

>