Без страх от Бога няма как България да стане правова държава

02.03.2024 15:19 Борислав Зюмбюлев
Теодора Духовникова и Владо Карамазов изпълняваха главните роли в “Дяволското гърло”. СНИМКА: АРХИВ

Появата на филм за сатанинска разправа с магистрати в разгара на скандала с Нотариуса е от тези "неслучайни случайности"

Снощи почна продължението на сериала “Дяволското гърло”. От това, което се видя в първия епизод, интригата ще се върти около сатанински оплетената и греховна магистратура. Тема, която е част от дневния ред на обществото покрай т. нар. Нотариус.

Филмът има съспенс, изглежда много интересен и някои от хрумванията, чрез които действието е пренесено от Смолян във Велико Търново, трябва да бъдат оценени подобаващо. Те нанасят мощен ритник върху клишетата и банализмите. Но по-важното е друго - създателите на сериала гениално са провидели къде е коренът на злото и защо всички се оплакват от липса на справедливост.

Защото у нас няма страх от Бога. А без богобоязън, без вяра, че трябва винаги да постъпваш правилно според нравствения закон, каквито и човешки наказания да има, идеята за справедливост потъва в дяволското гърло.

Не е възможно да има “съдебна реформа”, ако няма християнска етика. Всъщност тези общества, които вземаме за пример за работеща безотказно съдебна система, имат такива системи заради християнската етика. Който и да е главен прокурор или съдия, ако той няма страх от Бога, все ще намира по един “нотариус”, който да превръща идеята за върховенството на закона във върховенство на черния найлонов чувал с пачки.

Нямам представа какво точно ще се случва на телевизионния екран. Какви проникновени дедукционни способности ще ни покажат актьорите Владо Карамазов и Теодора Духовникова. Какви неочаквани обрати ще има в действието, това е част от естетическото удоволствие от гледането на криминални филми.

Но фактът, че именно в разгара на скандала с частния магистратски клуб се появява филм за демонични убийства на съдии, заслужава по-задълбочен размисъл за това, че свеждането на въпроса за справедливостта до някакви алинеи и членове и наивната вяра, че всичко може да се контролира и тогава всичко ще е наред, е профанизиране на фундамента на обществената тъкан.

Не, не може да се контролира всичко, защото кой контролира контролиращите, ако я няма вътрешната убеденост в доброто и красивото? Както и подчиняването на дейността на цели съсловия от обществото на постоянен страх от някакво наказание. Което, ако не те хванат, става избежно. Тоест идеята за справедливата неизбежност се замества с идеята за вечното избягване.

Казват, че случайността е начинът, по който Бог остава анонимен.

Затова гледайте този сериал внимателно.

Други от Лични

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

Православни и католици се бият на Гроба Господен, а мюсюлманите се подсмихват отстрани

Преди много години проучвах една древна ръкописна книга от библиотеката на Православната патриаршия в Йерусалим. Вниманието ми бе привлечено от бележка на славянски език

Ако Априлското въстание беше избухнало днес...

Ако Априлското въстание беше избухнало днес, щяхме да видим коментари като: 1. Ужас, ще скочи инфлацията и ще се повиши цената на хляба. 2. Ох, сега ще се затруднят пътуванията. 3

>