20-те години на Зарица между две снимки с двама крале

25.02.2024 07:00 Христо Николов
Министърката на туризма Зарица Динкова току-що е завършила Дипломатическата школа на испанското външно министерство и бива поздравена от тогавашния монарх крал Хуан Карлос.
Зарица Динкова се ръкува с настоящия крал Фелипе VI през януари 2024 г.
С испанската кралица Летисия по време на изложението FITUR в Мадрид в началото на тази година.
Испанският крал Фелипе VI се снима с всички министри на туризма на страните, участващи в туристическото изложение FITUR в Мадрид.
Докато учи в Дипломатическата школа, Зарица Динкова често участва в доброволчески инициативи. Тук се е включила в почистването на петролния разлив край бреговете на Галисия. Преживяване, което ще помни цял живот. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Майка ѝ все я коряла, че е непримирима. Но в Испания разбрала, че точно така функционира демокрацията

Двама испански крале държат ръката в Мадрид на млада дама. Единият е бащата Хуан Карлос през 2003 г., а другият - Фелипе VI. Втората снимка е от януари 2024 година.

На първия кадър е младо момиче - брюнетка с бяла делова риза, а на втория е вече блондинка в строга черна рокля. Жената от двете снимки е една и съща - министърката на туризма Зарица Динкова. Но животът ѝ между двете фотографии коренно се е променил.

С всичко, което прави днес, министърката се опитва да успокои своята покойна майка, която тревожно все питала: “Какво ще те правя такава непримирима?”.

Животът ѝ между завършването на университета “Комплутенсе” и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания и туристическото изложение FITUR в Испания тази година е може би сбъдната мечта на едно момиче да стъпи в света на дипломацията.

Разчита на своите качества, а не на семейството си. Когато Зарица мечтае за Дипломатическата школа в Мадрид - една от най-добрите в света, единствената възможност е да кандидатства към посолството на Испания за професионалния курс в школата съвместно с магистърската програма на университета “Комплутенсе”.

Явява се и печели едно от двете свободни места,

след като вече е завършила международни отношения

в УНСС. Това е специалността, за която има най-голяма конкуренция, но въпреки това посочила при кандидатстването в нашето висше учебно заведение единствено нея. Майка ѝ дори ѝ се разсърдила за риска да остане отвън, ако не я приемат. А не можели да си позволят частен университет, защото баща ѝ починал скоро преди това, били трудни времена и имали ограничени възможности.

“Но когато животът те изправи пред трудности от много ранна възраст, започваш да живееш с нагласата, че нямаш право на грешка. И се научаваш да не чакаш и сам да си постигаш успехите”, казва Зарица.

Дипломацията я увличала от много малка. За нея това е често невидима и много фина механика на комуникация и изграждане на връзки, която обаче оставя траен отпечатък върху всеки аспект на живота. Изграждането на една туристическа дестинация и нейния устойчив образ пред света е свързан също с много дипломатически усилия за поддържане на доверието на чуждестранните партньори.

В курса в Испания били 60 човека от целия свят. Общежитието се намирало на територията на северния студентски град в Мадрид, подарена от кралското семейство - била една от най-луксозните и скъпи части на града, буквално на две преки от къщата на цар Симеон.

Общежитието предлагало изключително добри условия – с киносалон, басейн, библиотека, в която по време на сесия в полунощ дежурните сервирали топло мляко и бисквити. Имало спортни игрища и тенискорт.

Всичките колеги на Зарица Динкова били с подготовка на много високо ниво, а някои вече били работили като дипломати. 3 години преди българката в същата школа е учила и любимата на тогава все още престолонаследника принц Фелипе, с когото по това време вече се били разделили. Накрая тя си тръгнала и без принц, и без диплома.

В курса им бил и наследник на влиятелен вожд от Кот д’Ивоар, имали колега от Перу, проправил си пътя до дипломатическата кариера от индианско селце високо в планините - най-малкото от десетте деца от семейство кечуа.

Приятелка от Коста Рика,

която в момента е един от най-успешните им дипломати

и отдаден защитник на животните, спечелила доверието на Зарица завинаги, когато още в началото на учебната година в дома ѝ у нас починало любимото ѝ куче. Динкова изживяла загубата много тежко. Костариканката тогава оставила на чина ѝ красива кутийка с бижу и много мило послание.

Министърката на туризма учила и с бразилка, която била не само много успешна и в работата, и в курса, но и като професионална танцьорка на фламенко им преподавала уроци.

“С приятелката ми от Румъния, която в момента също има успешна дипломатическа кариера, бяхме единствените от нашия курс, които след това продължихме да работим в Брюксел заедно, отново след конкурси. Вероятно защото, идвайки от тези две държави, минаващи през най-тежкия си преход, бяхме изключително мотивирани. С голяма част от колегите си поддържам връзка и днес”, казва Зарица Динкова.

Интересното е, че самото отпечатване на дипломата на “Комплутенсе” – университет с над 400-годишна история, чийто политически факултет е в топ 20 на Европа, струвало около една четвърт от стойността на месечната стипендия.

“В Испания разбрах колко силна може да бъде гражданската активност

В нашето общежитие имаше правило поне два пъти седмично да участваме в доброволческа дейност, например занимания с деца в неравностойно положение, посещения на самотни възрастни хора. Бях част и от доброволческия екип за почистването на разлива, който нанесе огромни поражения по бреговете на Галисия след потъването на петролния танкер “Престиж”, спомня си Динкова.

Мисълта, че усеща как вдишва тази отрова с всяка глътка въздух въпреки защитното облекло, я накарала да осъзнае какви са последствията за местните жители - предимно рибарски общности, зависими от морето. Дала си сметка как едно невнимание, една човешка грешка може да преобърне живота на стотици хора, като унищожава природата и поминъка им.

Момичетата с шпатули остъргвали камък по камък и събирали отровата в големи кошове, а мъжете с лопати изгребвали лепкавия петрол от плажа и отнасяли кошовете.

“Лигавиците ти се възпаляват дори и през маската, очите сълзят постоянно

Търсиш всеки полъх на морския бриз, за да облекчиш поне малко дишането си. Усещането ще помня цял живот”, казва министърката.

Майката на един от най-добрите ѝ приятели от това време, който сега е директор на фондация “Реал Мадрид” за Африка и Близкия изток, им разказвала за прехода в Испания през 80-те години. Тя непрекъснато им повтаряла, че за да се променят нещата към по-добро, хората трябва да са бдителни в защита на правата си, но и стриктни в изпълнението на задълженията си.

“Аз самата винаги съм имала такава нагласа. Никога не съм се примирявала със статуквото и с несправедливостта. Именно в Испания открих, че това е нормалният начин да функционира едно демократично общество. И това е успехът и тайната на привлекателността на тази страна”, казва Зарица Динкова.

В школата тя натрупала много професионален опит, солидни международни контакти и увереност. Но запазила гражданската си непримиримост, за която майка ѝ като малка все я коряла.

“Но аз смятам, че за да си добър политик, трябва да бъдеш непримирим. В България е по-трудно отколкото на други места в Европа, защото няма правила за прозрачност на влиянията и отчетността. Липсва базисната етика. Така цинизмът и обезвереността намират почва. Трябва да променим именно това”, убедена е тя.

В личен план прощава лесно и бързо подминава лошите неща. Но и бързо регистрира фалша. “Винаги съм търсела и виждала доброто, хубавото, но без да се губя в пожелателното. Реалист съм както в живота си, така и в политиката”, откровена е министърката.

Други от Възход и падение

За първи път Ненчо Балабанов показа дъщеричката си

За първи път актьорът и телевизионен водещ Ненчо Балабанов показа дъщеричката си Алина. Тя се роди в края на 2023 г. от брака с втората му съпруга Катрин Русева

Очакват премиерата на филма за Гунди да е най-голямата в България

В „Арена София" ще бъде премиерата на игралния филм „Гунди – Легенда за любовта". Събитието е на 9 октомври, съобщават организаторите. Продуцентите от „Междинна станция" очакват това да бъде

Биологичната дъщеря на Анджелина Джоли и Брад Пит, сама е наела адвокат, за да се откаже от баща си

Биологичната дъщеря на ексдвойката Анджелина Джоли и Брад Пит, Шайло, е платила със свои пари за адвокат, когато е подала молба да се откаже от фамилията на баща си навръх рождения си ден

От велосипеда без педали до сгъваемия на електричество

Днес отбелязваме Световния ден на велосипеда Без педали, само с отблъскване с краката, са първите велосипеди в Англия. През 1761 г. те изглеждат така - две огромни колела, кормило и седалка

Министърът, при когото руското ядрено гориво се смени с американско

По-спокоен ще посрещне рождения си ден министърът на енергетиката Владимир Малинов. Защото първите касети с американско гориво в V блок на АЕЦ “Козлодуй” вече смениха руските

>