Въпрос за поне 10 милиарда - “Уестингхаус” и “Хюндай” ли строят новите реактори”, или влизат още едни американци (Обзор)

22.02.2024 22:30 Марияна Бойкова
V блок на АЕЦ “Козлодуй”, който ще бъде презареден през май с първите касети ядрено гориво на “Уестингхаус”. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Отговорът идва днес откъм парламента

Кой да е строител на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй”, се оказа още една тема, по която партиите в (не)коалицията се разминаха.

Да се преговаря за строител с една компания - класираната в късата листа “Хюндай”, настояват депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС. От ПП-ДБ обаче искат да се включи и дъщерната компания на американската “Бехтел”, която е представила документи за опит и финансова стабилност на компанията майка. Мотивът е, че конкуренцията между поне 2 фирми ще доведе до по-добра цена и условия.

Bechtel Nuclear Power Company не беше класирана в късата листа, тъй като е дъщерна на “Бехтел” без капацитет. Нямала опит и финансови ресурси според оценителната комисия, създадена към “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” - компанията за двата ядрени блока.

В четвъртък в спора се включиха и лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски, които обвиниха ПП-ДБ, че

искат да спрат проекта за

нови ядрени мощности

Поводът бе, че двата проекта за решение на парламента - на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, не влязоха за гласуване в зала. На което Радослав Рибарски от ПП-ДБ отговори, че не е работа на депутатите да се месят в избора на строител на реакторите.

От добре осведомени източници “24 часа” научи, че точката ще е първа в дневния ред на парламента в петък. А по-голям шанс да се приеме има предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за преговори с един кандидат - “Хюндай”.

Начало на спора дадоха думите на министъра на енергетиката Румен Радев, който преди дни каза, че ведомството му няма да анонсира само един кандидат за строител. И обяви, че ще внесе доклад в парламента за това. Тогава ядрени експерти коментираха, че ще бъде включена и американската “Бехтел”.

В сряда на съвместно заседание на енергийната комисия и тази по околната среда депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза, че докладът на министър Радев за втори строител стъпва на предложение на оценителната комисия, нарекла се управляващ комитет, както и на писмо от “Уестингхаус”. Американската компания доставя двата нови реактора. В него се казвало, че

компанията работи съвместно и с три от

изпратилите писма за строител - “Хюндай”,

“Бехтел” и “Флуор”

Тъй като “Флуор” е била на загуба 3 години, нямало как да бъде класирана.

На заседанието Добрев и Станислав Атанасов от ДПС представиха своето предложение, внесено на 16 февруари в деловодството на парламента. То е да се преговаря само с “Хюндай”.

Добрев заяви, че единствена “Хюндай” има опит и изискваните финансови резултати. Той се спря и на условията към строителя - фиксирани цена и срок, който е 60 месеца за VII блок и 54 за VIII.

“Уестингхаус” трябва да сключат договор с “Хюндай”, за да може да се управлява добре проектът и да се знае кой носи отговорност, заяви Добрев пред двете комисии. Допълни, че има изискване и поне 30% от дейностите да бъдат извършени от български компании. Станислав Атанасов добави, че условията към строителя са тежки, но “Хюндай” е една от най-големите строителни фирми в света.

Оказа се обаче, че има и второ предложение - от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ - да се включи и “Бехтел”.

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов припомни на депутатите, че VII и VIII блок са едни от най-важните проекти за икономиката ни и за националната сигурност. Каза още, че

договарянето при конкуренция с повече от

един кандидат ще доведе до по-добри оферти

За проект, който ще надхвърли 10 млрд. лв., било добре да се постигнат най-добрите условия. Николов заяви още, че и двете американски фирми - “Флуор” и “Бехтел”, са представили данните на компаниите майки като оборот, опит, печалби, финансови резултати. Това означавало, че те застават зад тях.

Теменужка Петкова - бивш енергиен министър, а сега депутат от ГЕРБ, контрира с въпрос на какво основание се иска включването на втори кандидат, след като е определен един потенциален изпълнител. Поиска да разбере и защо се предлага “Бехтел”, след като не отговаря на условията.

А Рамадан Аталай от ДПС попита защо, след като се прави компромис, не се включват и китайските фирми, също подали документи. Депутатите дори сверяваха минутите - в 17,59 ч на 20 февруари е излязъл докладът на министъра на енергетиката от ведомството му, а в 17,46 е заведено решението на депутатите за преговорите с двете фирми, за което те казват, че е на база на доклада.

След разгорещени дебати, включително и за правомощията на комисията, оценявала офертите за строител, проекторешението на депутатите от ПП-ДБ беше отхвърлено. Въпреки това обаче ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

Експерти от високите етажи на енергетиката коментираха пред “24 часа”, че в Полша, където “Уестингхаус” и “Бехтел” ще изграждат нови ядрени мощности, решение за работа с тях е било взето от парламента. Затова са на мнение, че

за проект, който ще се изпълнява 15 г. и струващ

милиарди, трябва да има политическо решение

Проблем с ЕК при избора на строител, дори да се преговаря само с една фирма, България няма да има. Причината - процедурата не е по Закона за обществените поръчки, а страната ни избира партньор на “Уестингхаус”, с когото да подпише договор и да създаде консорциум за изграждането на новите ядрени блокове.

Други от От страната и света

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

По-топло, но отново дъжд и облаци, до 26° в почивните дни

Бури за 24 май в Дунавската равнина и за кратко захлаждане Ще продължи да е дъждовно, но ще се затопля. Така ще е и през следващите седмици. На 24 май са възможни и гръмотевични бури

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

Умните трупат не пари, а свои хора за успех в кариерата

Идеята да разчитате само на себе си не води към професионални върхове "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

>