Жега в мрежата, след като Манол Пейков си пожела ул. “Граф Игнатиев” да стане “Алексей Навални”

19.02.2024 20:30
Генералът от пехотата и дипломат граф Николай Игнатиев на тържествата в Княжество България през 1902 г. Снимката е от РИМ - Стара Загора.
Манол Пейков
Алексей Навални КАДЪР: Инстаграм/navalny

Свършиха ли достойните българи? Пейков да дава идеи за Пловдив, реагира Горан Благоев

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков даде тласък на една петиция в сайта peticiq.com.

“Петиция за преименуване на една от най-знаковите софийски улици: вместо Граф Игнатиев да се нарича Алексей Навални.

Вместо имперското презрение и самодоволство на един пресметлив и безмилостен геополитически играч – полетът на свободния дух и саможертвата в битката срещу тиранина.

Намирам идеята за уместна и изключително своевременна”, написа Пейков във фейсбук.

"Пощуряхте ли?! "Навални" вместо "Граф Игнатиев".
Свършиха ли достойните българи?! Манол Пейков да дава идеи в Пловдив!", реагира Горан Благоев. А десетки му отговориха, че не искат депутатът от ДБ да дава идеи и за Пловдив.

Самата петиция на Пейков е озаглавена “Да прекръстим ул. “Граф Игнатиев” на ул. “Алексей Навални”. Инициатор е фондация “Три жени”. Към 17 часа вчера бе подписана от 837 души.

Манол Пейков е известен като пламенен защитник на каузата на Украйна и критик на партия “Възраждане”. Миналата година дори имаше сблъсъци в парламента между него и депутати от “Възраждане”.

Постът му обаче подпали ожесточени коментари в мрежата.

“Това е само за дразнене на соцелектората, надявам се, щото на сериозно просто не е сериозно - пише Ruben Lazarev. - То и ние бяхме пуснали петиция миналата година улицата да се преименува на Ампов, демек на Графа, така и така си го имаме като име и голям смях беше паднал (че и подписи имаше)”.

“Предложение, заслужаващо адмирации, но трудно да се осъществи - пише Георги Начев. - Преди много години бяха задали въпрос на един кмет на София защо “Цариградско шосе” не се преименува на “Хан Аспарух”... Отговорът беше - защото на поне 10 хил. души трябва да се сменят личните карти...”

“Може ли да изнесете малко повече факти защо предлагате името да бъде сменено от един руснак на друг руснак. Какви са историческите факти за единия и другия - пише Kiril Nedev. Каква е връзката на единия с България и каква на другия? Защо пак на руски граждани да я кръстим, толкова ли няма видни американски личности?”.

Иначе в самата петиция предложението е мотивирано така:

“Време е да направим равносметка, че историческите сведения и документи недвусмислено показват, че граф Игнатиев не само не предотвратява смъртната присъда на Левски, но и допринася за нея.

Налагането на образа на генерал граф Игнатиев като покровител на българите е една от многобройните манипулации на руските имперски интереси в България. Време е да се противопоставим на ширещия се в страната ни исторически ревизионизъм, който ни тласка към тотално объркване на ценностите.

Една от най-емблематични улици на София, която също така по ирония на съдбата се пресича с бул. “Васил Левски”, днес носи името на Игнатиев, който посвещава работата си едно робство – османското, да бъде сменено с друго – руското.

На 16.02.2024 г. Алексей Навални плати с живота си дързостта да застане начело на антикремълската опозиция през 2010 г., както преди 151 години Левски плати с живота си дързостта да запали искрата на свободолюбието в българския народ.

Нека почетем саможертвата на Навални и поправим историческата несправедливост името на любима софийска улица да се нарича на имперски шпионин, замесен в смъртта на Васил Левски.”

Други от Лични

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

Православни и католици се бият на Гроба Господен, а мюсюлманите се подсмихват отстрани

Преди много години проучвах една древна ръкописна книга от библиотеката на Православната патриаршия в Йерусалим. Вниманието ми бе привлечено от бележка на славянски език

Ако Априлското въстание беше избухнало днес...

Ако Априлското въстание беше избухнало днес, щяхме да видим коментари като: 1. Ужас, ще скочи инфлацията и ще се повиши цената на хляба. 2. Ох, сега ще се затруднят пътуванията. 3

>