Татяна Лолова играе майка на Стоянка Мутафова, макар че е с 12 г. по-млада от нея

10.02.2024 20:53 Пенчо Ковачев
Татяна Лолова и Стоянка Мутафова - двете големи на българската театрална сцена.
Изложба от фотопортрети на голямата актриса, заснети от нашия колега Йордан Симеонов.
С Григор Вачков - млади и щастливи състуденти във ВИТИЗ
С Никола Анастасов на сцената на Сатиричния театър
С Георги Русев в пиесата “Нищо не помня”, постановка на Театър 199
С любимия партньор на сцената и в киното - Георги Калоянчев
С Тодор Колев в щурата комедия “Опасен чар”. Двамата бяха невероятен тандем и в постановката на театър “София” “Човекоядката”.
Със съпруга Славето имаха дългогодишен щастлив брак.

90 години от рождението на Татяна Лолова празнуваме днес, 10 февруари. Актрисата, който можеше да разсмее зрителите до сълзи и да ги разплаче до смях.

Родена е в София. Майка й е от руско-украински произход, баща й - Желязко Лолов, е счетоводител. Още от малка Татяна знае, че трябва да стане актриса и на всички училищни тържества и концерти рецитира стихове.

Приета е актьорско майсторство в ДВТУ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Завършва през 1955 г., когато ДВТУ вече е преименувано на ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Разпределена е в театъра в Русе и играе там един сезон през 1955-1956 г. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосъздаващата се трупа на Сатиричния театър.

Дебютира в пиесата “Баня” на Маяковски в образа на Фосфоресциращата жена на бъдещето. В следващото представление - “Баба, дядо, татко, мама и ние”, играе майка на Стоянка Мутафова, въпреки че е 12 години по млада от нея.

След години - през 1986-а, Лолова е в Балчик. Слиза от хотела една такава свежа, отива да репетира в читалището. Минава група дечица, учителката ги спира и казва: “Деца, обърнете се! Погледнете, кого виждате? Кой слиза по стълбите? Това е нашата голяма артистка... Децата опулени мълчат. “Ами как се казва тази голяма артистка?” Мълчанието продължава. Учителката ги подсеща: “Това е нашата прочута Татяна...” И едно момиченце извиква: “Мутафовааа!”. Двете отричаха да са се карали, просто се уважавали.

В трупата на Сатирата Лолова е до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър “София”, след което се завръща в Сатирата.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Лорка и др. Има над 300 представления в България и чужбина. И така до 2017 г.

Пак в Театър 199 играе в “Старомодна комедия” от Алексей Арбузов и “Нищо не помня” от Артър Милър, където си партнира с Георги Русев. Нейните отпечатъци на ръцете можете да видите на Стената на славата пред Театър 199.

В киното дебютира с малка роля - момиче с джуфка - във филма на Бинка Желязкова “А бяхме млади”. Снима се в над 60 игрални и телевизионни филма: “Сиромашко лято”, “Последният ерген”, “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Топло”, “Опасен чар”, “Бон шанс, инспекторе” и др. Последното й участие е в тв сериала на БНТ “Порталът”.

Има 4-годишен брак с хидроинженера Евелин Монев. След развода им през 1963 г. се омъжва за сценичния майстор Светослав Светославов, с когото имат един син - Сава.

Други от Възход и падение

Какъв виц чу Плевнелиев от Байдън и защо посъветва английската кралица: Без фейсбук

14 кадъра - те са важни за президента(2012-2017), който на 14 май става на 60 г. За много хора 60-годишният юбилей е повод за житейска равносметка. Някои го търсят в кариерата си

На 12 май рожден ден имат

Огнян Траянов, основател, собственик и изпълнителен директор на “ТехноЛогика”, председател УС на БАИТ Галя Георгиева-Лозанова, пресаташе на Столичния общински съвет Проф

Днес е Томина неделя – вижте имениците

2 Неделя след Пасха – Томина Неделята след Великден е наречена на св. Тома Неверни - един от 12-те апостоли, който не повярвал във Възкресението. Затова Христос му се явил и позволил да сложи пръст в

Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"

Певецът Брайън Уилсън, един от съучредителите на групата "Бийч Бойс", който страда от деменция, е поставен под попечителство по искане на семейството си, съобщиха АФП и БТА

Дискласифицираха нидерландеца Йост Клайн от финала на "Евровизия"

Нидерландският изпълнител Йост Клайн няма да участва във финала на Евровизия. Нидерландското участие беше прекратено Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), организатор на проявата

>