Премиерът Денков: До края на годината ще се радваме на още два медицински хеликоптера

02.02.2024 14:40 Константина Костова
Първият медицински хеликоптер

До края на тази година може да се радваме на още две такива високотехнологични машини. След една две години спешната медицинска помощ по въздух ще е стандарт. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на официалното представяне на първия медицински хеликоптер. На събитието присъстваха министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

Хеликоптерът е от последно поколение и разполага с най-висок клас техника, обясни зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

"Чувствам се горд и удовлетворен от добре свършената работа. С екипа ми постигнахме много", коментира Хинков. По думите му професионално подготвените екипи ще осигурят спешна помощ до всяка точка на България. Вярвам, че ще се намали броят на загиналите при пътни инциденти и злополуки, обясни Хинков. Той благодари на всички медици, които са готови да оказват спешна помощ по въздуха.
Георги Гвоздейков коментира, че това е кауза, която трябва да обединява цялото общество. "Създаването на спешна помощ по въздух ще подобри живота на хората. Част от спешната медицинска помощ ще обслужва туризма", коментира той.

"Авиацията е индустрия, към която се подхожда с голямо внимание, успех на всички и на добър час!" Заяви той.

"Леонардо се гордее с възможността да даде своя принос към разрастването на съвременната индустрия". Целта на българските институции е да създадат стандарт, който да стане стандарт за целия регион. Леонардо ще помага със своите технически възможности и иновации, коментираха от фирмата. "Хеликоптерите от тази серия са най-успешният модел. Ползват се в много държави и от Гранична полиция, обясни той. Вариантът "Трекер" е най-съвременният вариант, който дава възможност за добри постижения, бърз начин на превоз, голяма кабина, която е удобна за пациентите.

Представителят на Европейската комисия обясни, че имаме повод за гордост, защото принадлежим към европейското семейство. България се модернизира, коментира представителят на "Леонардо".

Чух някой да казва "честит празник", явно това е усещането да отбележим този празник на българското здравеопазване, каза акад. Денков. Имаше препятствия, затова наред с благодарностите към Европейската комисия, към Министерството на здравеопазването, искам да поздравя министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Неговите усилия започнаха още по време на кабинета "Петков", но бяха блокирани. Той не се отказа, представи координацията към различните институции и стигнахме до тук. До края на тази година може да се радваме на още две такива високотехнологични машини. След една две години това ще е стандарт, каза Денков.

"Ще направим всичко, за да може координацията да е на ниво. Честито на всички", завърши речта си Денков.

Вторият хеликоптер пристига през юни, а третият декември, обясни Гвоздейков. Планинското спасяване става част от дейността на медицинските хеликоптери. Туристите могат да бъдат по-спокойни в планината, добави пък Гетов.

Други от Докторе кажи

Скандалът със заразената кръв, при който хиляди се заразиха с ХИВ и хепатит С

Голям здравен скандал се вихри във Великобритания. Предстои специална комисия да публикува своята оценка и резултати след петгодишно разследване на т.нар

Д-р Аспарух Илиев: Новият вариант на коронавируса не е лек

COVID-19 атакува с нов вариант, наречени „флирт". Ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, каза в „Твоят ден" по "Нова нюз", че протичането му е сходно с предишните варианти

Тези билки изхвърлят шлаки и токсини от дебелото черво

Хиляди българи решават проблема със запека с помощта на Колон Клийнър В червата на всеки от нас могат да се натрупат до 15 кг отрови, които могат да причинят тежки последствия за организма

Няма нови случаи на коронавирус у нас

Не са регистрирани нови случаи на коронавирус в страната през последното денонощие, съобщават от Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 194 теста, всички - антигенни

Галя Кондева за частната детска болница: Не ми е упражняван никакъв лобистки натиск

„Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички

>