Дописват с молив името на Коста Цонев в списъците на ВИТИЗ. В мечтите си майка му го виждала владика

28.01.2024 21:23 Пенчо Ковачев
Природата беше надарила Коста Цонев с внушителна външност и великолепен глас.
С втората си съпруга Ели, която изпълни последните му години с много любов и грижовност.
Дует с Георги Калоянчев по случай юбилей на Калата. Двамата са състуденти и много добри приятели.
Коста Цонев се подготвя в гримьорната за поредната си роля.
Началото на снимките на “Шантав ден”. Вдясно от Коста Цонев е Людмил Стайков. Това беше последният филм на актьора.
Разговор между царистите Цоневи. Бащата Коста е депутат от НДСВ, синът Димитър - говорител на Негово Величество Симеон Втори.
Самата Аня Пенчева има привилегията да дари с целувка Коста Цонев. Двамата бяха партньори във филма “Тайфуни с нежни имена”.
Депутатът Коста Цонев следи под лупа написаното в“24 часа”.
Коста Цонев се влюбва в Невена Коканова в романтичната комедия “Бъди щастлива, “Ани”. Зад него са верните му другари (Живко) Асен Ангелов Кисимов и Здравко (Анани Явашев, вдясно).
Коста Цонев (вляво) в ролята на подвойводата и Милен Пенев като Христо Ботев във филма “Свобода или смърт”
След смъртта на Апостол Карамитев при снимането на “Сватбите на Йоан Асен” Коста Цонев поема и неговата роля - беше едновременно и Йоан Асен, и неговият брат Александър.
В култовата си телевизионна роля като Дон Кихот де ла Манча

Всичките колеги признават, че той е най железният професионалист на сцената и снимачната площадка

Коста Цонев е роден на 10 юни 1929 г. в софийския квартал “Красно село”, в махалата с къщи, построени за бежанците от Добруджа. Той е най-малкото дете в семейството на Димитър от село Сребърна и на гъркинята Малта от град Димотика.

Майката много иска да му даде духовно образование и той да стане поп, но младежът избира артистична кариера. След години, вече известен актьор, я пита не се ли радва на успехите му в театъра, киното и телевизията.

- Много ми е приятно, мама, ама ако беше завършил Семинарията, сега щеше да си владика!

Коста Цонев отива рано-рано в деня, в който изнасят списъците на приетите студенти, но не вижда в тях своето име.

“Е, такъв ми бил късметът”, въздъхва той и тъкмо да си тръгне, вижда как една жена, вероятно секретарка във ВИТИЗ, дописва с молив неговото име в списъците. След това дописва още едно, също на бъдещ колос в киното и театъра - Георги Калоянчев.

През 1952 г. Коста Цонев завършва актьорско майсторство в първия випуск на Държавното висше театрално училище (ДВТУ), предшественика на ВИТИЗ и по-късно НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Учител му е проф. Стефан Сърчаджиев.

След дипломирането разпределят младия актьор в Младежкия театър, в който изкарва 14 години. От 1967 г. е в трупата на новосъздадения Театър на естрадата, който с годините прераства в театър “София”. В него актьорът играе до пенсионирането си.

В киното Коста Цонев дебютира още във втория соцфилм - “Тревога” (1951), с роля на... нацистки офицер. Дори има реплика: “Фюр унзере Лили Марлен, прозит!” (“За нашата Лили Марлен, наздраве!”). Появява се само в един епизод, но режисьорът Захари Жандов кара участниците в сцената да репетират цели два дни и на третия я заснемат с много дубли.

При Коста Цонев обаче звездната слава не идва изведнъж. С талант и упоритост той реди тухла по тухла, докато се превърне в знаков актьор на българското кино.

Актьорът изиграва над 100 роли в киното и телевизията. Превъплъщава се в измислени от сценаристите образи, но и в реални хора и личности като Климент Охридски, Матей Миткалото, Йосиф Хербст, принц Кирил, Димитър Пешев, ген. Русев, ген. Лукаш и др.

Играл е бригадир, бояджия, партиен секретар, инженер, автомобилен състезател, професор, академик, генерален директор, банкер и какво ли още не.

И всички негови колеги признават, че по-железен професионалист от него на снимачната площадка в българското кино не познават

Други от Възход и падение

Как да живеем по-дълго? Вижте 7-те съвета на проф. Сотир Марчев

Известният кардиолог представи книгата си "Бъдете здрави. Как?", която за месец има трето издание Животът е движение!, Ние сме това, което ядем!, Да си заобиколен с близки хора

В Пловдив правят двудневен фестивал за електронна музика

Над 40 артисти на три сцени ще участват във второто издание на музикалния фестивал Lost in Hills. Събитието ще върви на 8 и 9 юни на хълм Бунарджика. В афиша са включени имена Buba Brothers от

D2 събра тримата си вокалисти за 25 години на сцената

D2 отбеляза 25 години на сцената с концерт, който вдигна публиката на крака почти от началото и така остана до края, танцувайки и пеейки с цяло гърло хитовете на групата

Според победителя от "Евровизия" Швейцария има нужда от трети пол

Победителят в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия" Немо обяви, че Швейцария се нуждае от трети пол, съобщи ДПА. Изпълнителят на песента The Code беше приветстван от стотина фенове на

Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта

Зeйн Малик заяви, че не се влюбвал повече истински след раздялата с голямата си любов, модела Джиджи Хадид. "Честно казано се замислям дали наистина съм изпитвал по-силни чувства след раздялата и

>