Адвокат Йорданка Бекирска: Делата за бащинство стават по-чести и по-агресивни

25.01.2024 10:00 Александра Николаева
Адвокат Йорданка Бекирска

Пейо Пеев е жертва на домашно насилие, все повече мъже са подложени на такова

- Адвокат Бекирска, казусът с установяването на бащинството стана особено популярен след убийството на Пейо Пеев, чието тяло бе намерено на 19 януари в кола на Витоша. Как ще бъде установено кой е биологичният баща на 4-месечното дете на обвиняемата Габриела Славова - Пеева?

- Единственият, който претендира, че е баща на детето, е Велико Минков, който твърди, че е биологичният баща на детето. Той е бил в интимна връзка с майката, когато се е случило забременяването. По негови данни това е планирано и желано дете. Делото за установяване на бащинството е започнало, преди да се роди детето и се води от колегата Пламен Борисов, с когото работя в една кантора. То ще продължи, независимо че Пейо Пеев бе умъртвен така жестоко. Има възможност по отношение на него отрицателният факт, че не е баща на детето, да се установи с ДНК пробата, която е взета по време на аутопсията му. Така ще се установи, че съпругът на майката не е биологичният родител, а Велико Минков, който всъщност е завел делото срещу майката и съпруга ѝ, да установи положителния факт на своето бащинство и произход на детето от него. Основно право на всеки човек е да знае произхода си.

Габриела Славова - Пеева и Велико Минков са прекратили връзката си, докато тя е била бременна. Тогава Велико е потърсил правата си и е започнал процедура по припознаване на заченато дете. Това е процесуална възможност, каквато Семейният кодекс дава. Когато г-н Минков е депозирал в общината декларация, че е баща на детето, оттам са му казали, че не може да е вписан като баща на детето, защото Габриела има брак с г-н Пейо Пеев. Тогава той разбра, че бракът е сключен малко преди раждането.

Пейо Пеев и Габриела Славова-Пеева не са живеели заедно в този период, а бракът е фиктивен. От медиите знам, че майката по същия начин е създавала пречки Пейо Пеев да бъде вписан в акта за раждане на първото ѝ дете. Пейо Пеев е минал през същия път да установи бащинството си.

- Колко време ще е необходимо да бъде изготвена ДНК експертизата?

- Веднага, щом се съберат всички проби от детето, майката, биологичния баща и съпруга на майката. Тази експертиза трябва да бъде назначена от съда и да се извърши от вещо лице, което е вписано в регистрите на съответния съдебен район. Не може частната експертиза да послужи като доказателство пред съда.

- Пейо Пеев знаел ли е, че се води дело за установяване на бащинството на по-малкото дете?

- Да, знаел е. Той е получил официално документите от съда от една страна, а от друга с биологичния баща са имали добри отношения. Биологичният баща и фиктивният съпруг са се срещнали и са разговаряли по темата.

- Пейо Пеев бил ли е жертва на домашно насилие?

- Да, той отговаря на изискванията на Наказателния кодекс за квалифициран състав на убийството. Те са имали общо дете и брак, макар и фиктивен, и ако се докаже, че майката е убийцата, ще можем да говорим за убийство при условията на домашно насилие, което се наказва по-тежко.

Статистиката показва, че има все повече дела, заведени от мъже за защита от домашно насилие, упражнено върху тях от жени. Формите на насилие върху мъжете са предимно психоемоционално, както и физическо чрез издиране с нокти, скубане и хапане и т.н. Психоемоционалното насилие включва обиди, заплахи, псувни и унизително отношение.

Кауза на нашата кантора е да установим родителското отчуждение като форма на психоемоционално насилие върху децата. Това е, когато единият родител настройва детето срещу другия и руши авторитета му, очерня го и отчуждава детето. Много често се случва родителят да казва например: “Ако отидеш при баща ти, на мен ще ми стане много зле, едвам ще издържа, може да вляза в болница”, “Ти отиди, ако искаш, но да знаеш, че едва ще го преживея”. Така се създават колебания и напрежение у детето, дали да отиде, или да не отиде, хем иска да отиде при баща си, но не иска да наранява майка си. Стига се до един вътрешен конфликт при децата, при който те принудително се отдалечават от другия родител, за да си спестят този дискомфорт, който всъщност ги разкъсва. Родителското отчуждение е много тежка форма на психоемоцинално насилие над децата. То се установява в съдебен спор за родителските права. Съдът назначава винаги експертиза, за да установи генезиса на родителското отчуждение и кой го причинява. Възможно е да не е другият родител, а например бабата или друг страничен човек. Психолозите, които работят към съда, като вещи лица имат специални тестове и методология. В случаите, в които се установи подобно нещо, могат да се обърнат родителските права, или да изпратят родителите на терапия и повишаване на родителския им капацитет, тъй като излагат децата си на риск. Това е нова възможност, която съществува от 2020 г., като опция съдът да задължи родителите да ползват социална услуга.

- Оспорва ли се бащинството и на другото дете?

- Понастоящем не се оспорва. Не познавам казуса, който е бил по време на раждането на второто дете. Минали са около 6 години. Пеев е минал през същата процедура, през която се налага да мине и г-н Минков.

- Ако бъде доказано, че Велико Минков е биологичният баща на детето, какъв е законовият срок, за да му бъдат възложени родителските права?

- Незабавно. Това се случва по служебен път. В едно и също производство се установява произходът на детето от биологичния му баща и се разпределят родителските права.

- Каква ще бъде съдбата на двете деца на Габриела Славова - Пеева, която е обвиняема за убийството на мъжа си?

- Децата в момента са при техни близки и не са при нея, тъй като не е сигурно дали няма да са в опасност, ако бъдат върнати при майка си. В момента, в който се установи със сигурност, че г-н Минков е биологичният баща на детето, а ситуацията с майката остане същата, той ще бъде единственият пригоден да отглежда детето.

По закон двете деца ще се разделят. Възможно е г-н Минков да поеме и двете деца, ако имат изградена връзка. Тепърва ще се установява къде ще бъдат настанени децата, след като бъде установен биологичният баща на първото дете.

- Защо делото за установяване на бащинство на г-н Минков се е бавило толкова много?

- В това производство участват бащата, който твърди, че е биологичен и води делото срещу майката и съпруга, участва и самото дете чрез особен представител, назначен от съда. Тъй като има много страни, се изисква процесуално време.

Има случай на дело, което е заведено през 2020 г., но все още е на първа инстанция и не успяваме да съберем пробите.

Според майката бащата има психологични проблеми и поиска експертиза, която да докаже неговото ментално здраве.

- Каква е продължителността на делата за бащинство в съдебна фаза?

- Процесуално не е сложно да се установи кой е бащата и кой не е. Това става много бързо и лесно с ДНК тест по назначение на съда. Назначава се вещо лице, вземат се проби, които са най-често букални. Установява се с 99,99% точност кой е бащата на детето.

Ако всички производства са готови и искат да установят биологичния произход на дете, е лесно, но трябва да се мине през съд, за да може да се изменят обстоятелствата, вписани в акта за раждане. Много често има случаи, в които се стига до съпротива - някой не иска, укрива или не желае да даде проба навреме, което става пречка за разглеждане на делото, отлагат се, гледат се през няколко месеца. Ако всички съдействат и са добросъвестни, би могло в рамките на два месеца да се установи, ако не съдействат, процедурата може да се утежни, тъй като е триинстанционна и да минат 3 или 4 години. Ако някой не съдейства с даването на ДНК проба, съдът може да му го наложи служебно според нормите от Гражданския процесуален кодекс.

Преди много години имаше случай на момиче, което дойде при мен бременна в 6-и месец. Тя и мъжът ѝ дълго опитвали да имат дете и след много време успяла да забременее. Впоследствие мъжът ѝ казал, че не го иска вече. Лекарите отказват аборт заради риск за здравето ѝ. Тя реши да задържи детето, въпреки че мъжът изчезна. Младата майка дойде при мен, за да попита има ли начин бащата да бъде включен в отглеждането и живота на детето. Тя имаше една година срок, в който можеше да предяви такъв иск към него. Прочетох ѝ закона и тя не вярваше. Аз ѝ бях третият адвокат, с когото правеше консултация, но предишните двама са ѝ казали, че нищо не може да се направи.

- Във вашата практика имало ли е други подобни случаи, в които участват двама бащи и една майка?

- Това много често се случва. Има двойки, които са във фактическа раздяла, но бракът не е прекратен по законовия ред с развод. Съпрузите са се разделили, живеят отделно и всеки има друг живот. Много често се случва бащата да замине за чужбина и да го няма 10 години, а майката да влезе в други отношения и през това време да роди и дете. Законът казва, че когато детето е родено по време на брака, както и 300 дни след прекратяването му, по презумпция баща е съпругът на майката.

Преди години имах дело, в което детето беше с тежко ментално заболяване и биологичният баща заведе дело, за да го установи. Делото приключи с равнопоставено отглеждане на детето. Майката правеше пречки и спънки в продължение на години, преди да се стигне до решение. Тези семейни войни са много тежки. Родителите използват децата по най-недобросъвестния начин и ги жертват в името на своя интерес.

Други от Интервюта

Таня Христова: С обновени артпространства и амбициозни цели Габрово гледа към европейска столица на културата 2032

Стартираме инвестиции за над 30 млн. лв. за благоустрояване С проект за екологична мобилност купуваме 7 нови електрически автобуса с нулеви емисии Работим за създаване на Европейски цифров

Проф. Николай Овчаров: В Скопие ще смекчат тона, за да не изглеждат като троянския кон на Русия на прага на ЕС

По отношение на шуробаджанащината ние, българите, сме направо датчани в сравнение със северномакедонците Северна Македония е застрашена от ответна реакция на гърците, а те не си поплюват Това

Виолета Коритарова: Пътищата са занемарени, а АПИ дължи 200 млн. лв. лихви заради бездействие на МРРБ от 3 г.

Последното правителство е продължило да строи  “Хемус” по старите инхаус договори, но много оскъпено, казва служебният министър на регионалното развитие и благоустройството - Министър Коритарова

Валентин Христов: В Плевен привличаме инвестиции, които създават модерни и добре платени работни места

Липсата на обходен път е сериозен проблем, казва кметът на града Децата са наш основен приоритет – осигуряваме грижа и подкрепа за на 700 деца с увреждания

Психологът Моника Балаян: Реакциите срещу "Евровизия" и Немо са като от каменната ера

Демонизирането на подобни музикални спектакли говори за общество, което лесно се манипулира В Русия в театъра на Роман Виктюк мъже играят женски роли, целуват се на сцената

>