Разтърсващ спектакъл с магическите стихове на Борис Христов и Валери Петров идва в пловдивския театър (снимки)

13.01.2024 09:23 Радко Паунов
Актрисата от Родопския драматичен театър Божана Мановска в спектакъла "Аз ли съм или не съм".
Актрисата Искра Йосифова и Константин Терзиев. Снимки: Общинска театрална школа "Севдалина Панайотова".
Евгени Паунов получи награда за главна мъжка роля в "Аз ли съм или не съм".
Експертът по туризъм Костадин Беленозов се откроява в представлението с ярко сценично присъствие и игра.
Момент от представлението.
Искра Йосифова и Божана Мановска в "Аз ли съм или не съм".
Актрисата Божана Мановска
Момент от представлението "Аз ли съм или не съм".
Костадин Беленозов и Евгени Паунов (с китарата).
Главните герои в "Аз ли съм или не съм", след като събраха овациите на публика и жури.

"Не исках да свършва представлението", "Може ли да гостувате и в нашия град?", "Отдавна не сме гледали такъв разтърсващ спектакъл."

Думите са на професионални актьори и публика, изречени на театралния фестивал "Магията на живата сцена" в края на октомври м.г. в Раковски, където спектакълът "Аз ли съм или не съм" по стихове на Борис Христов и Валери Петров на Общинска театрална школа "Севдалина Панайотова" в Чепеларе обра всички възможни награди. Режисьор е изявеният актьор Мариан Бозуков, познат от театър "Сфумато" и Народния театър "Иван Вазов". От няколко години той е в родното Чепеларе, за да възкреси театралната традиция на своя първи педагог Севдалина Панайотова - забележителен литератор и театрал.

Пловдивчани ще имат възможността да видят "Аз ли съм или не съм" на 30 януари от 19 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

"Човек остава без дъх. Казала съм на моите студентите непременно да го гледат, а аз ще бъда за втори път", обясни доц. Соня Райчева от катедра "Български език и литература" в Пловдивския университет.

Според нея "Аз ли съм или не съм" рязко се различава не само заради режисьорския похват на Мариан Бозуков. "Всички участници - актрисите от Родопския драматичен театър Искра Йосифова и Божана Мановска, както и Евгени Паунов (юрист), Костадин Беленозов (експерт по туризъм), гимназистите Константин и Митко Терзиеви са много подготвени, невероятни. За мен те играят професионално. Самият подбор на стиховете съставя общата картина и всичко е много изненадващо като въздействие", казва литераторката с родопски корен.

И актрисата от Младежкия театър в София Ангелина Славова не може да забрави представлението, което изгледа в края на октомври. Тя трудно удържаше сълзите си.

"Сцена, опакована с пътеки, които до финала, с все повече вътрешно разнищване ще извървят няколко момчета и две професионални актриси, всички оплетени в нишките на доверие и искреност, с които ги свързва поезията на Борис Христов и „Хвърчащите хора" на Валери Петров. Чувствителният и опитен актьор Мариан Бозуков, тук режисьор на спектакъла, ги е поставил смело в сумрака на укритите между редовете на стиховете човешки тъги и несподелености, от чиято поетична сила обаче бликва светлината, с която ще си тръгнете – развълнувани, умълчани...  А финалът – катерещият се от шепот до крясък вокал на „Sweet dreams" на Менсън ще ви осмели като ехо на протегната душа – за действие. Запомних този спектакъл!", казва Ангелина Славова.

Тя беше председател на журито на феста "Магията на живата сцена" и не можеше да сдържи емоциите си.  Отличията не закъсняха - специална награда за най-добър спектакъл, специална награда за режисура, специална награда за най-добра мъжка роля (Евгени Паунов) и участие в мартенския театрален маратон през 2024 г. в Пазарджик.

"Аз ли съм или не съм" е спектакъл за споделеното мълчание, който чрез изпепеляващите звуци на поезията се опитва да ни спомни за нежността, която сме изгубили, за трепетите и надеждите, за болката, която трудно споделяме, за изчезналия полет на душите ни, за сълзите, които отдавна са пресъхнали", описа самият Бозуков. По думите му това е опит да се върнем към самите нас, да намерим тъничката нишка, която да ни отведе до изгубения човешки рай.

"Когато се преместих в Чепеларе, реших, че трябва да се възроди театърът, завещан ни от Севдалина, която вече не е между нас. Тя беше мой учител и приятел. Учеше ни да бъдем почтени и отговорни хора, да милеем за това, което правим", връща лентата актьорът, който възкреси театъра в родния си град. Първоначално се спрял на стихотворението "Самотният човек", но когато прочел повече от 10 произведения пред своите ученици, усетил вълнението им и така решил да ги претвори в представление, което трае около час.

"Дадох си сметка с какво сложно нещо се заемам, защото поезията на Борис Христов и Валери Петров е космос. Но за мое огромно удоволствие тези хора за кратко време влязоха в стилистиката и стана един изключително смислен и искрен спектакъл", казва той в интервю пред БНР.

Мариан много би искал това представление да пътува, за да види публиката как едни млади хора от едно малко населено място могат да направят един такъв спектакъл. След Пловдив имат покани за участие в София, Пазарджик, Асеновград, Хисаря, Ивайловград.

Чепеларската театрална школа носи духа на Севдалина Панайотова - дисидент, литератор от най-висша класа, структуралист, новатор в преподаването със своя урок-спектакъл. Благодарение на нея от малкото родопско градче са излезли актьорите Стоян Пепеланов, Мариан Бозуков, Пламен Каров, Яна Димова, както и много изявени хуманитаристи.

Други от Култура

Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде" Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят

Пловдивският "Одисей" зашемети Будапеща, някои плакаха (снимки, видео)

С 11–минутни нестихващи аплодисменти публиката в Будапеща възнагради актьорите на Драматичен театър – Пловдив за представлението "Одисей", с което беше открито единадесетото издание на международния

Стихосбирка на Георги Господинов с номинация за френска награда за преводна поезия

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме" за преводна поезия, съобщи той в публикация в профила си във Фейсбук. "Много се радвам, че стихосбирката "Там

Ново поколение карикатуристи в 49-ата национална изложба. Звучи като виц, щото и парламентът е 49-ият

В последните години ежегодната Национална изложба на карикатурата е в непрекъснато състезание с Народното събрание. В момента сме в паритет 49 на 49. Затова и политиката присъства силно по стените на

Валери Йорданов: Напуснах тази смрад в Народния театър и съюза на Христо Мутафчиев

Актьорът Валери Йорданов е напуснал Народния театър и Съюза на артистите в България. Той сам съобщи новината във фейсбук профила си.  "Току що напуснах и се спасих от бъдещето на тази смрад

>