Заричанията за новата година – глупава мода или хитър психологически ход?

06.01.2024 21:03 Мила Иванова
Снимка: Пекселс
Снимка: Пекселс

Заявете конкретни цели и ги следвайте бавно и търпеливо

“Oт тази година вече ще ходя редовно на фитнес”... “Тази година ще напусна гадната си работа и ще си намеря нова – добре платена и удовлетворяваща!”.... “До края на лятото ще съм поканил поне 10 момичета на среща, вместо да седя вкъщи и да цъкам игрички”...

В началото на всяка година тези обещания гърмят като тапи от шампанско в главите на всички ни. И звучат напълно осъществими.

Всъщност те не са съвременна традиция. Произлизат от дълбока древност. Във Вавилон по това време хората обещавали на владетеля да изплатят дълговете си и да върнат наетото от тях оборудване за обработка на земята. Римляните пък давали обет на божество с две лица – едното изразявало изминалата година, а другото – току-що настъпилата.

Днес обещания пред себе си дават хора от целия свят. В някои страни те звучат по-скоро като пожелания към съдбата. В други, като САЩ, са свързани с цели за самоусъвършенстване. У нас винаги сме си пожелавали. Имаме традиция с късметите в баницата, парата в питката и сурвакането с наричането. Откакто западното влияние навлезе по-сериозно в лайфстайла ни, вече имаме и новогодишни резолюции.

Ето кои са най-често срещаните:

Ще спра сладкото.

Ще спра цигарите.

Ще започна да спортувам.

Ще намаля алкохола.

Ще сменя работата.

Ще се науча да се обичам повече... и т.н.

Според мнозина този тип заричания са тотално излишни, понеже е трудно да се спазват. Действително психолозите твърдят, че можем да се мотивираме само за неща, които са свързани с някаква реална нужда. Да речем, една жена забременява и тя лесно може да се откаже от алкохола и цигарите. Но така, без цел и причина, тези заричания са твърде общи и нямат на какво да се държат, за да устоят. В същото време те са полезни и могат да дадат добри резултати, казват специалистите. Трябва обаче да бъдат поставени по правилния начин.

Ето няколко съвета за това как новогодишните ви резолюции, или обещания, да се случат:

1. Поставете си възможно най-конкретна цел

Недейте да мислите, че “Ще спра сладкото” е достатъчно, за да успеете. Твърде е общо като намерение. Раздробете намерението на малки крачки. Например – от понеделник до петък ще си позволявам по 1/3 шоколад, а през уикенда мога да се отпускам и да хапвам повече. Или пък – ще ям сладко само веднъж на ден – следобед. Или: Вместо вафла в обедната почивка вече ще си купувам ябълка.

2. Напишете ги на лист хартия

Когато напишете намеренията си, вие донякъде ги официализирате. Те не остават само във вашето въображение и умствен свят. Така ще ви е по-лесно да ги приемате за сериозни, отговорни и реални. Съответно ще ви е по-лесно да ги постигнете.

Може да си направите нещо като план или дневник за постигане на целта. Например:

Януари: записвам шофьорски курс;

Февруари: шофьорски курс и освежаване на английския с помощта на онлайн приложение;

Март: взимам шофьорска книжка; продължавам с английския;

Януари-март: следя за обяви за работа; говоря с приятели от бранша;

Март-април: тръгвам на интервюта;

Април-юли: намирам работа и напускам тази.

3. Възнаграждавайте се на всяка малка крачка

Намерете начин да си казвате “браво”. Дори да е само мислено потупване по гърба, не го пропускайте. То е важно за прогреса по пътя към вашата цел.

4. Не се спирайте да мечтаете мащабно

Ако възнамерите да станете милионер тази година, това може би е твърде смело от ваша страна. Въпреки това психолозите съветват да “посадите” желанието си внимателно и с доза вяра в себе си. Защото ако наистина вярвате, постепенно мозъкът и съответно действията ви работят в тази посока. Може да не направите бизнес за милиони до 6 месеца, но вниманието ви ще е изострено, когато се появят някакви възможности за нови начинания.

Ще бъдете настроени към действие и едва ли ще пропускате така лесно шансове. А те са на всяка крачка, просто понякога не ги забелязваме.

Други от От страната и света

Делото срещу британския пастор Даниел Хъл в Сливен пак не тръгна

Този път отложиха разпоредителното заседание за 11 юни Районният съд в Сливен днес отново отложи разпоредителното заседание на делото срещу британския пастор Даниел Хъл

Стефан Василев, АИКБ: Пенсиите трябва да се вдигат по швейцарското правило

Асоциацията на индустриалния опитал в България (АИКБ) винаги е била последователна и принципна по отношение на пенсионната система. Ние винаги сме защитавали тезата

КС образува дело заради прекратяването на мандата на управителя на НЗОК

Конституционният съд образува дело по повод предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса

Димитър Главчев назначи двама заместник-министри на образованието и науката

Служебният министър-председател Димитър Главчев назначи със своя заповед Таня Михайлова и акад. проф. Николай Витанов за заместник-министри на образованието и науката

Министерството на туризма организира рекламно-опознавателен тур за румънски журналисти

Като част от своята туристическа кампания за популяризиране на страната ни сред чужди туроператори, журналисти, травъл блогъри и инфлуенсъри, Министерството на туризма организира

>