Блестящи от главата до петите

27.12.2023 03:00 Мила Иванова
Снимки: Пекселс

Модата диктува: заблестете! Може да го постигнем с грим, аксесоар или цяла рокля с пайети

Тези празници ще бъдат като фойерверк. Освен че свързваме Коледа и Нова година с гланц, светлина и искрене, модата през тази година повелява да заблестим от главата до петите. По дефилетата в световните модни столици крачат девойки, пременени в толкова пайети, че е трудно да се каже дали това са човешки същества или някакви огнени топки всеки момент ще се взривят по котешката пътека. И макар че модата го позволява, не прекалявайте с блясъка. Едно е да гледате на големия екран мацка, окъпана в пайети, съвсем друго е да ги полепите от миглите до токчетата на обувките си. Спрете се на един или два акцента в блясък, а останалите нека бъдат красива основа на този избор.

Лицето трябва да блести със здрава кожа, но може да си помогнете и с хайлайтър

Преди всичко се погрижете кожата на лицето ви да „блести" всеки ден, а не само по празниците. Разбира се, не буквално. Нека изглежда чиста, гладка и здрава. Тогава ще създава усещането, че „блести". За целта трябва да полагате усилия всеки ден.

1. Почистване

Това е най-важната стъпка в грижата за кожата. Почистването с подходящи продукти осигурява на кожата възможност да диша и да поема всички полезни съставки, които ще й доставите в останалите стъпки от рутината си. Кожата, която не е добре почистена, може да се възпали, но и винаги изглежда суха, по-стара и без блясък.

Почистването сутрин и това вечер може да съдържат различни стъпки. Сутрин сте се събудили без грим и имате нужда само да съживите своята кожа, както и да почистите излишния себум, който се е образувал през нощта. Докато вечер трябва първо да премахнете грима си и след това да почистите всичко, което е полепнало по кожата на лицето през деня.

Сутрин бихте могли да ползвате препарат с витамин С или някакъв друг антиоксидант. Те избистрят тена и освежават повече от прекрасно.

2. Хидратация

Втората важна стъпка след почистването е хидратацията. Ако имате време и желание, поставете подходящ за вашата кожа и за сезона тоник и/или серум и чак след това - дневния си крем и слънцезащитата. Изчаквайте по 5-10 минути между всяка стъпка. Нужно е търпение, за да попие добре всеки предишен слой, иначе ще получите така наречения „кир ефект" и нищо бляскаво няма да има във вида ви.

3. Слънцезащита

Не се чудете! Няма сезон, в който можете да забравяте за слънцезащитата. Докато грее слънце навън, дори да е мрачно и сиво, вие и вашата кожа се нуждаете от нея. Дори е хубаво да я подновявате по няколко пъти през деня.

4. Глитър за тяло и хайлайтър за лице

Ако искате да блестите елегантно, изберете продукт, който е с леки блестящи частици. Такива продукти обикновено са предназначени за тяло и не ви препоръчваме да ги слагате на лицето си, защото съставките им може да навредят на нежната му кожа. Затова пък тялото може да понесе този блясък, особено ако го поставите преди вечерното парти. Не е най-обичайният крем за тяло за всеки делничен ден.

Ако все пак искате да блести и лицето ви, се снабдете с хайлайтър или блестяща пудра. Хейлайтърите, които са като сенки, се нанасят много лесно с върха на четката за пудра, но течните създават повече усещане за хидратирана кожа. Все пак е въпрос на предпочитания. Стиковете също са възможен вариант, но има опасност, ако натискате силно, да свалите долния слой от грима си.

Изберете хайлайтър в подходящ тон с вашата кожа. На бледите дами им отиват розовите и прасковените нюанси, а на по-смуглите – златистите и кафеникавите. Пробвайте още в магазина, преди да закупите.

5. Очите

От няколко години е тренд сенките да са силно брокатени. Те обаче са подходящи само за вечерни събития. Биха седяли арогантно на вашата бизнессреща, да речем. Също така внимавайте как ги нанасяте, тъй като трябва да са прецизно поставени и равномерни на двата клепача.

Една добра опция е очната линия с блясък. Тя само деликатно „светва" зоната на клепачите и може да се носи както ежедневно, така и на парти.

Маникюрът – класическото коледно червено е чудесно за сезона

Сезонът е подходящ за маникюр с бляскави детайли. Не е и толкова важно да го съчетавате стриктно с цветовете на облеклото и грима си. Ако заложите на класическото коледно червено с блясък, няма да сбъркате. Розови и екрю цветове с брокат също седят нежно на кожата. Възползвайте се от бляскави нокти точно сега и забравете за рисуваните картинки и камъчетата по ноктите. Освен че често са кичозни, те от няколко години излязоха от модните редици. Може да блестим, но не и да сме крещящи.

Прическата – само лек блясък или нежна диадема

Каквото и да ви казват, косата ви не трябва да блести прекалено. По същия начин като лицето, много лесно може да се премине границата между празничния шик и безвкусния кич. Косата, както и кожата, трябва да блести „натурално", да изглежда здрава и с бляскав сам по себе си косъм. За целта я поддържайте с добри препарати и я постригвайте редовно. Също така я подхранвайте с маска всяка седмица. Ако миете косата си две пъти седмично, след едното измиване нанасяйте подходящ балсам, а след другото – подходяща маска. По възможност не третирайте косата си с твърде много химически субстанции и й спестявайте, когато е възможно, третирането с бои и уреди с топлина. Обезателно ползвайте термозащита, ако сушите косата си със сешоар или я оформяте с преса.

Две неща бихте могли да направите допълнително, за да е блестяща и здрава косата ви: купете си специална шапчица за сушене на косата, както и калъфка за възглавница от коприна. Естествените материи пазят целостта на косъма и косата изглежда превъзходно.

За празника може да си закупите продукт за блясък за коса, но нека е със съвсем лек ефект. По-скоро потърсете такъв, който приглажда косъма – обикновено те имат и блестящ финиш.

А за още блясък във визията заложете на красива шнола или диадема.

Тоалетът – може да блести, но преди всичко нека е удобен

В момента магазините са заляти с рокли, блузи и панталони с пайети. Изберете това, с което ще се чувствате най-добре не само визуално, но и като удобство. Все пак празничните купони не са модни дефилета, които изискват разхождане на тоалета на някоко метра. Ще сте цяла нощ с тази рокля или панталон и ако не са ви удобни, ще ви вгорчат настроението.

Ако ви очаква много официален повод, може да заложите на дълга рокля с пайети, но ако търсите нещо само за офисното парти, по-добре се спрете на по-скромен тоалет. Едни къси панталонки с пайети може да бъдат съчетани и с черен топ, и с бяла риза, и с дебел, пухкав пуловер дори.

Късите рокли с пайети също са актуални. Даже са толкова търсени, че вече във физическите магазини на големи вериги са свършили. Но все още може да си ги набавите онлайн. Другата опция е да потърсите такъв тоалет в групите за размяна и втора ръка дрехи във Фейсбук. Там жени, които са имали нужда от бляскав тоалет, са го носили вече по конкретния повод и се разделят с него на много по-ниска от пазарната цена. Така ще бъдете и в тренда за устойчивост, което не е маловажно.

Внимавайте какъв чорапогащник избирате за бляскавата си рокля. Най-добре е той да бъде в същия цвят, но само ако говорим за черно, бяло и телесно. При една зелена, синя или червена рокля с пайети ползвайте черен или телесен на цвят чорапогащник. На пазара има и чорапогащници с бляскави ефекти, но те са взискателни и ако имате пайети по дрехите, трудно ще ги съчетаете. А шансът да минете границата на добрия вкус е огромен.

Обувките и чантата също са важни. Може да си позволите накой и друг отблясък и върху тях, но внимавайте да не заблестите като коледна елха. Винаги умерената доза е най-сигурната.

Чантата може да бъде малка коктейлна през рамо или клъч в ръката. Обувките трябва да са официални. Никакви ботуши и апрески.

Ако искате да сте бляскави, но не ви се инвестира в рокля с пайети, която догодина вече ще е демоде, може да заложите на обувки и чанта с някакви ефекти по тях. Има шанс те да останат в тренда по-дълго и може да ги съчетавате и с официални рокли, и с бизнескостюми, и с джинси и някои спортни дрехи дори.

Други от Възход и падение

Неделя Щонова и Атанас Месечков взеха купата на Dancing Stars

Д-р Неделя Щонова и Атанас Месечков станаха големите победители в танцувалното шоу Dancing Stars по Би Ти Ви. След три месеца репетиции, танци и елиминации на финала останаха 4 двойки - тв водещата

Папи Ханс влиза в ролята на Дявола в новото си видео

Само няколко седмици след като пусна първата песен от новия си албум, Папи Ханс завъртя и втора. След представянето на “От страх да ме загубиш” той записа и “Знаеш името ми”

На 50 г. певицата Росица Пейчева роди момченце, стотици й честитят

Гордея се с теб, боготвори я съпругът Николай Народната певица Росица Пейчева, която преди няколко месеца разкри, че на 50-годишна възраст очаква третото си дете, е родила син

Кендрик Ламар оглави класацията на "Билборд" за сингли

Враждата между рапърите Кендрик Ламар и Дрейк се разпростря и върху върха на класацията на "Билборд" за сингли тази седмица, пише сайтът на изданието. Песента Not Like Us дебютира под номер едно в

Дани Илиева от "Гласът на България" снима клип в Париж

Дани Илиева от "Гласът на България" снима клип към новата си песен в Париж. Парчето се казва "Ще целуна ли" и още преди да бъде заснето видеото, 18-годишната талантлива певица го представи на сцената

>