35 нови линейки и ремонт на 20 спешни отделения до юни (Обзор)

22.12.2023 03:00 Константина Костова
Страната ни ще купи още 35 нови линейки и ще обнови 20 спешни центрове и отделения до юни 2024 г.

Иначе трябва да върнем на Брюксел 163-те милиона от проекта

Страната ни ще купи още 35 нови линейки и ще обнови 20 спешни центрове и отделения до юни 2024 г. Това е заложено в европейския проект за модернизиране на спешната помощ. Той стартира през 2018 г., а крайният му срок е 31 декември.

Проектът обаче ще бъде удължен с още половин година, обяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

“В последните 7 месеца има значително развитие по проекта. Остават още малко индикатори, които да приключим и да считаме проекта за завършен”, обясни той по време на закриващото му събитие в четвъртък.

“35% от подлежащите на реконструкция и обновяване филиали и центрове на спешна медицинска помощ са завършени. За 20 обекта предстои сключване на договори, а за всички останали са проведени обществени поръчки, сключени са договори и са преведени авансово средства”, отчете проф. Гетов.

Макар през юни здравният министър Христо Хинков да определи проекта като “провален”, заместникът му заяви, че “това е един успешен проект за българската здравна система”.

365 нови линейки е купила страната ни, а 75 спешни центрове и отделения са обновени и модернизирани, уточни ръководителят на проекта доц. Марияна Василева.

Общата стойност е близо 164 млн. лева, от които са изразходвани около 120 млн. лв.

Въпреки удължаването на срока на проекта близо 45 млн. лв. ще останат неусвоени, което означава, че страната ни ще трябва да ги върне в Европейската комисия, каза Гетов. Преди дни обаче правителството одобри 45 млн., с които се осигурява националното финансиране за довършването му. Ако не успеем, България ще трябва да върне цялата сума от 163 млн. лв.

“Една от големите трудности, които не ни дадоха възможност да поддържаме необходимото темпо по изпълнение на проекта, беше ковид пандемията”, уточни Василева.

Три са основните компонента в проекта. Първият е за модернизиране и обновяване на 151 сгради и изграждане на 81 нови. Вторият залага 20 млн. лева за модернизираре на 237 обекта. Третият е за закупуване на 400 линейки, който е почти изцяло завършен.

ИЛКО ГЕТОВ

Други от Докторе кажи

Един случай на коклюш е регистриран в област Добрич

Един случай на коклюш е регистриран на територията на област Добрич в периода 13 - 19 май. Това е посочено в информационния бюлетин, публикуван на сайта на Регионална здравна инспекция - Добрич

Още един случай на дете с коклюш е установен в Ловешко

Още един случай на дете с коклюш е установен в Ловешко, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Заболяването е доказано при 7-годишно дете в Троян

Скандалът със заразената кръв, при който хиляди се заразиха с ХИВ и хепатит С

Голям здравен скандал се вихри във Великобритания. Предстои специална комисия да публикува своята оценка и резултати след петгодишно разследване на т.нар

Д-р Аспарух Илиев: Новият вариант на коронавируса не е лек

COVID-19 атакува с нов вариант, наречени „флирт". Ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, каза в „Твоят ден" по "Нова нюз", че протичането му е сходно с предишните варианти

Тези билки изхвърлят шлаки и токсини от дебелото черво

Хиляди българи решават проблема със запека с помощта на Колон Клийнър В червата на всеки от нас могат да се натрупат до 15 кг отрови, които могат да причинят тежки последствия за организма

>