"Българската Коледа": Теди е в 9-и клас и е отличничка, силно вярва, че ще проходи

15.12.2023 21:30 Росица Христова
Теодора Христова от Ловеч страда от детска церебрална парализа.

Майка ѝ не крие, че има и доста трудности - не достигат навсякъде с количката

Деветокласничката Теодора Христова е момиче като всички останали и не съвсем. На уроците в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч тя присъства в количка, тъй като страда от детска церебрална парализа.

Това е единствената разлика със съучениците ѝ. Заболяването не е засегнало интелекта ѝ и тя е много активна в часовете. “Има отличен успех, затова е стипендиантка”, казва майка ѝ Гергана Добрева.

Теодора непрекъснато контактува с приятели, с по-възрастни от нея се разбира прекрасно, установява запознанства в интернет с известни хора. Хепи Ванче, победителка във “Фермата”, например ѝ изпратила картичка за 8 март. Теди следи форма̀та с изключителен интерес.

Денят ѝ е наситен и разнообразен. След училище посещава уроци по народно пеене, тъй като харесва традициите и фолклора. Майка ѝ признава, че не знае колко още заложби има, но заниманията ѝ действат като терапия. Два-три пъти седмично посещава Дневния център за деца с увреждания, където професионалисти работят с нея.

“Всъщност Теди води съвсем пълноценен живот”, допълва майката. Не крие, че има и доста трудности, тъй като не могат да достигат навсякъде с количката. Ако някой покани Теди на рожден ден, първо питала как може да стигне до съответния дом, има ли изградени помощни съоръжения. Но въпреки затрудненията с таткото всячески се стараели да не лишават единственото си дете от забавления.

“Тя е много специално дете не защото не може да ходи, а защото има изключително голямо и добро сърце”, развълнувано изрича Гергана.

Горчивина се промъква в разговора, когато си припомня как било открито заболяването на Теди. Това станало, когато била на година и половина. Установено било в детска клиника в Русе, че фината ѝ моторика е затруднена. И така започнало ходенето по мъките.

“Много години ми бяха нужни, за да приема истината и да започна да говоря спокойно за това”, признава майката.

През 2010 г. за първи път кандидатствали за помощ от “Българската Коледа”. Били одобрени и оттогава с прекъсване от една година по време на пандемията Теди получава помощ, която се използва за ежедневна рехабилитация.

Преди месец посетили д-р Крепс във Виена, който дава надежда, че един ден детето ще може да проходи - има потенциал за това. Нужни са много усилия, много воля и сила, но Теди ги притежава. Всеки ден за нея е битка и тя храбро я води.

Защото усилията ѝ са подчинени на мечтите. Теди воюва за сбъдването им - мечтае да стане психолог, след време да участва във “Фермата”, но най-силната, най-голямата и страстна мечта е да проходи. И тя вярва, че с подкрепата на “Българската Коледа”, на родителите си и приятелите един не толкова далечен ден ще успее.

Други от От страната и света

Евтим Милошев: Разширяването на ГКПП „Малко Търново” е стратегическа задача

"Увеличението на капацитета на ГКПП „Малко Търново" е стратегическа задача", коментира в ефира на Нова служебният министър на туризма Евтим Милошев. "Очакванията ми за летния сезон са много добри

Гръцкото външно министерство обвини Гордана Силяновска в открито нарушаване на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана

Димитър Бонзов бил в тоалетната, когато детето на Явор Божанков простреля момиче на 12 г. с неговия пистолет

Прокуратурата разследва телесна повреда и неправилно съхранение на оръжие Бизнесменът Димитър Бонзов е собственикът на пистолета, с който големият син на депутата Явор Божанков простреля момиче на

Образуваха разследване срещу собственика на пистолета, с който сина на Божанков простреля леля си

Районната прокуратура във Велико Търново е образувала досъдебно  производство срещу бизнесмена, с чийто пистолет сина на депутата Явор Божанков простреля 12-годишната си леля на рожден ден в Арбанаси

Явор Божанков с първи думи след инцидента: Синът ми е в шок. Благодарим на Господ, че не се е случило най-лошото

Простреляното от сина на депутата дете е с лека травма, в ортопедия е То всъщност е леля на момчето на народния представител с година по-голяма от него

>