Как се свалят 10 килограма с по 3 яйца на закуска, обед и вечеря
Нискокалоричната диета се връща на мода, лекари предупреждават, че не е за всеки и не трябва да се практикува дълго време
Всичко ново е добре забравено старо. А когато става въпрос за диети, изглежда, това правило е още по-вярно.
Бързото сваляне на килограми чрез ядене на варени яйца отново се връща на мода. Клипчета на хора, които са опитали този хранителен режим и са установили намаляване на талията си буквално за дни, вече са гледани и коментирани милиони пъти в TikTok.
Някои потребители на онлайн платформата се хвалят, че са успели да свалят 10 килограма за по-малко от месец. При това не е трябвало да си набавят никаква скъпа и специална храна. Просто яли по три сварени яйца за закуска, обяд и вечеря.
В началото на деня ги консумирали с чаша зелен чай.
За обяд към него прибавяла
и една ябълка, а за вечеря
– купичка с корнфлейкс
или овесени ядки, залети
с обезмаслено мляко
Така дневно си осигурявали едва 900 калории, благодарение на което отслабнали, и то без да чувстват голям глад, защото яйцата засищат. Позволявали си и по морков или портокал между трите основни хранения.
Има обаче и разочаровани от диетата, защото ги е накарала да се почувстват зле. Жена признава, че макар да е успяла да свали пет килограма и половина за десет дни, това не е бил най-добрият й опит за слабеене в живота. Усетила загуба на енергия, а след това бързо си е върнала изгубените килограми.
Диетологът доктор Дуейн Мелор не е изненадан, че се е случило така. “Освен че не е особено приятно, яденето само на яйца в продължение на десет дни не е дългосрочно решение за загуба на тегло”, казва пред “Дейли мейл” специалистът по хранене от университета в Бирмингам.
Въпреки това периодично диетите с яйца стават модерни. Причината е, че те съдържат протеини, които се усвояват по-дълго от въглехидратите и по този начин се потиска апетитът. Това наистина може да помогне за намаляване на приема на калории и да доведе до слабеене, но пък лишава организма от други важни хранителни вещества.
Преди десетина години отново имаше мания по отслабването чрез ядене на яйца. И дори холивудски звезди като Никол Кидман, които видимо нямат проблем с килограмите, признаха, че са опитали диетата за кратко време. Актрисата разкри, че е минала на нея точно преди снимките на филма “Студена планина”, за да изглежда по-слаба и изпита за военните времена, които лентата пресъздава.
Каквато и да е целта му, яденето само на яйца за закуска, обед и вечеря обаче далеч не е добра идея, защото лишава организма от основни витамини и минерали.
“Абсолютно никой диетолог не би препоръчал такава диета. Тя не е хранително балансирана по никакъв начин. Има много ниско съдържание на пълнозърнести храни и фибри и затова вероятно
ще започнете
да страдате
от запек”,
обяснява доктор Франки Филипс от Британската диетична асоциация. Тя подчертава, че освен много скучно яденето само на яйца може да е и опасно за хора с различни болести и за подрастващи, защото не осигурява основни хранителни вещества. Всъщност тази диета прилича на много други нискокалорични хранителни режими, но ѝ липсва разнообразие, което я прави по-малко здравословна от някои от тях.
“Не мисля, че е добре да се свалят килограми чрез мания към една храна”, казва американската докторка Лиза Йънг, която е автор на книги за регулиране на теглото чрез балансирано хранене. Тя подчертава, че яйцата са страхотна закуска и едно от тях може да засити човек за дълго време, но далеч по-полезно е да се ядат различни неща в умерени количества.
На същото мнение е и колежката ѝ Ейми Шапиро, известна със своите здравословни хранителни режими. Според нея диетата с яйца може да бъде полезна единствено за хора, които се появяват на червения килим, искат да видят бързи резултати в талията си и нямат нищо против да се ограничават сериозно за кратък период от време. Тя обаче припомня, че това са остарели разбирания за поддържане на оптимално тегло. През 60-те години на миналия век се е смятало за модно да слабееш чрез големи лишения.
Оттогава обаче са направени хиляди изследвания за въздействието на различните храни върху човешкото тяло и спокойно човек може да подбира тези от тях, които му влияят най-добре. И точно според редица проучвания яйцата не са за всеки, макар и да са много полезни по принцип. Например установено е, че предразположените към сърдечносъдови проблеми трябва да ги избягват. Причината е, че всяко яйце съдържа около 200 милиграма холестерол. А приемът на около 300 милиграма от него на ден
повишава риска от
съдови заболявания и
смърт със 17-18 процента
Яйцата са богат източник и на наситени мазнини, които също се смятат за важен фактор за сърдечни проблеми.
Така че превръщането им в основна храна, дори и защото са сравнително евтини и засищащи, не е препоръчително. Затова диетолозите съветват да ядем по две яйца до три пъти седмично, а всяко по-голямо количество да бъде съобразено със здравословното ни състояние и възраст. Това правило е особено важно за пенсионерите и страдащите от високо кръвно. “Не се притеснявам да съветвам клиентите си да ядат твърдо сварено яйца всеки ден, но ако те са по-голямата част от това, което въобще консумират, наситените мазнини могат да се натрупат в тялото и да му влияят лошо”, обяснява Ейми Шапиро.