Българинът взема най-често назаем до 20 000 лв., с тях купува коли или прави ремонт (Графики)

11.12.2023 17:33
Поскъпването на употребяваните коли кара хората да вземат по-голям заем за покупката им.
Ремонтът на средноголям апартамент излиза около 20 хил. лв., заради което много хора вземат заем, за да го направят.

2023 г. чупи всички рекорди, за 10 месеца са взети кредити за 4 млрд. лева плюс 800 млн. бързи, 2,4 млрд. са за жилища

Българинът взема назаем най-често между 11 хил. и 16 000, по-рядко сумата стига 20 000 лева, а с парите обединява задължения, прави ремонт или купува кола на старо. По-рядко сумите се използва за образование, семейни тържества и почивка. Това показват изследванията на банките и други институции у нас за потребителското финансиране.

Т.нар. рефинансиране дава възможност да се обединят задължения и така с един кредит да се изплащат няколко по-стари

Това позволява да се договорят по-добри условия, да се оптимизират плащанията и вноската да е само една.

Банкери отчитат още, че планирани по-големи разходи като ремонт, покупка на автомобил или на мебели и уреди за дома също са сред основните предпоставки за теглене на потребителски кредит. Ремонтът на средно голям апартамент в момента например излиза около 20 хиляди лева – колкото струваше една панелка в края на соца и в началото на демокрацията, когато много хора си купиха жилищата. Както самите материали, така и трудът на майсторите поскъпнаха с около 50% за последната година – година и половина.

През тази година има промяна в кредитирането - оказва се, че

средният размер на парите за употребявани коли е по-голям от сумите за ремонт

Обяснението е в поскъпването на превозните средства. Според вносителите цените на употребяваните коли са се вдигнали двойно за 10 години, а в момента най-голямо търсене има на такива с цена до 15 000 лева.

Вдигането на цените на повечето стоки и услуги води и до увеличение на средния размер на потребителските кредити през последната година с над 2000 лева. При ипотечните сумата е доста по-голяма. Например

в София заемът за покупка на жилище е стигал средно 200 хил. лева

Профилът на хората, които вземат заеми, показва, че от потребителско кредитиране се възползват както млади и работещи, така и в по-зряла възраст. Най-често това са хора на постоянен трудов договор със средно или висше образование.

Статистиката на БНБ показва още, че 2023 г. е на път да счупи всички рекорди при кредитирането. За 10 месеца

новите ипотечни и потребителски заеми са общо малко над 4 млрд. лв.

Ако се добавят и близо 800 млн. лв. нови бързи заеми, се оказва, че през тази година спестеното от българите в банките е със 100 млн. по-малко от взетите нови кредити. Само тези за имоти например са 2,4 млрд. лв., а до края на годината се очаква да стигнат невижданите 3 млрд. 

Кредитите на домакинствата общо са 37,413 млрд. лв. в края на октомври и на годишна база се увеличават с 14,3%. Тези за покупка на жилища са 19,078 млрд. и нарастват с 19,2%, а при потребителските сумата е 16,658 млрд. лв. - ръст от 10,7% за година.

Данните на БНБ сочат още, че основната сума на заемите е съсредоточена в тези, които са от 100 хил. до 250 хил. лева. Те са на обща стойност 9,758 млрд. лева, за година тя се е увеличила с 1,7 млрд.

Българинът обаче се оказва, че не е голям спестовник въпреки непрестанния ръст на депозитите в банките. Само 1,5% от хората се оказва, че могат да живеят със спестяванията си в продължение на над 1 година, ако останат без работа. Това показват данни на Евростат.

Дори в Румъния, с която най-често страната ни е сравнявана, хората със заделени пари за над 12 месеца са два пъти повече - 3,7%. Най-голям е делът на хората със спестявания за 6-12 месеца в Австрия, Малта, Хърватия и Финландия.

Над 80% от българите имат финансови резерви за по-малко от три месеца

Следващите в класацията са румънците (69,3%) и унгарците (66,4%). Средно за ЕС този показател е 46,2%.

Изследване на “Евробарометър” пак по тази тема потвърждава данните на Евростат, макар и с известни разлики. В случай на загуба на основния доход едва 24% от хората у нас могат да поддържат настоящия си стандарт на живот за 6 и повече месеца. 23% от българите казват, че нямат спестявания за извънредни случаи, 12% биха издържали само седмица, ако остнанат без работа, 19% – месец, а 16% – три месеца. В най-богатите страни от ЕС като Люксембург, Нидерландия и Швеция почти 50% от хората могат да живеят поне 6 месеца със спестеното.

Българите са жителите на ЕС, които имат най-малка възможност да спестяват,

показва изследване на “Евробарометър”. У нас това са 13,3% от хората, следват хърватите (21%), румънците (23,8%) и кипърците (29,4%). Делът на хората, които могат да спестяват от месечните си доходи, е най-голям в Швеция, Чехия, Люксембург, Австрия, Финландия, Малта, Полша и Холандия.

Съществена разлика между България и останалите в ЕС има по отношение на ипотеките - средно 20% от европейците имат такъв заем, докато в България този показател е само 9%. В България се използват основно и потребителски заеми – близо една трета от хората имат такъв, а средно в Европа делът е 14%. Също за Европа само 16% нямат спестявания за извънредни поводи.

Над две трети от българите не са уверени, че ще имат достатъчно средства, когато излязат в пенсия, показва още проучването.

С бързи кредити плащат сметки, отиват и за храна

Въпреки значително по-голямото оскъпяване т.нар. бързи кредити също продължават да се увеличават. Всеки четвърти българин над 18 години е ползвал такъв заем, показва изследване на “Тренд”, направено по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Парите се използват основно за покупка на техника, ремонти и почивка. Но се оказва, че 27% от заемите отиват за покупка на храна и плащане на битови сметки. Използват се и за здравни услуги, рефинансиране на друг дълг, за сватби, балове, кръщенета, дори се харчат за хазарт.

82% от хората, които са ползвали такова финансиране, са имали до 3 кредита, а останалите и по повече. Половината от хората, които ги вземат, ползват и банкови продукти.

Близо 2,3 от хората, които прибягват до бързи заеми, са на възраст между 30 и 60 години, показва изследването. По около 30% живеят в областен център или село, от столицата са 20%, а от малък град - 22 на сто.

Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст най-честата причина за теглене на кредит е почивка или пътуване, показва проучването. Хората меужду 30 и 50 г. най-често купуват техника, те са с висше образование и живеят в областен град. Кредити за ремонти вземат поравно мъже и жени, най-често със средно образование и на възраст между 40 и 60 г. Заеми за битови нужди, храна и плащане на сметки ползват най-често ромите.

Най-много хората вземат бързи заеми за срок между три месеца и една година. Жените по-често ползват тези заеми, връщат ги за три до шест месеца, а мъжете - между шест месеца и година.

Според данните на БНБ в края на септември 2023 г. бързите кредити са стигнали 5,255 млрд. лв. и се увеличават с 960,5 млн. за година. А за три месеца - от юни до края на септември, са изтеглени 329,4 млн.

Други от От страната и света

Морето се стопля до края на май, сезонът официално открит (Обзор)

Президентът, дипломати и министър Евтим Милошев дадоха старта в Стария град в Несебър Туристическият сезон вече е открит, а като по поръчка дъждовете по Черноморието засега спират

Европейските борси приключиха седмицата със спад

Водещите европейски борси приключиха с понижение търговията в последния ден на седмицата. Вчера (16 май) те също закриха със спад и сложиха край на девет последователни търговски сесии

Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор

В затвора в Бургас е назначена проверка заради забавеното връчване на обвинителния акт и призовката на британския пастор Даниел Хъл. Той е подсъдим за блудство с 14 деца в Сливен

Никола Минчев: Не можеш да кажеш на шофьора от НСО с каква скорост да кара

"Не мисля, че охраняваното лице може да определя скоростта. В крайна сметка, кое е безопасно, винаги се определя от водача. Винаги е така, не само като се касае за НСО

Даваш апартамент под наем на туристи - НАП разбира веднага

Собствениците на всяко жилище или стая, отдавани под наем краткосрочно на туристи, ще излязат от пълната анонимност, в която са сега. Европейски регламент

>