Христо Мутафчиев: Благодаря на лидерите за 68-те млн. лева. Когато станат факт, ще дишаме по-нормално

11.12.2023 16:15 Мария Райчева
Христо Мутафчиев СНИМКА: СВЕТОСЛАВ КАРАДЖОВ

"Благодаря на всички, които бяха на протеста на 6 декември, защото без него никой нямаше да ни обърне внимание." Така Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, коментира новината, че се отпускат допълнителни 68 млн. лева за култура.

Народното събрание се оказа първата и последната институция, която може да контролира процесите в държавата, каза той.

Благодаря, че са разбрали необходимостта моите колеги да получават достойни трудови възнаграждения. Благодаря и на лидерите, които макар и в неформална среща, са се разбрали и са се обединили, както ние от синдикатите се обединихме да не отстъпваме от нашите идеи.

Когато това стане наистина факт, секторът ще започне да диша по-нормално. А ние трябва да започнем да работим върху формула за изчисляване на стартовата заплата в нашия бранш. Защото с нея при ръст на минималната работна заплата ще растат и тези месечни възнаграждения, без да се налага всеки път да се молим на управляващите за повишение.

Разчитам на всички депутати от Народното събрание да гласуват така предложения бюджет, което ще бъде още един знак, че хората на изкуството не бива да бъдат оставени в ъгъла. Защото ние всички знаем, че няма нищо по-ценно от човешкия фактор и неговата съдба.

В неформална среща днес Бойко Борисов и Делян Пеевски са уговорили с министъра на финансите Асен Василев допълнителни 68 млн. лева за културата.

Други от От страната и света

По сигнал за контрабанда на горива се проверяват бензиностанции край Бургас

По сигнал за контрабанда на горива Областна дирекция на МВР - Бургас, служители на Националната агенция по приходите (НАП) и агенция "Митници" извършват проверка на бензиностанции в област Бургас

Симеоновският лифт окончателно спира да работи

Симеоновският кабинков лифт спира окончателно и повече няма да бъде ремонтиран. Това са обявили за "Медиапул" от италианската фирма "ТехноАлпин", която притежава българския собственик на съоръжението

Русе се включва в Националната кампания „Бъди грамотен"

Русе се включва в Националната кампания „Бъди грамотен", която се радва на голяма популярност вече 13 години. Проявата се организира от Академика БГ със съдействието на община Русе и има за цел да

Калин Стоянов към новите 92-ма полицаи: Пазете родината и бъдете опора за хората

"Ваш дълг е да служите вярно на Родината, да защитавате живота, правата и собствеността на хората, да бъдете техен пример и опора". С тези думи се обърна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Пускат безплатно в килията на Левски за Нощта на музеите

На 18 май Регионален исторически музей- Велико Търново се включва в инициативата Европейска нощ на музеите 2024. В съботната вечер отворен за безплатни посещения до 23,30 часа ще е музей „Затвор"

>