Костадин Ангелов: Трябва система, с която държавата да вижда всяка опаковка от дадено лекарство в реално време точно къде се намира

23.11.2023 08:37 Константина Костова
Проф. Костадин Ангелов

- Проф. Ангелов, по време на дебатите в парламента за отпадането на COVID карантината казахте, че по време на пандемията сте спестили на българите истории за конфискувани камиони на границата, собственост на митниците. Хладилни камиони са били разположени в спешната университетска болница “Пирогов” и УМБАЛ “Александровска” заради липса на места в хладилните камери. Разкажете това, което не знаем.

- Има неща, които трудно могат да бъдат описани. Заедно с много колеги медици бях свидетел и на други тежки картини, които е хубаво да останат неразказани. Ситуацията с конфискуваните хладилни камиони си позволих да разкрия, защото засягаше организационната дейност на здравното министерство. Местата в хладилните камери свършваха, а загубилите битката с COVID-19 се увеличаваха. Нужно беше решение. Натоварих за това лично да отговаря зам.-министър инж. Слави Пачалов. Той създаде цялата организация. Слава богу, не използвахме камионите.

- А тези камиони сега за какво се ползват?

- Доколкото ми е известно, миналата година директорът на РЗИ - София, е разговарял с инж. Пачалов за нуждата от тези хладилни камери при инцидент с много жертви. Истината е, че в София има такъв недостиг и да не дава Господ да има сериозен инцидент. Не сме готови за това.

- Здравният министър проф. Христо Хинков даде крачка назад за изписването на антибиотици и електронно, и на хартия. Правилна ли е тази крачка? Вие против е-рецептите ли сте, или виждате пропуски в начина на дигитализацията на системата?

- Категорично съм за дигитализацията на здравната система. Първата електронна рецепта и първото електронно направление бяха въведени по мое време като министър на здравеопазването. Тогава това беше единственото възможно и правилно решение. Дигитализацията на здравната система е бъдещето и решението на много проблеми в сектор “Здравеопазване”. Как това ще се случи, ще има ли преходен период с електронни и с бели рецепти, и колко да е той, е въпрос от компетенциите на министъра. В конкретния случай стана ясно на всички, че системата не беше готова за такава крачка, което създаде много проблеми на пациентите.

- Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) от внедряването си досега работи с нелицензиран софтуер и без резервни копия, сочи доклад на “Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването. Нередностите в системата ли са основната причина за недостига на лекарства у нас? Какво следва?

- Системата СЕСПА е създадена порочно, за да обслужва търговски интереси, казва ДАНС.

Малко хронология - по времето на министър Асена Сербезова се извършва одит на системата СЕСПА от “Информационно обслужване” (ИО), който открива много пороци и дава близо 30 препоръки. Проф. Сербезова получава доклада на ИО на 1.04.2022 г. Този доклад престоява в МЗ 10 месеца, преди да се представи на Изпълнителната агенция по лекарствата (18.02.2023 г.), за да почнат да се отстраняват откритите нередности.

Проф. Сербезова единствено и само променя формулата на СЕСПА, и то преди да е получила одитния доклад на базата на писмо от “Информационно обслужване”. Откритите пороци в СЕСПА и дадените препоръки от ИО за оздравяването на системата остават и по тях не се работи до края на нейния мандат.

- Възниква въпросът покровителствала ли е проф. Сербезова пороците на СЕСПА?

- Още един смущаващ факт. През 2018 г. министърът на здравеопазването сключва граждански договор с проф. Сербезова като съветник (след отстраняването ѝ от Изпълнителната агенция по лекарствата). В шест свои отчета за шест месеца работа като съветник проф. Сербезова отчита, че е работила по “техническото задание на специализираната електронна система съгласно чл. 217б ал.1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина” (това е СЕСПА).

Значи хем създаваш една порочна система, която обслужва търговския интерес, хем, когато проверка ти казва, че има пороци и трябва да ги отстраниш, ти се правиш на разсеян и продължаваш да пазиш порочната СЕСПА.

Министерството на здравеопазването не разполага с документи, които да доказват, че други фармацевти и/или специалисти по лекарствоснабдяването и недостига на лекарства са участвали в процеса на създаването на СЕСПА. Системата е създавана от консултанти (проф. Сербезова и Благой Миров) на тъмно от МЗ (няма писмена следа за създадени работни групи, няма и следа от документи в дирекциите “Лекарствена политика” и “Електронно здравеопазване”) и според ДАНС е обслужвала търговски интереси.

Затова поисках да се извърши одит на СЕСПА, в който одиторите посочват, че “поради установеното съществено забавяне при изпълнение на препоръките от техническия доклад, което обективно е довело до затруднения в протичането на важни процеси в областта на здравеопазването и контрола върху снабдяването с лекарствени продукти на българското общество, при което би могло да бъде засегнат значим обществен интерес, предлагаме материалите по случая да бъдат изпратени за преценка по компетентност от страна на Софийската градска прокуратура”.

И в цялата тази каша от грешки и зависимости през юли 2020 г. проф. Сербезова намира време да регистрира фирма СТО СОЛУШЪНС ЕООД с предмет на дейност “търговия на едро и дребно в страната и в чужбина с лекарствени продукти след получаването на необходимите за това лицензи и разрешения; консултантски, информационни и маркетингови услуги в областта на фармацията, медицината и общественото здраве и т.н.”. Управител на фирмата е Асена Сербезова.

Ще сезирам прокуратурата за процеса по създаването на СЕСПА. А дали търговците, чиито интереси е обслужвала системата, са имали министър, този отговор ще очакваме да ни дадат разследващите органи.

- Преди време бяхте категоричен, че има данни за извършено престъпление при изнасянето на медикаменти? Какво се случи с разследването? Знаем ли фирмите, извършили престъплението, и те имали ли са чадър?

- Да. Цитирах доклад на ДАНС. Фирмите са ясни. На ход е прокуратурата.

- Настояхте да се спре износът на инсулин, проф. Хинков го забрани, но само до края на годината. Как трябва да се реши трайно проблемът с недостига на лекарствата за диабет?

- Трябва да се изгради наново СЕСПА като работеща система, която да обслужва обществения интерес, а не търговския. Държавата трябва да вижда всяка една опаковка лекарствен продукт в реално време точно къде се намира. Иначе ще продължим да обслужваме търговските интереси на нелоялни фирми за паралелен износ.

- Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е осъден окончателно за конфликт на интереси. Вие внасяхте сигнали в прокуратурата и антикорупционната комисия. Това ли бяха единствените прегрешения на Кацаров?

- Да, Стойчо Кацаров е осъден за конфликт на интереси. Непосредствено след клетвата си е задействал промяна в наредбата за стандарта по “Клинична лаборатория”, въпреки че към този момент все още е бил председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, който извършва външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Сигналът е подаден от мен. Всичко това показва симптоми на извратено мислене. Ставаш министър и веднага обслужваш собственото си дружество и действаш в полза на частен интерес.

- По време на форум за здравеопазването преди дни представяте няколко приоритета в сектора. Един от тях е създаване на национален център за широкообхватен скрининг, превенция и профилактика. Какво ще представлява, всички граждани ли биха имали свободен достъп до превенция?

- Да. Работим върху законодателни промени, за да реализираме тази идея. Основната ни цел е българите да са здрави. Този национален център за широкообхватен скрининг, превенция и профилактика ще разработва и провежда национални програми. Целта е да надживеем статистиката. Демографските показатели на нашето общество са много лоши. Длъжни сме да ги променим. В края на месеца ще направим заседание на комисията по здравеопазване, посветено на здравето, скрининга, профилактиката, превенцията, и ще стартираме законодателните промени. Всеки е добре дошъл с идеи и критики.

- Преди месеци казахте, че строежът на Националната детска болница в кв. “Горна баня” е спрян. Имате ли информация какво се случва сега, работи ли се по изграждането ѝ?

- Детската болница продължава да разединява обществото. В края на 2024 г. щеше да е готова, ако ние бяхме продължили да управляваме. Сега имаме само терен и приказки за детската болница, която ще е на края на града. Не е ясно дали лекарите ще искат да отидат да работят там, как ще стигат линейките в часовете с натоварен трафик и задръствания до там. Все въпроси без отговори. За детската болница от самото начало се работи напук. И накрая ще създадем може би един “манастир за лекари”, както казва един мой приятел.

- Как съвсем накратко - с дума-две, бихте определили управлението на здравната система от министрите след вас?

- Трудно е с дума-две, но ще опитам. Кацаров - Барон Мюнхаузен, Сербезова - “търговците в храма”, Меджидиев - “Сам сред вълци”, Хинков - още е рано за оценки.

Други от Интервюта

Димитър Главчев: Кабинетът ни е с кратък хоризонт, но хората не отлагат живота си до избора на редовен, затова ще си свършим работата

Работим по членството в Шенген и еврозоната, от дни имаме и дата за членство в ОИСР. Така след по-малко от 2 години може да сме част от организацията на най-развитите икономики в света

Дилян Млъзев: Намаляване на загубите и достатъчно питейна вода в Елена са задача №1 за мандата

В списъка на одобрените проекти с МРРБ има 4 за близо 7 млн. лв. с ДДС, подготвяме още няколко Електронната борса на традиционни продукти и услуги от Еленския Балкан работи много добре

ОББ: Нашата основна цел е клиентът не просто да е удовлетворен от обслужването, а да се върне и да ни препоръча

Популярността на дигиталния ни асистент Кейт надхвърли всичките ни очаквания, казват Ани Ангелова и Татяна Иванова, изпълнителни директори на ОББ Банките ще са готови за въвеждане на еврото от 1

Росен Карадимов: ББР може да бъде истински насърчителна банка, като участва в ключови сектори на икономиката

Предстои да отворим процедура за 117 млн. лв. за семейни предприятия, творчески индустрии и занаяти - Г-н Карадимов, трудно ли беше за вас решението да станете министър и защо се съгласихте да

Греди Асса: Страх ме е от обидата. И от войната - тя е планина от унижение. Но животът отново ще стане хубав!

Промяната ще дойде с образованието. Когато си образован, си свободен и не се страхуваш. Високоерудирани хора трябва да дават убежните точки на целия народ Пътуването е преместване повече на духа

>