Маргарита Стойкова още не е влязла в НАТФИЗ, но разби като Дида сърцата на зрителите и българския боксофис

19.11.2023 19:52 Румина Тодорова
Маргарита Стойкова по време на филмовия фестивал във Варшава, където беше световната премиера на “Диада”
Маргарита Стойкова и Петра Църноречка в ролите на Дида и най-добрата й Ива СНИМКА: СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ

На кастинга се самопоканила - режисьорката Яна Титова първо изобщо не я предвиждала за главната роля в "Диада"

За 12-те си години като ученичка Маргарита Стойкова сменя 6 училища - за да се снима в сериала “Татковци”, се налага да се премести от Пловдив в София. Това обаче ѝ дава шанс да наблюдава отблизо поведението на много от нейните връстници в различните класове. Което със сигурност ѝ е помогнало да влезе в обувките на 16-годишната Дида - героинята ѝ във втория филм на Яна Титова “Диада”.

Начинът, по който Маргарита си партнира с едни от най-ярките съвременни наши актьори, вече ѝ спечели куп награди.

Спечели и сърцата на българската публика. Филмът е по кината от 10 ноември и още през първия си уикенд триумфира в родния боксофис, като надмина един от големите холивудски блокбастъри - “Капитан Марвел 2” на Disney и студио Marvel.

Героинята ѝ Дида е на 16 години, живее в малък град и има голяма мечта - да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере голяма сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Това обаче е разказът само на повърхността. Момичето с помощта на режисьорката Яна Титова и големите актьори, които тук влизат в абсолютно неочаквани образи от тези, в които сме свикнали да ги гледаме, изграждат много по-дълбоки планове. Зад бруталните сцени боли истината за живота на едно дете, оставено да се оправя само. И за едно общество, изгубило инстинкта си да спасява децата. Дида крие зад поведението си на силно и провокативно момиче, което отказва да се впише в училище, наранена душа. И тяло. Филмът е отчаян вик за обич.

Маргарита Стойкова успява да предаде посланията, въпреки че е само на 19 години и това е дебютната ѝ главна роля.

За да се потопи изцяло в нея, тийнейджърката дори се лишава от нещо, без което връстниците ѝ не могат да си представят своя ден - Яна Титова я убеждава да се раздели с мобилния си телефон, докато учи и снима сцените.

Но за пловдивчанката (вече софиянка) явно изкуството си заслужава жертвите. Още от малка тя била изключително артистична и върви от години към днешните си успехи. Родена е на 21 април 2004 г.

На 7 години започва да танцува в школата на майка си. Освен в артистичните занимания се впуска и в социалните мрежи и бързо набира популярност като влогър. Така през 2020 година я канят да участва в онлайн кастинг за поредица от късометражни филми.

По време на снимките им Маргарита влиза в контакт с актрисата и режисьор Яна Титова. Една година по-късно отново ѝ звънят, за да я поканят за кастинга на сериала “Татковци”. Впрочем и там ролята на Маги е на “лошо” момиче - непокорна, бунтарка, без много задръжки.

След това на практика се “самопоканва” на кастинга за филма “Диада”. Пита Яна дали да се яви и тя любезно не ѝ отказва, но изобщо не си е представяла така образа на Дида.

Нещата бързо се променят и именно Маги се оказва на снимките в Ямбол заедно с Петра Църноречка, която влиза в ролята на приятелката Ива, и актьори като Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев, Цветан Алексиев, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Жаклин Георгиева. Г-ца Стойкова е впечатлена от партньорството си с тях и начина, по който всеки ѝ е съдействал да изгражда образа на героинята си.

Първата официална прожекция на “Диада” пред българска публика беше на фестивала “Златна роза”.

“Това, че беше първа, я направи може би най-вълнуващата за мен”, казва младата актриса. На фестивала филмът спечели голямата награда

“Златна роза” за най-добър пълнометражен филм заедно с “Уроците на Блага”, а Маргарита спечели наградата на град Варна. Яна Титова беше отличена за най-добър режисьор и взе награда на критиката.

“Диада” беше представен и на 39-ия годишен филмов фестивал във Варшава. “Беше страхотно, че целият екип зад камера се събрахме и отидохме заедно. Бяхме в официалната селекция. Незабравимо преживяване”, казва Маги.

Следва голямото турне на “Диада” - целият екип обикаля по-големите градове у нас, за да представи филма. “Турнето беше много интересно, но и много изморително, защото всеки ден трябваше да сме в различен град”, признава Стойкова. Има и забавни моменти, макар тогава да не им е било толкова весело - по пътя от Варна за Бургас бусът им “просто реши да спре по средата на магистралата”. Нямахме друг избор, освен цялата продукция да стигнем до Бургас с такси, което ни взе от случайна бензиностанция, спомня си Маргарита.

С усмивка разказва и за вълненията покрай галапремиерата на “Диада”, която бе на 8 ноември в столицата. “Аз самата закъснявах за премиерата заради трафика. Трябваше да си оставя колата на средата на бул. “Черни връх” и да тичам към червения килим, за да стигна навреме. Благодаря на родителите ми, че отидоха да я вземат”, смее се Стойкова.

“Филмът се излъчваше в 4 зали. Повече от 600 човека го видяха. Беше уникално”, вълнува се още тя. На галапремиерата в София присъстваха много звезди, които не пропуснаха да поздравят всички замесени в създаването на “Диада”. Сред тях и българската звезда в Холивуд Мария Бакалова и режисьорът Александър Морфов, изрежда младата актриса.

“След прожекцията Морфов просто дойде и ми стисна ръката. Разплаках се. Няма какво повече да добавя”, споделя тя.

Веднага след това бе филмовият фестивал в Котбус, където спечелиха и наградата за най-добър младежки филм. “Придружи ме само Иван Николов, който много ме подкрепяше през цялото време и е неотлъчно до мен още от “Татковци”, казва Маги.

Иван е момчето, с което ги събира популярният тв сериал. В него героите им стават гаджета. Оттогава и в живота двамата са заедно.

В Котбус имало лек екшън - прожекцията на “Диада” се застъпвала с награждаването. “Трябваше да представя филма и да се върна за церемонията, Всичко трябваше да стане на много бързи обороти”, описва тя. Разбира се, от България ѝ стискали палци през цялото време. “Когато взех наградата, веднага звъннах на Яна, която пък от своя страна ми подари статуетката. Още едно незабравимо преживяване”, горда е младата актриса.

“Нашите пиари свършиха страхотна работа, за да сме първи в боксофиса. Бях сигурна в успеха ни”, казва още Маргарита за успеха на лентата. Заедно с филма по книжарниците излезе и книгата “Диада”, написана от Яна Титова.

“Още чета книгата на Яна. Много е емоционална. Наистина силно препоръчвам на всеки, който гледа филма, да я прочете, за да вникне по-дълбоко в историята на Дида”, допълва Маги.

След цялата емоция и ангажименти около филма и фестивалите сега тя ще си даде малко почивка. Планира за празниците да е в Лондон, а после ще се готви отново да кандидатства в НАТФИЗ, защото тази година се размина с влизането в академията.

Други от Възход и падение

Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"

Наистина ли един мъж може да бъде влюбен в две жени едновременно? Не, любовта не работи така, смята той "Дами, вие сте перфектни, аз не съм", каза ергенът Алек във видеообръщение към двете

Асен Блатечки режисира пиеса, в която действието се развива в XV в.

“Съкровището на Силвестър” е забавна пиеса, в която сюжетът се развива в ХV век. Главните герои са испански благородник и най-славен пират на западните морета и английски благородник и най-свиреп

„Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите „Васил Гендов"

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина 16 май 2024, София. На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван Вазов" бяха раздадени

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Ексцентричният кулинар Лъчезар Чоткин е големият победител в шести сезон на Hell's Kitchen. Той готви рамо до рамо със своята любима Камелия, на която предложи брак в Кухнята на Ада

Ансамбъл "Българе" празнува 22 г. на сцена в НДК

С оригинална режисьорска комбинация от филм, театър, динамични народни танци и песни ще отпразнува 22 г. от създаването си Националният фолклорен ансамбъл "Българе"

>