Петя Дикова: Когато страстта не си е отишла след гледките на първите пълни памперси, значи е силна като мене

12.11.2023 08:00 Лили Първанова
Петя Дикова с любимия си Илиян Любомиров СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Александър (вдясно) и Илиян - синовете на Петя и Илиян
Плакатът на постановката “Внимание, любов!”, в която Петя играе заедно с майка си Аня Пенчева

Всеки, който има деца, отлично познава възрастта около 3 и около 7, когато децата тестват границите и искат да бъдат забавни, казвайки неща, които отлично знаят, че са неуместни

Тя има собствена рубрика в предаването "Тази събота и неделя", утвърден светски журналист е в редакцията на bTV Новините, дългогодишен вoдещ и автор на предаването COOL..T и има повече от 20 години опит в телевизията.
Родена е в София. Учи в Американския колеж, след което завършва висшето си образование в Лондон, където учи журналистика, театър и превод. Дъщеря е на актрисата Аня Пенчева и журналиста Сашо Диков. Има две деца - Александър и Илиян.
На екран е от 14-годишна. Отразявала е на живо церемонията по връчването на оскарите 2017, сватбата на Хари и Меган и две от ражданията на Кейт Мидълтън. Била е в домовете и студиата на Монсерат Кабайе, Андреа Бочели, Ерос Рамацоти, Хулио Иглесиас, Андре Рийо и много други. Автор е и на първата книга за театрално представление, посветена на най-дълго играния спектакъл у нас - "Секс, наркотици, рокендрол".

- Г-це Дикова, как се подготвяте за завръщането си на театралната сцена с постановката “Внимание, любов”?

- Благодаря за това обръщение. Много ми харесва думата “госпожица” и когато някой се обърне така към мен, ми става още по-симпатичен. Подготвях се за завръщането на театралната сцена с много усърдие и скромност. И със съветите на целия екип.

- В постановката става дума за притъпени с годините чувства на хора, които са станали просто партньори в живота. Историята за това как страстта си отива заради навик плаши ли ви?

- Още не. Аз нали съм още госпожица и все си живея с мисълта, че това време е далече от мен и връзката ни с Илиян. Тя, ако страстта не си е отишла след гледките на хиляди пълни памперси, чорлави коси и кърмене, значи страстта е корава като мен и не се отказва лесно.

- Как вие пазите страстта във вашите отношения с любимия си Илиян Любомиров?

- Нека да оставим този отговор за друг път, когато сме заедно.

- Помните ли първия път, когато стъпихте на театралната сцена и кой ви подаде ръка тогава?

- Винаги! Юрий Ангелов и Михаил Петров в Народния театър. Бях на 3 или 4 години. Любопитно е, че първата ми работа в театъра не беше актьорска, а на суфльор. Знаех всички реплики в “Черна комедия”, където играеха мама и Жанчето Караиванова, която е изключително красива.

- Мечтата на голямата Стоянка Мутафова приживе бе да играе на една сцена с дъщеря си Мария Грубешлиева. Ето, сбъдвате нейната мечта, тъй като сте на една сцена с майка си Аня Пенчева в тази постановка. Лесно ли е да се живее със звезда в семейството? Капризна ли е Аня?

- Мария Грубешлиева е изключителен човек, а и много добра актриса с много представления в Младежкия. Двете със Стоянка са като Джуди Гарланд и Лайза Минели, Голди Хоун и Кейт Хъдсън, Синди Крауфорд и Кая Гербер, но просто Муки се е родила в България.

Колкото до втората половина от въпроса ви - със звезда, която е спокойна за покорените си върхове, е много лесно да се живее. С псевдозвездите сигурно е кошмарно да се живее. И затова мама може да си позволи да подбира ситуациите, в които да е капризна.

- В нейни интервюта разказва, че много не ѝ оставяте внуците, тъй като по детски е разсеяна или им позволява всичко. Така ли е?

- Не само. Ще ви дам пример от миналата седмица. Обаждам ѝ се. От другата страна ме посреща ведър глас, дори леко безгрижен, радва се, че е в градината, оправя розите, чуват се птички. В момента, в който попитах: “Мамо, извинявай, мога ли за час да ти оставя…?”. И изведнъж се чу кашляне, ама преиграно кашляне и “Оооо, нали чуваш - аз кашлям, май не е редно точно днес, хайде утре?!?”. Смях и чудесна история за разказване, но когато може, помага и го прави отлично. Много благодаря и на нея, и на майката на Илиян - Ели, и на бащите ни. Всички се включват и всеки допринася за възпитанието на децата ни по различен начин.

- Споделяте, че като малка е имало период, в който сте искали майка ви да бъде повече с вас и са ви отглеждали близки. С днешна дата вие постоянно ли сте с децата си?

- Опитвам се, да. Може би дори до крайност. Илиян все ми казва, че трябва да им долипсвам и това е полезно, но още не съм узряла за това. Когато трябва, си довършвам работата нощем, когато те спят, само и само да не пропускам безценни мигове през деня.

- В новата телевизионна схема ни впечатляват интервютата ви със световни звезди. Защо според вас тръгна слухът, че са ви “понижили”, като в амплоато си на журналист показвате най-силната си страна - работата на терен и срещи с големите и актуални звезди в момента?

- Мястото ми в bTV сега изглежда точно така, както го искам – работа основно от понеделник до петък, с възможност за допълнителни ангажименти. Има месеци, в които работя на 4 или 5 места – пея си, играя си в театъра, озвучавам, канят ме за водещ на различни събития, рождени дни, само сватби още не, но нямам търпение някой да ми гласува доверие и за това. Имам възможност и по-често да работя в bTV Новините – най-гледаното нещо в държавата.

Ето как изглежда и следващата ми седмица – играем в сряда “Внимание, любов!”. В четвъртък, 23 ноември, сме в зала 1 на НДК с “Пеещи артисти 2”. В петък - препълнена зала “Сълза и смях”. В неделя - рубрика в уикенд блока на bTV. Какво повече да искам? Не живея в страх, че колега или шеф може да ме детронира от мястото, което ми харесва. За изкуствения интелект обаче не мога да кажа същото. Исках разнообразни ангажименти, освен телевизионна кариера, и ги получих. С постановката сме във Видин, където билети няма, след това сме в Горна Оряховица, където все още могат да се намерят билети, Белово и в София, после в Лом, след Нова година ни предстоят гостувания в Стара Загора и Варна. “Мен не ме мислете”! :)

- Какви са отношенията ви с Виктория Терзийска, която гостува с двете си дъщери в студиото, а те избълваха неприлични думи след ваши въпроси?

- Ох, много искам с присъщото на кралска особа поведение да ви кажа: Don't complain, don't explain (от англ. “Не се оплаквайте, не се обяснявайте”), но тук са намесени деца и не мога да замълча.

Неслучайно на предишния въпрос отделих толкова време, защото индиректно исках да защитя три изключително добри и сърцати момичета, с които живеем всяко лято къща до къща на морето. Отношенията ни са прекрасни, виждаме се, ходим си на гости, децата ни играят, ние упражняваме френския си, а мъжете ни правят скара и ни глезят.

Сега, понеже за първи път коментирам случката, трябва да дам и подробности от хронологията. В седмицата на първи юни много исках да поканя точно Вики - защото чрез създаването на приказната “Маргаритка” тя е изпълнителят, който е направил най-много, за да имат децата ни модерен прочит на любимите ни детски песнички – поднесени с вкус, внимание към детайла и безкомпромисен професионализъм. Поканих я и като изпълнител, и като майка на живо в студиото. Апропо, почти всички нейни колеги през годините са отказвали интервюта на живо с малките си деца.

И понеже я познавам - тя е чудесна, широкоскроена и един от малкото хора, които познавам, които нямат комплекси, за мен не беше изненада, че тя прие и дойде с дъщерите си. Очаквано, не попита за възможност за запис - именно защото е “над нещата”. Всеки, който има деца, отлично познава възрастта около 3 и около 7, когато децата тестват границите и искат да бъдат забавни, казвайки неща, които отлично знаят, че са неуместни. Всеки, който си е позволил да обиди децата на Вики и Петър - в моите очи това не е красиво и в моята ценностна система е абсолютно неприемливо. Работата ми позволява от месеци да не отварям жълти сайтове и това работи добре за мен. Но тази безпощадна атака към две умни и добри деца не мога да подмина!

- Случвало ли ви се е и друг път да изпаднете в странна ситуация при живо излъчване? Как запазвате хладнокръвие?

- С опит и реактивност. Първите 20 години е трудно, после се свиква.

- Освен че сте артистична, тази година чухме и ваша песен с Албена Михова и Люба Пашова. Бихте ли записали дует с майка си - тя също може да пее?

- Веднага. Само да има подходящ текст и музика, няма да е необходимо дълго да я навиваме.

- Създадохте предаването COOL…T. Бихте ли се върнали отново в него като водеща? Липсва ли ви то?

- Не. Предаването тогава беше различно. С Емо Дилчев правихме неща, които не бяха правени. COOL…T е като първата целувка – красива е, защото остава в миналото. Но после идва време за по-голяма и по-хубава любов, семейство и майчинство.

- Изглеждате в перфектна форма, трудно ли ви бе да свалите килограми след второто майчинство? Какво мислите за интервенциите, които си правят много жени дори в млада възраст?

- Благодаря. Не беше трудно, защото не ми беше цел. Аз нямам кантар и само циповете са ми ориентир. Не съм почитател на интервенциите, защото искам и на 60 да изглеждам добре.

- Малцина знаят, че вие сте били и спортна журналистка, работили сте с популярния си баща - Сашо Диков. В интервю казвате, че ви е посъветвал да промените нагласата си да правите основно позитивни интервюта. С днешна дата той дава ли ви акъл, съвети?

- Дава. И критики също. Единствено неговите съвети и критики могат да ме трогнат, другото минава през мен като през мушама. И на това ме е научил.

- Как се чувства днес Сашо Диков, преживя интервенции?

- Тати е добре, благодаря. Преди, когато ме виждаше напрегната, посочваше към белега си и казваше: “Ако работиш тая работа като мен – с кански нерви и напрежение 40 години, накрая плащаш със здравето си”. Сега ми казва: “Никаква кариера няма значение, ако ги нямаше децата”. И ми помага много в грижите. Благодаря, тате!

- Вярно ли е, че е трябвало да се казвате Петра?

- Да, но близка приятелка на семейството ни влезе в затвора и родителите ми решиха, че това име ще ми носи лош късмет.

- Още ли мечтаете някой ден да станете уредник в музея на “Титаник”?

- Вече не. Искам да съм си в София, при Илиян и децата. Но два дни не спах, за да следя с надежда какво ще се случи с подводницата, която имплодира.

- Преди години споделяхте, че искате да намерите любовта като в любимия ви филм “Нотинг хил”. Намерихте ли я в лицето на Илиян?

- Представяте ли си да кажа “Не”? (Смях.) Колко съкрушени роднини ще има? Намерих не само “Нотинг хил”, ами и “Наистина любов”. Какво повече?

- На два пъти сбъднахте неговата мечта да стане татко на момчета, а ще продължите ли и до момиче?

- Това е Божа работа. Спомням си, че когато принц Уилям излезе от болницата “Св. Мари” с кралско бебе номер 3 принц Луи, той се обърна към нас, журналистите и каза: Thrice to worry now (от англ. “Отсега нататък ще имаме три пъти повече тревоги”).

- Разкажете ни за талантите на децата си? Какви въпроси ви задават те?

- Имат таланта да цапат, но и да ме разтапят. Имат таланта да карат вената на челото ми да пулсира, но и таланта да ми дават смисъл. Не зная какви ще станат, като пораснат. Нашата задача с Илиян е да бъдат хора, а всичко останало ще бъдат техни избори. Въпросите са много, непрестанни и покриват диапазона от големината на Черната дупка до защо някои багери са с гуми, а други с вериги. Когато си спокоен, всичко е забавление с децата ти. Да си направите паста, да покарате колелета, да отидете на приключение.

- Искат ли домашен любимец? Кой чисти у вас, разчитате ли на помощница? А кой готви?

- Сашето и Илиянчето имат много специално отношение към животните. Научили сме ги да ги уважават и когато могат, да се грижат и за тези, за които никой не се грижи. В къщата имат 3 котки и 1 куче. И да ви кажа, весело е. Имаме жена, която ни помага с чистенето. А готвенето се стараем да е приятно занимание, но понякога си остава задължение. Илиян готви великолепно - 3 ястия, но е ненадминат.

- Ако имате възможност да се срещнете със своето “Аз” на 10 години, какво бихте му казали?

- Само не бързай и не се тревожи. Става все по-хубаво.

- Бихте ли написали книга с впечатления от интервюта и разкази от първо лице?

- Едва ли. Както се случва често, най-забавните истории са подходящи само за подбрана публика.

 

Други от Интервюта

Прокурор Десислава Петрова: Внушава се, че прокурорите не работят, за да скрият универсалната идея - политически да бъдат контролирани

През 2021 г. МВР е проверило клуба на Нотариуса, където се е празнувал рожден ден. Не е имало магистрати. Тези, за които се появиха слухове, че са ходили, отричат

Таня Христова: С обновени артпространства и амбициозни цели Габрово гледа към европейска столица на културата 2032

Стартираме инвестиции за над 30 млн. лв. за благоустрояване С проект за екологична мобилност купуваме 7 нови електрически автобуса с нулеви емисии Работим за създаване на Европейски цифров

Проф. Николай Овчаров: В Скопие ще смекчат тона, за да не изглеждат като троянския кон на Русия на прага на ЕС

По отношение на шуробаджанащината ние, българите, сме направо датчани в сравнение със северномакедонците Северна Македония е застрашена от ответна реакция на гърците, а те не си поплюват Това

Виолета Коритарова: Пътищата са занемарени, а АПИ дължи 200 млн. лв. лихви заради бездействие на МРРБ от 3 г.

Последното правителство е продължило да строи  “Хемус” по старите инхаус договори, но много оскъпено, казва служебният министър на регионалното развитие и благоустройството - Министър Коритарова

Валентин Христов: В Плевен привличаме инвестиции, които създават модерни и добре платени работни места

Липсата на обходен път е сериозен проблем, казва кметът на града Децата са наш основен приоритет – осигуряваме грижа и подкрепа за на 700 деца с увреждания

>