Васил Терзиев: Започваме преглед на договорите в общината, трябва черен списък на фирми за обществени поръчки

10.11.2023 08:00 Елица Гилтяй
Васил Терзиев

- Залог ли беше битката за София за бъдещето на управленската коалиция, която в момента е в премеждие, г-н Терзиев? И вие лично поемате ли роля в сглобката?

- Подозирам, че щеше да стане по-сложно за коалицията ПП-ДБ при друг резултат. Доколкото разбрах от думите на г-н Борисов, Кирил Петков дори се е хванал на бас с него кой ще бъде кмет. И го е спечелил.

Що се отнася до моята роля - тя е да бъда кмет на всички софиянци. Не съм се срещал с г-н Борисов, така че няма как да имам някаква роля в правителството. Може би ще се срещнем при извършването на ротацията. Или пък, когато отида в Банкя да говоря с хората и да видя на място как се справя районният кмет.

- Христо Иванов ви каза, че в София трябва да се научите да правите договорки и че няма кой да управлява, докато чакате да изградите доверие едни към други - налага се да си го дадете в аванс. Математиката пък казва, че трябва да се разбере с БСП, с ГЕРБ или и с двете групи съветници, но “Спаси София” плаши да си тръгне от вас, ако работите с ГЕРБ. Тогава какво ще правите?

- Общинският съвет има това предимство - за разлика от парламента, че е за четири години. Така че тези 61 съветници ще трябва да работят заедно в този период. И то за доброто на София, а не за нечии партийни интереси. Програмите на различните партии по време на кампанията не се различаваха особено една от друга, защото всички ние знаем какви са проблемите и какви могат да са решенията.

Тоест - с една група може да се работи по някои политики, с друга - по други. Все пак интересите на града трябва да са над всичко.

А какъв е най-добрият начин да се гради доверие? С прозрачност, честност и отвореност, нали? Ако въртиш някакви сделки на тъмно, никой няма да ти вярва. Ние влязохме в кампанията с това, че ще сменяме модела на управление. Няма да е никак добре, ако зациклим точно в това отношение.

- Има ли риск Борис Бонев да не събере гласове за шеф на СОС? При какви обстоятелства ще го жертвате?

- Още от предизборната кампания ние неслучайно разделихме ролите - кандидат за кмет и за председател на общинския съвет. Така всеки можеше да води по различен начин кампанията и за това, което предстои.

Борис Бонев трябва да се срещне с всички останали групи в СОС и да преговаря с тях. Честно и ясно: “Това е моята кандидатура, при какви условия ще я подкрепите?”. Най-вероятно това ще стане и при заявка за подкрепа от негова страна, и от страна на нашата група на определени политики.

В крайна сметка ние имаме най-много общински съветници, имаме кмет, 19 районни кметове - логично би било той да стане председател на СОС, защото това със сигурност ще улесни комуникацията и реализирането на политиките, които ще помогнат на града. А и не мисля, че за другите съветници ще е добре да правят напук. Какво печелят? Нищо. Само София губи време.

Има и още един поглед - за Борис Бонев с преференция са гласували 25 000 души. Кой от останалите съветници има толкова преференции? Никой. Това означава, че той има гласуван сериозен кредит на доверие.

- А може ли Ваня Григорова да получи креслото на председател? Или друго кресло?

- Отново е работа на преговори в СОС. Нямам никакви притеснения за моето кресло, за другите кресла не мога да отговарям. Няма да се учудя, ако тя иска да получи креслото на “Позитано” 20 или на някой нов политически проект. Но това, честно казано, не ме засяга. Ще се надявам да бъде конструктивна опозиция в общинския съвет.

- Тя поиска съдът да спре и клетвата ви в понеделник. Обсъждате ли вариант вотът да бъде касиран след жалбата ѝ?

- Не обсъждаме и не се притесняваме. Живеем в правова държава и всеки може да търси правата си по съдебен път. Той ще реши, но нашата съвест е чиста.

Всички машинации са извън нашия отбор. Ако се стигне до повторно преброяване, има вероятност разликата в гласовете да се увеличи в наша полза. Предположенията ми са основани на данни от секции и протоколи, които екипът ни проверява. Много от безобразията и в двата тура са в мой ущърб, видя се как в някои протоколи гласове за мен са записани на други.

А и не видях конкретика при опонентите. Свален pdf файл, който се отваря с Acrobat и се редактират някакви цифри. Не разбрах как се връща на сървъра на ЦИК редактираният файл, но … Всеки експерт ще ви каже, че е нулев шансът това да успее в съда.

- С днешна дата и при тези едва 1,3% разлика не отчитате ли доза наивитет в кампанията ви - "обичаме София", "ние сме отбор", вярвайте, че сме почтени?

- Ние наистина искахме да покажем, че сме различни. И го направихме - не помня някой в България да е печелил избори с позитивна кампания. В нито един момент не критикувахме опонентите без доказателства и без план как ние можем да направим нещо по-добре.

Също така не заложихме на безкраен популизъм или река от обещания. Аз обещавам само това, което мога да изпълня. Мисля, че така е честно. Пък и не искам и не мога да се нагърбя с ролята на месията спасител. Не съм такъв и не вярвам, че има човек, който може и знае всичко. Аз съм силен в правенето на екипи и тяхното успешно управление. Как да направя кампания, в която свалям звезди постоянно - никой нямаше да ми повярва.

А и дори да е било наивно - България доникъде няма да стигне с “всички са маскари”. Ами не, не всички са маскари и разбойници. Има хора, които ги е грижа, на които им пука. Сега бяха малко. На следващите избори след четири години ще са повече. И това ще е огромен плюс за София.

- Какво ще направите за “малкия човек”, за работещите на скромна заплата софиянци, които гласуваха срещу елитите, сглобките, знамето на Украйна на фасадата на общината? Срещу тези, които лесно успяват в живота и бизнеса?

- Не се припознавам в дефиницията “лесно успял”. Постигнал съм всичко благодарение на знанията и опита, които имам. И на здрава работа. Вярвам, че всеки има потенциал и талант и може да го управлява.

Човекът е в центъра на нашата програма за София - гражданите са отправната точка. Затова не мога да приема и умишлено насажданата червена линия, която някои политици слагат между “малки” и “големи” хора. Ще работя за това да изградим среда, в която е приятно да се живее. Ще създаваме възможности за всички софиянци - да се развиват тук, икономиката да се развива по-добре, да получават по-добро заплащане. Не трябва да има хора и квартали втора ръка. Не трябва да се поставят разделителни линии там, където ги няма.

Ще положа усилия да върнем позабравеното чувство за общност и да заличим пропагандните нагласи, които ни разделят като общество. Това кара децата ни да бягат оттук, а аз искам да превърна София в град, с който те да се гордеят. Да останат и градят бъдещето си тук. Да имат мечти и да могат да ги реализират.

- Готвите ли преглед на обществени поръчки? Сега като кмет не се ли безпокоите от “щетата” върху общината, ако Европрокуратурата реагира на сигнала, който подадохте?

- Както обещахме по време на кампанията, едно от първите неща, с които ще се захванем в общината, е преглед на ключови договори, които администрацията е сключвала. Където се налага, ще направим и ревизия. Един от основните ни приоритети и след местните избори продължава да бъде премахването на порочните практики за избор на едни и същи изпълнители и фирми. Да има реална конкуренция на идеи, качество и най-вече контрол за тяхното изпълнение. Ще рестартираме системата и това не само че няма да бъде “щета” за общината, а ще върне доверието в администрацията.

Ние се изправихме срещу един порочен модел, който властва от години и е удобен за широк кръг хора, свързани с предишното управление. И няма да спрем дотук. Нямаше как да не реагираме срещу злоупотребите, за които подадохме сигнал в Европрокуратурата. Те са описани в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, който изискахме по реда на Закона за достъп до обществена информация. В половината от проверените обществени поръчки на Столичната община за периода 2018 г. - 2021 г. за ремонт на централната градска зона има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама.

Дори и да трябва София да връща пари заради сигнала, който подадохме, това ще е ясен знак, че не толерираме ниското качество и лошото изпълнение. Не може да има повече ремонт на ремонта. Ще има качествен ремонт от първия път. И това важи с пълна сила за всичко, което ще се случва в София. Няма шанс да покрием районен кмет, който не си върши добре работата. Защото той е публичен служител и служи на софиянци. Ако може - супер. Ако не - лошо, няма да има толерантност.

- Вече знаем много за политическото ви семейство, но нищо за вашето собствено, извън биографията на дядо ви и родителите…. Щом искате доверието на софиянци, ще им се доверите ли да ги запознаете със своите дъщери и съпруга? Впрочем, “разведоха” ви в кампанията…

- На фона на цялата кампания - всичко, което се изписа срещу мен, срещу Борис Бонев, срещу кандидатите ни за районни кметове, това, че децата ми в голяма степен бяха пожалени, е някакъв плюс. Появиха се само някакви техни снимки от ваканции. Мисля, че и г-жа Григорова много се притесняваше от това, защото каза, че не иска възгледите на дъщеря ѝ да бъдат използвани по какъвто и да е начин. Тоест останала е някаква нормалност.

Знам, че има медии, които постоянно търсят частица информация, от която да направят сензация. И това е ужасно, защото животът на дъщерите ми си е техен и няма нищо общо с това, че се кандидатирах и станах кмет. Той вече стана по-сложен, защото изведнъж се оказа, че не могат да са нормални тийнейджъри, да ходят навсякъде, да се снимат и да качват селфита в инстаграм.

Г-н Хекимян също беше потърпевш от подобни безумия. Г-н Николов - също. Това е адски ниско ниво. И политиците също имат вина - те трябва да демонстрират, че можем повече. А не да се държат като деца и да замерят опонентите си с неща, които са прочели в жълтата преса. Това не е политика, това е махленска клюкарница.

- Станахте 4-ият по държавния протокол човек у нас, трябва ли кметът на София да излиза от рамките на “градската” политика и как?

- Не мисля, че кметът на София има избор. Той управлява 1,6 млн. души и 30% от икономиката на България. София генерира над 40% от БВП на страната. Той е човекът начело на столицата - градът, който трябва да дава пример. Това значи, че трябва да има позиция, без значение дали е популярна, или не. Означава и че трябва да се бори за неща, които имат нужда от подкрепа в парламента - като промяната на Общия устройствен план. Или промяна на закон - както ще искаме да се случи с идеята ни за “черни списъци” на фирми, които не се справят добре с обществените поръчки.

Но най-добрият начин да излезеш извън рамките на градската политика е със запомнящ се пример. Заговори се за Троян. Сега си представете, че София даде добър пример, който стигне не само до всяко кътче на България, но и отвъд границите ни. За такива истории трябва да работим.

Други от Интервюта

Таня Христова: С обновени артпространства и амбициозни цели Габрово гледа към европейска столица на културата 2032

Стартираме инвестиции за над 30 млн. лв. за благоустрояване С проект за екологична мобилност купуваме 7 нови електрически автобуса с нулеви емисии Работим за създаване на Европейски цифров

Проф. Николай Овчаров: В Скопие ще смекчат тона, за да не изглеждат като троянския кон на Русия на прага на ЕС

По отношение на шуробаджанащината ние, българите, сме направо датчани в сравнение със северномакедонците Северна Македония е застрашена от ответна реакция на гърците, а те не си поплюват Това

Виолета Коритарова: Пътищата са занемарени, а АПИ дължи 200 млн. лв. лихви заради бездействие на МРРБ от 3 г.

Последното правителство е продължило да строи  “Хемус” по старите инхаус договори, но много оскъпено, казва служебният министър на регионалното развитие и благоустройството - Министър Коритарова

Валентин Христов: В Плевен привличаме инвестиции, които създават модерни и добре платени работни места

Липсата на обходен път е сериозен проблем, казва кметът на града Децата са наш основен приоритет – осигуряваме грижа и подкрепа за на 700 деца с увреждания

Психологът Моника Балаян: Реакциите срещу "Евровизия" и Немо са като от каменната ера

Демонизирането на подобни музикални спектакли говори за общество, което лесно се манипулира В Русия в театъра на Роман Виктюк мъже играят женски роли, целуват се на сцената

>