Ерол Мюмюн: Европа не е изкушение, Европа трябва да е тук – в Кърджали

28.09.2023 07:00 Боряна Цачева
Ерол Мюмюн

В общината живеят много хора, усетили демокрацията и свободата в Германия, Швейцария, Великобритания, и те сами правят съзнателен избор кого да подкрепят на изборите, казва кандидатът на ДПС за кмет на Кърджали

Още акценти:

- Кметовете финансисти у нас са дефицитни кадри. Защо влизате в тази битка, г-н Мюмюн?

- Никога не съм възприемал изборите като битка. Предстоящия вот бих го определил като надпревара на идеи за развитието на нашата община и за доверието на нашите съграждани. Преди всичко Кърджали за мен е кауза. Роден съм тук, израснал съм тук, децата ми са родени тук, тук са погребани предшествениците ми.

В живота на всеки човек идва момент, в който той трябва да помисли освен за себе си, и за обществото. Мисля, че този момент за мен настъпи.

Бях един мандат общински съветник и имам поглед върху местната власт. Знам, че мога да го направя. Знам, че мога да бъда полезен на своите съграждани и като кмет.

Това, че съм финансист, ще бъде само от полза и предимство в начина на управление на финансите на общината. Убеден съм, че това ще донесе само положителен ефект за по-рационалното изразходване на публични средства.

- Как ще изглежда Кърджали след първия ви кметски мандат?

- Аз не съм човек на обещанията. Винаги съм поемал ангажименти, за които съм сигурен, че ще мога да изпълня.

Всяка община има проблеми – една по-големи, друга – по-малки. Знам, че не мога да разреша всички проблеми на Кърджали с магическа пръчка.

Амбицията ми е родният ми град и всяко населено място на общината да бъдат уютни и жителите им да се чувстват добре и комфортно. Това, разбира се, е свързано с доразвиването на съществуващата инфраструктура, на културата и спорта.

- Пет мандата Хасан Азис бе кмет на Кърджали, с него бяхте заедно до самата финална права при пресяването на кандидатите от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Как се случват точно нещата при тази процедура, двамата имахте ли пряк “двубой”, кое даде предимство на вашата кандидатура?

- Нямаше пряк двубой. Имаше разговор за община Кърджали и за проблемите. Дискусията беше как те да бъдат разрешени през следващите 4 години. А целта - да изградим визия по какъв начин трябва да се развива.

Предимство на кандидатурата ми даде моята искреност и визията ми за управление. Описах я с три думи – заедност, надграждане и просперитет. А това може да стане чрез диалог с гражданите.

- Кърджали от десетилетия е приеман за “бастион на ДПС”, но градът е много повече от това - как ще оборите подобно клише, което използват политическите ви опоненти?

- В община Кърджали живеят свободни хора и те вземат сами решение кого да подкрепят на избори и защо. Не мисля, че някой може да повлияе на решението им. Нека не забравяме, че голяма част от съгражданите ни по един или друг повод са живели в европейски държави като Германия, Нидерландия, Швеция, Великобритания...

Как може да накараш човек, който е почувствал демокрацията и свободата, да направи нещо против волята си? Кърджалийци винаги правят съзнателния избор.

За мен Кърджали е град на толерантността, в който моделът на мирното съжителство на различни етноси и религии е пример не само за България и Балканите, но за Европа и за света. Проблемите на всеки жител, независимо от етноса и религията му, са едни и същи.

Ние живеем заедно и имаме общите болки и радости. Празнуваме празниците си заедно. Това са неща, които са заложени генетично у кърджалийци. Още от деца те свикват с другия, с различния до себе си.

- Кое е най-важното, което трябва всеки да знае за града и за хората, които живеят в него?

- Кърджали е много цветен град. Цветен го правят не сградите, а хората му. За да разбереш Кърджали, е достатъчно да минеш през пазара в събота, за да чуеш оживените разговори между хората.

Защото пазарът е не просто място, на което правиш покупки, пазарът е място за общуване. Мащабите на Кърджали не са големи и хората се познават. Мнозина живеят в домове, обитавани от поколения, и отношенията между фамилиите са изграждани с десетилетия. Често се случва съседи да са български и турски семейства. Винаги те се отнасят с взаимно разбирателство, завещано от предшествениците им. Защото въпреки че живеем в ХХI век, у нас все още са се запазили някои патриархални елементи особено когато говорим за отношенията между хората. Казах го и преди – и българи, и турци имат общи болки и общи радости, а най-важното е, че ги споделят взаимно.

- Изредете 3 любими места във вашия край, свързани с историята и природата, които непременно трябва да се видят?

- Безспорно на първо място бих посочил археологическия комплекс Перперикон. Според мен всеки българин трябва да се гордее с това място, на което в продължение на хилядолетия са живели различни култури, религии и народности. Перперикон е богатство, което трябва да разкриваме, развиваме и пазим.

Храмовете на Кърджали са другото, което си заслужава да се види. В първата половина на ХХ век в града е имало 3 храма – църква, джамия и синагога, които са оформяли триъгълник. След 9 септември евреите са напуснали Кърджали, а храмът е престанал да съществува. Духът на този триъгълник се е запазил в града и до днес.

Община Кърджали има уникална природа. Аз съм запален турист и не пропускам случай да прекарам свободното си време със семейството си навън. Тук на всеки баир можеш да видиш останки от минали времена или да се насладиш на красивата природа наоколо. Има много какво да се види. Кърджали трябва да се рекламира, за да се превърне във водеща дестинация за вътрешния туризъм.

- Вие защо останахте да живеете тук?

- Имах възможности да се реализирам и в други градове или в чужбина. Обичам родния си край и България, а Европа не е изкушение. Европа трябва да е тук. Наистина вярвам, че с общи усилия можем да го направим – да превърнем родината си в едно привлекателно място, за да могат децата ни да останат тук.

- Кое от наследството на кмета Хасан Азис трябва да се надгради, и какво сте амбициран бързо да промените?

- За 20 години в община Кърджали бяха реализирани голям брой проекти. За мен социалните са от изключителна важност и затова ще направя всичко възможно тези функции на община Кърджали не само да се запазят, а и да бъдат разширени и достигнат до по-голям брой хора в нужда.

Надграждането е моделът, който смятам да приложа, ако бъда избран за кмет. Разбира се, ще положа усилия за подобряване на градската среда. На доста места в Кърджали улиците не са ремонтирани от години, тротоарите също. Разбира се, в случая няма как всичко да се случи веднага, но смятам, че с постоянство и труд ще се постигнат добри резултати. Приоритет за мен ще бъде разрешаване на проблема с автомобилния трафик в Кърджали. Ще трябва да се търсят нови решения, но ще разчитаме на помощ и от държавата, защото изграждането на нов мост над река Арда например не е по силите на общината. Не трябва да забравяме, че най-натовареният кърджалийски булевард “Беломорски” е собственост на държавата.

Нещо, на което изключително държа, това са зелените площи. Кърджали се слави като един от най-зелените градове и амбицията ми е да остане такъв.

В малките населени места приоритетите ще бъдат общинските пътища, вътрешната улична мрежа, водоснабдяванията.

- Бюджетът за 2023 г. бе приет изключително късно. Като финансист имате ли план как да се справите и за какво ще се борите да се заложат за догодина?

- При определяне на приоритетите изключително много разчитам на срещите с хората очи в очи. Убеждението ми е, че точно те трябва да посочват пътищата за развитие на общината. В инвестиционната програма ще бъдат заложени най-наболелите, най-неотложните и най-спешните проблеми, които трябва да се решат.

- Кметовете водят диалог с финансовото министерство за децентрализация - как би разпределял един финансист и за какво би използвал част от постъпленията от данъци, които остават в общината?

- Категорично съм за децентрализацията и за по-самостоятелно управление на общините. Част от данъците, които фирмите плащат на държавата, трябва да остават в общините.

Много от тях, включително и Кърджали, са пренебрегвани от държавата. Ще посоча един-единствен пример и той е достатъчно показателен. През последните години държавата не направи нищо за изграждането на така необходимия околовръстен път. Кърджали се задъхва от автомобилен трафик, особено през летните месеци, когато хиляди туристи преминават през самия център на града на път за Гърция. Проблемът с околовръстния път е изцяло в ръцете на държавата. Местната власт в случая може да окаже единствено логистична подкрепа при реализирането на един такъв мащабен проект.

Ако част от данъците остават в общините, те трябва да бъдат изразходвани за поддръжка и благоустрояване на населените места. Местната власт е най-близо до хората и е много по-наясно от държавата с техните нужди и потребности.


CV

Други от Интервюта

Доц. Мартин Иванов: Трите носталгии на българина са по соца, по “златните години” преди Втората световна и по... Османската империя

Можем да забогатяваме по-бързо - ако държавата даде повече въздух на хората, които правят свой бизнес, и да няма нелоялна конкуренция от мутри, братовчеди

Диана и Джеки: Живеем в конкубинат, но с правила - той ме усмихва от сутрин до вечер, а тя не ми казва повече от два пъти на ден "идиот"

Ние не се обичаме, ние сме се врасли. Аз го считам за по-лошата част от себе си, но за част от себе си, казва пиар експертът Диана Дамянова Аз съм любимият ѝ цвят

Найден Тодоров: Спя средно между 2 и 4 часа - никога не съм спирал да дирижирам и това компенсира устрема ми в управлението

За краткото време като министър искам да променя парите за култура - не да се изчисляват за месец, а за година. Тази абсурдно малка корекция ще доведе до огромен положителен ефект - Наскоро

Проф. Христо Христов: Започваме да строим нов стадион в Шумен и още зони около индустриалния парк

В бюджета са заложени 300 хил. лв., с които до края на тази календарна година водата от извора в Мараш да е достъпна за всички граждани Преговаряме за интегриран подход с други общини в областта за

Социалният психолог доц. Николай Димитров: Избирателите се умориха да настъпват една и съща мотика, но 85% чакат друг да е спасител и виновник

Разочаровани, гласуващи на принципа “пускам тото” може да донесат изненади - Повечето българи са отвратени от политическите събития у нас напоследък

>