Българското холопство

11.09.2023 18:22 Борислав Зюмбюлев
Паметникът на Съветската армия вече е ограден. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ - ГЕНК

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде заменен от скромен параклис в памет на всички войници

Вероятно сте чували думата ибрик. Тя е турско-арабска, но произлиза от персийски, на който се произнася абриз и означава съд за вода. От аб - вода и риз - съд.

Аз съм си прононсиран антисъветчик, което не ми е пречка да знам доста добре руски език.

И да, мисля, че Паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат в този си вид, а вместо него трябва да се издигне скромен параклис в памет на всички войници - руснаци, украинци, молдовци, азери, евреи, китайци, французи, британци, австралийци, новозеландци, индуси, американци, българи, унгарци, чехи, поляци и словаци, загинали в борбата на света с нацизма.

Но такъв висок паметник служи само и единствено да се чувстват българите окупирани, както казва Папазян, цитирайки Катон Стария, който според Плутарх завършвал речите си по време на пуническите войни с думите: Dalenda est. Или поне така се смята, макар Плутарх да е бил грък от Крит и е писал своите “Паралели Биографики” (Успоредни животописи) на старогръцки.

А българите, които се борят за запазването на паметника, мога да определя с две чисто руски думи.

Едната е малко нецензурна и тъй като съм възпитан буржоазно, ще я спестя, само ще ви кажа, че започва с Ж и завършва със З. Която би трябвало да звучи на латински "Anilinguist", excuse my French.

Другата дума е холопство. Това е особена категория лица в царска Русия, които стават доброволни роби. Холопите са два вида - “прикАзни холопи” и “кабалние холопи”, които са попаднали в робство заради дългове (кабала се използва в смисъл на запис на заповед. За да попаднат в робство, те са подписали запис на заповед, тоест доброволно са обезпечили дълг срещу робство. Даже не са и подписвали, достатъчни са били трима свидетели).

Първите до голяма степен са били доброволни. Те се предавали фактически срещу нищо в робство на господар, който им възлагал някакви административни задачи и ги хранел и поял, но те не работят, а служат. Събират данъци, бият крепостни и други такива задачи, от които помешчикът се гнуси. Никога не подписвайте документ, наречен запис на заповед, или авал върху запис на заповед. По съвременното българско законодателство това е основание за извънсъдебно изпълнение. Тоест следва описване на имуществото и публична продан. Не е точно робство, но е нещо такова.

Най-близката българска дума до холоп е ибрикчия, тоест човек, който полива на друг човек с въпросния съд за вода, за да си измие задника след облекчаване. Или както е казал Александър Сергеевич Пушкин “мекото място в края на гърба”.

Холопите са още военнопленници и длъжници, които изплащат дълговете си със слугински труд. В царска Русия холопите не са субект, а обект на вещното право. Те се продават, купуват, убиват, без убиецът им да носи наказателна отговорност. При достигане на 15-годишна възраст за лицата от мъжки пол и при 12 г. на лицата от женски господарят е длъжен да ги задоми. Холопството изчезва, защото се противопоставя Православната църква заради сексуалната злоупотреба, вършена от господарите. Т. нар. блуд.

Но с особено висока негативна конотация е натоварен първият вид - прикАзните холопи. Не идва от българската дума приказка, която на руски е сказка, а от прикАз - заповед на руски.

Най-близо до тях са очевидно т. нар. българи, доброволно и съзнателно поставили се в услуга на престъпния кремълски режим, които изпълняват заповеди срещу някакви блага. Няма сведения дали срещу тях се извършва и сексуална експлоатация. Но Българската православна църква трябва да внимава дали не се извършва грехопадението блуд.

 

Други от Лични

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

Православни и католици се бият на Гроба Господен, а мюсюлманите се подсмихват отстрани

Преди много години проучвах една древна ръкописна книга от библиотеката на Православната патриаршия в Йерусалим. Вниманието ми бе привлечено от бележка на славянски език

Ако Априлското въстание беше избухнало днес...

Ако Априлското въстание беше избухнало днес, щяхме да видим коментари като: 1. Ужас, ще скочи инфлацията и ще се повиши цената на хляба. 2. Ох, сега ще се затруднят пътуванията. 3

>