19-годишната Маргарита Стойкова, която е в главната роля в “Диада” на Яна Титова, се отказва от Лондон, за да учи в НАТФИЗ

12.08.2023 15:50 Румина Тодорова
Маргарита започва да танцува, когато е на 7 години, в школата на майка си.
Младата актриса по време на снимачния процес на “Татковци”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Маргарита с актрисата и режисьор Яна Титова.
Маргарита Стойкова и Петра Църноречка (вляво), която влиза в ролята на Ива във филма "Диада"
Маргарита Стойкова като абитуриентка

В 12-и клас се премества от Пловдив в София, за да се снима в сериала “Татковци”

Макар още да не е студентка в НАТФИЗ, 19-годишната Маргарита Стойкова ще изиграе своята първа главна роля в новия филм на Яна Титова “Диада”. Младата актриса е избрана сред стотици кандидати да се превъплъти в Дида. Героинята ѝ е на 16 години, живее в малък град и има голяма мечта – да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Маргарита Стойкова е родена на 21 април 2004 година в Пловдив. Още от малка тя била изключително артистична и сякаш вътрешно винаги е чувствала, че ще се занимава с изкуство. За първи път това се проявява, когато на 7 години започва да танцува в школата на майка си. Но тъй като се е записала по-късно от другите, нямала физическата подготовка на състезателките на нейната възраст. За сметка на това започнала да се изявява с характерни танци, джаз и мюзикъл. “Участвах в танци, в които имаше повече актьорска игра. Повечето деца на моята възраст гледаха да опъват краката си, а аз успявах да печеля състезанията по танци с лицето си”, разказва Маргарита. 

Освен в танците тя започнала да набира бързо популярност и в социалните мрежи. Това е начинът през 2020 година да се свържат с нея и да я поканят да участва в онлайн кастинг за поредица от късометражни филми.

“Дадоха ми репликите и ми казаха, че имам един ден да изпратя видео. Никога досега не бях учила толкова голям текст и ми беше супертрудно. Цяла нощ въртях диалозите с баба ми, която дори не знае български. След 2 седмици ми звъннаха и ми казаха, че съм взела ролята. Снимахме 2 нощи в София. Партнирах си със Силвия Лулчева и Васил Бинев, на които тогава наистина много симпатизирах, а след снимките останахме страхотни приятели. Много се радвам, че имах възможността да работя отново с тях и в “Диада”, казва тя. 

По време на снимките на тези филми Маргарита започва да поддържа контакт с актрисата и режисьор Яна Титова. Една година по-късно отново ѝ звънят, за да я поканят за кастинга на сериала “Татковци” по Би Ти Ви.  

“Трябваше да направя 2 сцени за кастинга. Една от тях беше с Иван Николов, който играе Христо, а другата с Кейт Никълс. На 21 октомври 2021 г. ми звънна Яна и ми каза, че съм подходяща за ролята”, спомня си Маргарита. Тя влиза в образа на бурната тийнейджърка Вени.

Седмица по-късно след обаждането Маргарита се мести в София, като по това време е едва на 17, и трябва да живее сама в продължение на месец, докато тече снимачният процес. “Беше голямо предизвикателство за мен, защото тогава бях в началото на 11-и клас и се наложи доста бързо да измислим вариант, в който да уча в Пловдив, но да живея в София. Със семейството ми бяхме напълно отдадени на това да сбъдна мечтите си, затова те се съгласиха да ме оставят на онлайн обучение през тази учебна година”.

“Когато за първи път стъпих на снимачната площадка, бях супервъодушевена от живота, който кипеше зад камерата. Това си беше любов от пръв поглед не само в обстановката, но и в хората там. Така се случи и с Иван Николов, който беше неотлъчният ми партньор в сериала, но и в живота извън него”, разказва младата актриса.

Впоследствие Маргарита разбира, че ще трябва да остане в София доста по-дълго от един месец. “Родителите ми казаха да избера – София или Пловдив. Направих големи жертви, но избрах да живея в София, за да развивам кариерата си. Те ме подкрепиха. За последната си учебна година се преместих в друго училище – 33-а езикова гимназия “Света София”, разказва момичето.

Точно преди края на “Татковци” Яна Титова пуска онлайн отворен кастинг за новия си пълнометражен филм “Диада”.

Тогава Маргарита попитала Титова дали може да се яви. “Тя ми каза, че ще е добре, за да трупам опит, но беше много скептична. По-късно разбрах, че всъщност никога не си е представяла героинята Дида като мен, затова и не е виждала смисъл да отида на този кастинг”, спомня си Маргарита. 

След всеки кръг от кастинга тя продължава нататък. По това време се запознала и с Петра Църноречка, която влиза в ролята на Ива. Двете прекарвали много време заедно, за да станат близки приятелки, каквито са техните героини. От момента на срещата разбрали, че нещата започват да се получават, а Яна открила в тях необходимата спойка, за да стоят естествено на екран и общото им присъствие да завладява зрителя.

По време на вечеря Маги разбира, че е получила ролята. “Когато бяхме на етап от последните кастинги, Яна ми каза, че ако всъщност наистина искам тази роля, ще се наложи да се лиша от много от нещата, които обичам. Така и стана. Сред тях беше телефонът ми. Яна дойде при мен и с едната ръка ми взе телефона. Докато разбера какво се случва, с другата ръка ми подаде сценария.

Започнах да плача от щастие. Това беше на 24 март”, разказва тя.

Подготовката за филма им отнема около 4 месеца. Двете с режисьорката заминават за Ямбол седмица преди да започнат снимките, за да може младото момиче да прекара повече време в града, в който ще се развива сюжетът. След като го опознава, Маргарита казва, че се влюбва в Ямбол и го чувства като родно място.

Един от основните проблеми, засегнати в историята на “Диада”, е за конфликта между поколенията. В заглавието също се крие ключ към темата за отношенията, тъй като “диада” означава силната връзка между двама души – в случая между майка и дъщеря, както и между двете приятелки. В екипа влизат и някои от най-обичаните и талантливи актьори като Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев, Цветан Алексиев, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Жаклин Георгиева и други. 

Преди снимачния процес на сериала Маргарита се включила и като доброволец в център за помощ на украинци.

“Трябваха им хора, които знаят езика. Майка ми е от Беларус, аз говоря руски и исках да помогна. Работих там една седмица. Точно тогава имаше страшно много имигранти, които идваха всеки ден в центъра. Видях какво ли не, но съм благодарна, че успях да им помогна с каквото мога”, разказва актрисата. 

В момента Маргарита се готви усилено да влезе в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Наскоро тя беше абитуриентка и отпразнува своето завършване с най-близките си. “Когато завърших “Диада”, поех и риска да кандидатствам в Лондон. Това ми даде много опит и личностно усъвършенстване, но реших, че искам да остана в България. Сега се готвя за НАТФИЗ. Разбира се, нямам търпение и филмът да излезе на голям екран през есента”, казва актрисата.

Други от Възход и падение

На 17 май рожден ден имат

О.з. ген. Атанас Атанасов, депутат в 49-ото НС, лидер на ДСБ, съпредседател на “Демократична България”, бивш директор на НСС Лили Игнатова, световна и европейска шампионка по художествена

Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"

Наистина ли един мъж може да бъде влюбен в две жени едновременно? Не, любовта не работи така, смята той "Дами, вие сте перфектни, аз не съм", каза ергенът Алек във видеообръщение към двете

Асен Блатечки режисира пиеса, в която действието се развива в XV в.

“Съкровището на Силвестър” е забавна пиеса, в която сюжетът се развива в ХV век. Главните герои са испански благородник и най-славен пират на западните морета и английски благородник и най-свиреп

„Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите „Васил Гендов"

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина 16 май 2024, София. На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван Вазов" бяха раздадени

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Ексцентричният кулинар Лъчезар Чоткин е големият победител в шести сезон на Hell's Kitchen. Той готви рамо до рамо със своята любима Камелия, на която предложи брак в Кухнята на Ада

>