Изчезва ли розовият домат? Производители от Пловдивско: Нещо стана и не върви
Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача. На какво се дължи това - вредители, климат или просто липса на хора, които да го отглеждат?
От години не можем да го произведем. Какво ли не правим - поливаме, пръскаме, плевим, но не става. Очевидно климатът се промени и не върви, а и жегите си казват своето, казват стопани от пловдивските села Чалъкови и Белозем.
В същото време леля Тинче от хасковското село Горски извор и тази година успя да произведе розови домати. Изкарала е две касетки пред къщата си на главния път и продава по 3 лева килограмът.
Правим проверки при едно семейство, което от 20 години се занимава със земеделие в Северна България.
Габриела Николова е само на 25 години, но е израснала в оранжериите и на полето край Лясковец. Родителите ѝ отглеждат плодове и зеленчуци, основно домати, краставици и чушки. Дискусионната тема с цената и качеството на розовия домат си има логично обяснение, казва младата зеленчукопроизводителка.
Това е най-вкусният и най-търсеният домат. Но не е подходящ за търговия, защото е нетраен, Ние обаче смятаме, че не трябва да изчезва, защото той е наш, роден”, категорична е Габриела.
Капризният розов домат има място в оранжериите на родителите ѝ, въпреки неблагодарният климат и тази година. Зле му влияят високите температури, засушаването и обилните дъждове. Затова е и по-скъп.
За 20 години на полето семейство Николови не е получило нито лев от държавата и смята, че е време управляващите да помислят и за зеленчукопроизводителите.