"Шоуто на Труман" на 25 години - какво не знаете за филма

30.07.2023 07:00
Кадърът от филма, вдъхновил плаката за кинофестивала в Кан през 2022 г.
Робин Уилямс и Денис Хопър
Алтернативният плакат

Навършиха се 25 години от излизането на “Шоуто на Труман” - филма, който най-после утвърди Джим Кери като истинска звезда, защото дотогава му вървеше славата на комик, който играе главно завършени идиоти.
В тази връзка ви напомняме няколко факта, които може и да не знаете.

Робин Уилямс и Денис Хопър са били варианти за главните роли

Първоначално Джим Кери не е бил фаворит за главната роля. Първоначално избраният за режисьор Андрю Никъл, който е сценарист, се спира на Робин Уилямс, а за негов партньор е избран Денис Хопър, нашумял с “Волният ездач”. Никъл обаче иска много висок хонорар и вместо него наемат Питър Уиър. Той пък кани за главните роли Джим Кери и Ед Харис. За да се появи най-после в драматична роля, Кери си намалява хонорара от 20 млн. долара на 12 млн.

Всеки от героите има предварително написана биография

Андрю Никъл признава, че е пренаписвал сценария 12 пъти, а режисьорът Уиър измисля сам биографиите на всеки един от героите, макар за тях да не става въпрос във филма, но пък помагат на Кери и Харис да се вживеят по-добре в ролите си. За героя на Харис - Кристоф, продуцента на шоуто, биографията е от 10 страници. Уиър си измисля, че преди старта на риалитито той е работил върху документални филми и е завършил успешно проект за живота на бездомниците, за което даже получава престижна награда.

Имената на улиците и героите са свързани с Холивуд

Името на всяка улица на остров Сийхевън, където живее главният герой Труман, е свързано с известни актьори. Например “Ланкастър скуеър” (Бърт Ланкастър). Или “Баримор роуд” - на името на известната актьорска династия Баримор, от която е блесналата още в “Извънземното” Дрю, чийто баща - Джон-младши, както баба и дядо - Етел и Джон, са звезди на нямото кино.

С Холивуд са свързани и част от имената на героите. Жена му се казва Мерил (Стрийп), най-добрият му приятел - Марлон (Брандо), а момичето, в което се влюбва - Лорън (Бакол).

Музиката, която Труман слуша в колата, също не е случайна

На път за работа в колата Труман всяка сутрин слуша радиостанция, по която предават само класическа музика. Тя е единствената и той не се усеща, че съществуват и други видове музика.

Причината е, че създателите на филма са решили да си спестят разходите за авторски права, заради което използването на съвременна музика отпада.
Освен това режисьорът Питър Уиър смята, че класическата музика усилва ефекта на гротескната идеалност на обкръжаващия Труман изкуствено създаден свят.

Известни кинокритици се извиняват на Кери, след като гледат филма

Легендарните американски кинокритици Джийн Сискел и Роджър Ебърт оценяват много високо филма и в пряк ефир се извиняват на Джим Кери. Преди това те публично критикуват кариерата на актьора, като претендират, че ролята на Ейс Вентура е върхът на професионалните му възможности, а той никога няма да стане суперзвезда. Ролята на крехкия и самотен Труман Беърбанк ги заставя да изменят мнението си.

Филмът има интересен алтернативен плакат

Алтернативният постер на филма, в който лицето на Труман е създадено от хиляди малки портретни снимки, е дело на художника Роб Силвърман. Преди няколко години беше оценен на 75 хил. долара.
А известният кадър от филма, в който Труман се качва по стълби на фона на небето, става основа за плаката на 75-ия кинофестивал в Кан през 2022 г.

Други от Култура

Поет от Пловдив с наградата от конкурса за поезия "Дамян Дамянов"

Наградата „Дамян Дамянов" за 2024 г. от десетия национален конкурс за поезия на името на поета в родния му град Сливен получава Кръстьо Раленков от Пловдив

Милена Велчева показа в сърцето на Пловдив православните покровители на Европа (Снимки)

Картините ми не са композиции от цветове и абстракции, стремя се да излъчват красота, която доближава до божественото, казва художничката Съпругът й - големият поет и писател Иля Велчев

Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде" Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят

Пловдивският "Одисей" зашемети Будапеща, някои плакаха (снимки, видео)

С 11–минутни нестихващи аплодисменти публиката в Будапеща възнагради актьорите на Драматичен театър – Пловдив за представлението "Одисей", с което беше открито единадесетото издание на международния

Стихосбирка на Георги Господинов с номинация за френска награда за преводна поезия

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме" за преводна поезия, съобщи той в публикация в профила си във Фейсбук. "Много се радвам, че стихосбирката "Там

>