Джулия Симпсън: Черно море е чисто, без никакви притеснения може да се почива там

24.07.2023 09:22 Самуил Огнянов
Джулия Симпсън - президент и главен изпълнителен директор на Световния съвет по туризъм и пътуване (WTTC).

Разширяването на Hyatt в България показва, че страната ви става атрактивна за големите хотелиерски вериги, каза президентът и главен изпълнителен директор на Световния съвет по туризъм и пътуване 

- Успя ли да се възстанови туризмът след пандемията?

- Туризмът бе един от секторите, засегнати най-силно от ограниченията по време на пандемията. А той е един от важните отрасли в световната икономика. 1 от всеки 10 работни места се дължи на туризма, както и 1 от всеки 10 долара приходи. По време на пандемията в световен мащаб в туризма бяха загубени 62 млн. работни места.

Сега виждаме, че отрасълът се възстановява бързо, в някои държави дори и 100%. На световно ниво обаче още не са постигнати показателите от 2019 г. Причината е, че Китай едва сега се отваря отново за пътувания. А от китайските туристи идват 15% от общите приходи в туризма. Очакванията ни са, че до края на тази година отрасълът ще се възстанови напълно.

- Но има проблеми с пътуванията и особено с въздушния транспорт. Кога очаквате в този сектор ситуацията да се нормализира, за да могат хората да пътуват спокойно и истински да се наслаждават на почивката си?

- Авиоиндустрията също бе много силно засегната от пандемията. Стопира се производството на нови самолети, екипажите останаха без работа. С отпадането на ограниченията се възстановиха и пътуванията, а търсенето остава по-голямо от предлагането особено във въздушния транспорт, защото неговият капацитет в момента е 90% от този преди пандемията. Затрудненията показват, че този сектор има нужда от подкрепа.

Правителствата, включително и в България, могат да подпомогнат авиокомпаниите си. Защото техните разходи са високи - за самолети, горива, персонал, различни такси. Помощ може да има например при летищните такси или с горивото, както се случва в Турция и Катар. Въздушният транспорт е част от различни видове туризъм и неговото подпомагане има икономически смисъл, вместо да се гледа на авиокомпаниите само като на източници на приходи.

- Как стои България в този процес на възстановяване?

- Данните ни за България показват, че през 2019 г. приходите от туризъм са достигнали 14,789 млрд. лв. След това - по време на пандемията, те са намалели с близо 60%. През 2022 г. има силно възстановяване, приходите са били над 10 млрд. лв. Очакваме през тази година възстановяването в сектора да е 75%, приходите да достигнат 11,440 млрд. лв. и да бъдат създадени 17 500 работни места, като общият брой на заетите да е 287 000 души. Приносът на туризма за тази година към брутния вътрешен продукт на страната ви би трябвало да е 6,5%. 90% от приходите идват от чуждестранни туристи.

През следващите 10 г. туризмът в България има огромен потенциал за развитие. Смятаме, че той ще нараства с по-бързи темпове от редица други сектори на икономиката. Нашите прогнози показват, че през 2033 г. приходите от туризъм могат да достигнат 19-20 млрд. лв., а броят на заетите - 365 000 души. Така че пред България има много големи възможности за развитие на сектора.

- Тези възможности обаче не бяха ли засегнати от появилите се недоказани твърдения, че може да има замърсяване в Черно море, след като бе разрушена стената на язовир “Нова Каховка” в Украйна?

- Аз съм разговаряла с редица експерти, които бяха категорични, че замърсяване в Черно море няма. Появилите се информации бяха част от негативна кампания, която не се основаваше на фактите. И мога съвсем отговорно да заявя пред света, че Черно море е чисто и няма повод за никакви притеснения, хората спокойно могат да отидат на почивка на вашето море.

- Споменахте, че 90% от приходите за България идват от чуждестранни туристи. Трябва ли страната ни да промени стратегията си за този сектор?

- България е чудесна туристическа дестинация. Имате всичко необходимо - чудесна природа и климат, предлагате морски и планински туризъм. Дори по време на сегашните високи температури страната ви може да предложи прохладни места за туристите. Хората все по-често търсят места, където да има запазена и красива природа, и могат да ги намерят в България.

Имате и богато културно и историческо наследство. Имах възможността да се разходя в София, там се срещат толкова много култури. Това, което може да се направи още за туризма тук, е да има силна рекламна стратегия със слоган например “Красива България”. Много държави правят такива кампании и е необходимо да се разбере на правителствено ниво, че това е икономически обосновано. Страната ви вече присъства на световната туристическа карта, тук идват много хора. Но за да си гарантирате устойчивост и развитие, трябва засилена маркетингова кампания.

Относно туристите мога да кажа, че страната ви има нужда и от чуждестранни и от български. Но също така трябва да потърсите нови пазари. Например Китай не е толкова далеч от България. Нужно е само да бъде обяснено на китайските туристически агенции предимствата на страната ви като дестинация. А те обичат да посещават места с красива природа и богата култура, каквито вие имате.

- Преди две години Hyatt стъпи за първи път в България, а през тази година разшири присъствието и вече е най-голямата хотелска верига у нас. Това признак ли е, че страната ни става атрактивна и привлича интереса и на големите международни вериги?

- Със сигурност това е така, очаквахме и други големи международни вериги да стъпят тук. Разширяването на Hyatt в България показва как може да се изгради успешен бизнес с местен партньор в лицето на “Тера уей инвестмънт груп”. Впечатляваща е реновацията на Hyatt Regency Pravets Resort и съчетанието между модерния интериор и автентичната българска атмосфера, хотелът предлага висококачествена услуга. Това е много добро съчетание, защото хората искат да ползват услуги с висок стандарт, но да усещат и автентична атмосфера.

 

CV

Джулия Симпсън е президент и главен изпълнителен директор на Световния съвет по туризъм и пътуване (WTTC). Тя бе за два дни в България за участие във форум за предизвикателства и възможности в туристическия сектор. Домакин на събитието бе новооткрития Hyatt Regency Pravets Resort. Симпсън обсъди с водещи експерти потенциалните възможности и иновативни решения за туризма, неговата дигитализация, опростяване на процедурите за издаване на визи и улесняване на пътуванията.

 

Други от Интервюта

Йоси Леви-Сфари: Вече сме изправени пред пълномащабна война в Близкия изток

Иран е заплаха не само за Израел, но и за света - атаките срещу морските пътища застрашават световната търговия, удрят по икономиките на страни като Египет и Йордания

Проф. Пламен Павлов: Въстанието на Петър и Асен е избухнало през пролетта на 1186 г., а не на Димитровден

Незаслужено Петър е в сянката на Асен, а Борил - обруган, казва историкът Краят на държавността ни не е през 1396 г. , а в средата на XV век - Проф. Павлов

18-годишните, на които им пука: Умни сме и искаме да сме новите политици – възпитани, модерни, чуващи и обединяващи

Виктория Танева, Дорина Иванчева, Пламен Младенов и Емануил Караиванов са 12-класници в 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София - дългогодишен участник в програмата "Училище

Красимир Вълчев: На 100 инженери в пенсия идват само 45 млади - да направим тяхното висше безплатно

Със 150-те милиона може да се освободят и студентите в природо-математическите специалности. Стипендиите обаче са по-добрият инструмент за проблема с достъпа до образование

Никола Минчев: С тези все по-грозни нападки между ГЕРБ и ПП-ДБ, става все по-трудно връщането на масата на преговорите

Възобновяването на предходната управленска формула, подчертавам – без активното участие на ДПС по всякакви въпроси, изглежда сложна задача към този момент, казва зам

>