София - Скопие: "И все по-далече, и все по-назад", но износът с 46% ръст!

19.06.2023 07:30 Проф. Иван Тодоров
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (вляво) бе в Скопие през ноември миналата година, а негов домакин е президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Снимка:Президентството на Република Северна Македония

Как може да обявяваме насилници там за международно издирване

"И все по-далече, и все по-назад, стъпки остават, остават зад мене..." Да, песента на "Тангра" изключително точно описва политическите отношения между България и Македония. От отношения на любов по времето на Любчо Георгиевски до хладна омраза на бивши. И не – в никакъв случай няма да нарека българската политика по отношение на Северна Македония тъпа, щото ще взема да накърня престижа на българската публицистика. Но ще кажа, че определено е много далеч от умната политика. Когато ВМРО и Любчо Георгиевски спечелиха изборите преди по-малко от 25 г. познати македонци ми казваха „Вашите спечелиха изборите“. Беше време, когато можеше спокойно да се наречеш българин в Македония. А не като сега да бият тези, които си позволяват това. И както констатира Любчо Георгиевски нещата стигнаха до там, че „Изглежда, че за да бъдеш истински македонец, трябва 100 процента да мразиш българите“.

В резултат на активната дипломатическа работа на Македония германският парламент прие резолюция за утвърждаване на македонската идентичност, език и култура. Възниква въпросът защо трябва да се утвърждава нещо, което е безспорно за политическите партии в Македония. Любчо Георгиевски отбеляза по този повод, че тази резолюция „по своя формат, съдържание и международна тежест е равна на тази на Коминтерна от 1934 г.” Е, Германия не е Коминтерна. А и решението на Коминтерна не е по искане на Македония. Всъщност Северна Македония търси себеутвърждаване. И това става по начин, който говори за една вътрешна несигурност и желание за налагане на някаква теза и при това е странен за държава, която е призната от всички държави, вкл. от България. А и България не е поставила македонската идентичност като условие за Македония да влезе в ЕС.

До края на 2016 г. България и Гърция тясно координираха действията си при преговорите с Македония. Имаше и неофициално съгласие да бъде поискано от двете държави Македония да се казва Вардарска Македония, както се нарича северозападната част на Македония. Което щеше да съответства на географската истина – Пиринска Македония (североизточната част на Македония) е в България, а Егейска Македония (южната част на Македония) е в Гърция. Ако се беше постигнало, това щеше да е голямо предимство за България. Сега името Северна Македония географски включва и тази част от Македония, която е в България. На 27 юли 2017 г. България сключи изключително вреден договор уж за добросъседство. Където една историческа комисия бе осъдена нищо да не постигне по отношение на историческата истина. Най-вредното е в един договор да се залага нещо спорно. И вместо да се подобрят отношенията с Македония, обречените на раздори исторически преговори само даваха хляб на националистите от двете държави да сеят омраза. Междувременно Македония влезе в НАТО с този договор и вече нямаха достатъчно силен стимул да се съобразяват с исканията на България. Гърция мъдро наложи Македония да се казва Северна Македония и си реши проблема, като ловко прехвърли проблема на България.

Да, изцяло право на всеки в Македония е да се определя за македонец и да счита (без оглед на истината), че никой от прадедите му не е имал нещо общо с България. Безспорен факт е, че племенникът на Самуил – Иван Владислав, и Гоце Делчев в безспорни писмени документи са се определили като българи. Но те са като тези вероятно немного хора в Македония, които се определят като българи. Не са само 3-4 хиляди, защото останалите ги е страх да го заявят, но не са и много. Е, ние искаме да се признае правото на тези хора да се самоопределят като българи и да не ги бият и тормозят, а българските клубове да се палят и рушат. Толкова ли е трудно това?

Но тези, които не се чувстват българи и искат да са македонци, имат самосъзнанието на отделна народност със свой собствен език. Това, че историята е подправена в учебниците не променя този факт. А доказателство, че учебниците по история крият фактите веднага се вижда – в нито един учебник няма да прочетете за доказано автентичния каменен надпис на Иван Владислав или за саморъчно написаното от Гоце Делчев, че е българин.

Отлично се знае, че официалният македонски език е изкуствено променен по държавна заръка и с държавна подкрепа под ръководството на Блаже Конески и в езика са вкарани множество сръбски думи, а не само специфични думи от диалекти в Македония. Самият Блаже Конески е от сърбоманско семейство, учи в гимназия със сръбска кралска стипендия, а след това завършва Белградския университет. Като ученик е подиграван от другарите си през ваканциите, че говори на сръбски и не може да използва местния диалект. Няма точна дефиниция кога един език от диалект става самостоятелен. Същественото е, че голямото мнозинство македонци си го смятат за самостоятелен език. И умните хора следва да се съобразяват с това, което искат мнозинството от съседите им. Все повече хора – над една четвърт - във Вардарска Македония говорят албански. А албанският определено не е български.

Когато в чужбина говорим на български, често ни питат дали не сме руснаци. Ами езиците си приличат – славянски са. Не ни става драго – но това е положението. И на нас няма да ни е приятно, ако някой тръгнеше да ни убеждава, че сме примерно руснаци. Същото е и с мнозинството македонци.

Ето защо приетата резолюцията на немския парламент за утвърждаване на македонската идентичност, език и култура е нещо, което не бива да ни притеснява. Нека зачитаме желанието на мнозинството от македонците и ще видим как ще се отпушат двустранните отношения.

Да, вероятно по някое време в бъдещето ще включат и българите като народност в Македония заедно с египтяни и какви ли още не. От което почти нищо на практика няма да се промени за българите в Македония. И Македония ще влезе в ЕС. Защо да не развиваме приятелски отношения с най-близките до нас хора в света, вместо да се мразим? Близките търговски и културни връзки много по-добре ще убедят как реално са стояли нещата, отколкото договори и декларации. А междувременно добрите отношения са по-важни от това как са стояли нещата. Сегашната политика доведе до това все повече македонци да ни мразят.

Износът ни за Македония бележи рекорден ръст! Ако сравним предпандемичната 2019 г. с 2022 г. имаме ръст от над 46%! Инфлацията между двете споменати години е 22%. Македония е шестият ни търговски партньор за износ извън ЕС. Като изключим Украйна, където е ясно защо износът се е увеличил рязко, Македония има най-голямо увеличение на износа ни сред първите ни 8 търговски партньора, вкл. ЕС. Явно бизнесът нехае за PR акциите на политиците от двете страни. И това е нормалното бъдеще на двете изключително близки по култура и език държави. Нищо, че езиците са различни – хората и в частност бизнесът се разбират спокойно и без преводач.

Ако искаме сближаване на двата народа и македонците да видят в нас близки хора с общи интереси и цели, би следвало в междудържавен договор да се заложи и гарантира изпълнението в определен срок на важни инфраструктурни обекти и да се гарантират взаимните улеснения за инвестиции. За тази цел няма нищо по-важно от магистрала между София и Скопие. Безпрепятственото гледане на български телевизии в Македония е много по-важно от измамната надежда, че в македонските учебници по история ще се отрази историческата истина. Не е толкова страшно и тук да се гледа македонска телевизия.

Ако реално имащите се за българи в Македония имат и българско гражданство, то не е проблем при физическо посегателство върху български граждани насилниците да се обявяват за международно издирване и по този начин да им се създадат съществени трудности, значително по-големи от условните присъди в Македония.

Други от Анализи

Ще отмъсти ли дрипльото на богатите принцове в писанията на зрелостниците

Всъщност компромис с произведението на Смирненски няма Всяка година матурите на зрелостниците предизвикват вълнение, по-голямо дори от абитуриентските балове

“Краят на историята” умря миналата седмица

Държавният секретар Блинкен го погреба с песен През последните десетина дни Вашингтон, Пекин и Москва най-сетне представиха пред публиката новата политическа география на света

Младото поколение затъва в дългове

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара на труда в САЩ, които са били на тяхната възраст преди 11 години

2500 лв. удря средната заплата до края на годината? (Графика)

Интересно е, че работодателите вдигат заплати, но и наемат нови хора - и тук държавният сектор дори изпреварва частниците Заплатите продължават да растат ускорено въпреки забавянето на инфлацията

Със или без коли в центъра на София и на големите градове?

Какво трябва да се направи за велосипедите и тротинетките Въпросът въобще не е странен и има много “за” и “против”. В Ню Йорк например само 45% от домакинствата, т.е. 20% от гражданите, имат коли

>